Friday, May 6, 2016

Routa


Routa (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 78 punkti.

Tootjainfo: "Soome murakate ja rukkiga pruulitud IPA."

Väike lihtne pudel, silt ... no sinivalge noh :) Valge sõrmepaksune vahukiht on tugevalt püsv ja tihedat vahupitsi klaasiseintele jättev. Õlle värvus - kirkalt kuldne. 

Aroom. No kui te ootasite murakate mahedat magusust, siis seda ei leia. Kirbe ja jõuline humalalitakas käib plõnnndi vastu nina, kõditades seda märgade loomakarvadega ja torkides mustsõstravartega. 

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja mehiselt mõrkjas-magusakas. Keskmaitse muutub tunduvalt hapukamaks, marjasemaks, kuid seda liigitakse jällegi pigem mitte muraka, vaid pihlaka ja jõhvika kanti. 

Lõppmaitse on karvaselt röntsakas, koduselt rukkine ja troopiliselt mango, passioonvilja ja ananassi taoline ... ainult et kogu see troopilisus kallatakse üle kuusvaigu peenete kuldsete niredega. Järelmekk muutub aga eelmise rohmaka maitsekülluse vastandiks, see on pehme ja kreemine, ehk tõesti isegi muraka-nootidega ... ehkki pigem ütleks et tegu on mustikaga.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õlija paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkja buketiga ÜBERTASANDI rüübe! Väga mitmekihiline, kohati lausa vasturääkiv, kuid kahtlemata muljetavaldav. Kas nüüd muidugi oli mõtet kirjutada nimesse murakas ja siis matta see vaiguse humala alla, selle üle võib vaielda. Isegi muidu selgejäljeline rukis on veidi heitunult nurga taga. Kuid kui võtta asja kui IPA't, siis on aplaus omal kohal.
------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment