Sunday, July 19, 2015

Öövardjas

Öövardjas (Manilaiu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 12 %vol. Liigimääratlus: imperial stout.

Tootjainfo: "Jõuline tumeõlu, mis laagerdus viskis leotatud tammelaastudel. Soojendab ja kosutab ning sobib digestiiviks.
IBU 90"

Väike lihtne pudel, minimalistliku esteetikaga mustvalge sildike. Vaht - mida pole, seda pole. Õlle värvus - juuubekolesügav punane.

Aroom. Ohjahh. Sulanauding. Pimedast ööst kohalehiiliv õndsus. Paks kiht tumedaid rosinaid ja viigimarju, kallatud üle mandliliööri ja vaniljekreemiga.

Esmamekk on tigujas. Sihuke raske, rontsakas ja purjus tigu, kes üritab üle musta ploomi ronida, kuid avastab, et see va sunnik on kohvilikööris leotatud. Ploom siis ikka, mitte tigu. Kuigi ega nüüd lõpuks ka tigu.

Keskmaitse kui retk paradiisi. Sihukesse patusesse paradiisi, mis jumalasulaste meelest on pigem patuurgas ja seeläbi pigemm põrgu. Kuid kui see on põrgu, siis sellises põrgus ma tahakski elada. Parafraseerides klassikuid või nii.

Lõppmaitse mõjub toekas-kleepjalt ja otsusekindlalt nagu kindlustusemüüja käepigistus, kes sind kaubamaja fuajees üritab lõksu meelitada. Ausalt öeldes, kui iga müügimees pakuks pitsikese seesinast lagritsalikööri vaniljega, siis ma oleks seltsimeest kunstiteadlast nõus kuulama tundide kaupa.

Järelmekk väristab mõnuga seljanahka ja raputab pead - ei noh, ameeriklastel on ikka õigus, kui nad nõuavad säänsete jookide nimetamist linnaselikööriks. Sest vaata õlle nime ei pea sa mitte kuritarvitama, eriti kui jook ise meenutab mustsõstrakontsentraati lagritsaga.

Roomavraske kehaga, 0-karboniseerunud ja naftataolise paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-magusaka buketiga KOLOSSAALSELT KOSMILINE RÜÜBE! Olgu Taara tänatud, et kohtumisi siukeste kükloopidega tuleb piisavalt harva ette. Nii jõuab maitsemeel enne järgmist rünnakut toibuda ja alistumist täiel rinnal nautida.
--------------
pilt isetehtud

2 comments:

  1. millal need tegelased poodi tulevad?

    ReplyDelete
    Replies
    1. loodame et see pruulmeister võtab mingil hetkel vaevaks ennast hobipruulist ametlikuks pruulmeistriks vormistada, siis ehk jagub seda kraami ka poeletile :)

      Delete