Thursday, December 29, 2016

Gose With Raspberries


Gose With Raspberries (Sakiškių, Leedu) pdl 0,33 l. alc 3,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Grodziskie/Gose/Lichtenhainer" ja hinnang 69 punkti.

Tootjainfo: "Ingredients: acidulated malt, wheat malt; Cascade hops; raspberries; Himalayan salt, Safale US - 05 yeast; water."

Väike lihtne pudel, efektne must-punane sildike suure valge kirjaga. Tõsi küll, fantaasiavaegus on nii selles õllenimes kui ka kogu seerias :) Sõrmepaksune erkroosa vahukiht kaob kiirel kohinal. Õlle värvus - kirkalt ja kärtsakalt roosakas-punane. NIIIIIIIIII intensiivse värvi puhul võib küll kindlalt väita et kasutatud on essentsi. 

Aroom on suisa säravalt vaarikane - hilissügiseste täisküpsete metsvaarikate taoline. Paraku see lihtsalt peab olema essents - no ei ole võimalik päris asjast sihandset laksakat kätte saada. Vähene soolakus lisab mõnusat särtsu. 

Esmamekk on kerge kehaga ja kilkavalt hapukas. Keskmaitse on hapukas-magusakas, linnaselise pehme põhjaga, surisevalt vaarikane ja õõõõige väheke soolakas. Lõppmaitse on kuivapoolne, keelepära parkiv, pisut mõrkjama lisandiga, kuid ikka ja läbivalt ülevoolavalt vaarikamahlane. Järelmekk jääb mõneks ajaks keelepärale hapuka puudutusena, kuid lõpuks kestab vaid kuiv ja õrnalt soolane mälestus.

Kerge kehaga, nõrgalt karboniseerunud paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-soolaka buketiga Väga hea taseme rüübe. Gosel võiks soolakat mekki rohkem olla. Ehkki kõik meeled ütlevad, et marjasus on saadud essentsi abil, ei häiri see veidral moel põrmugi. Väga värskendav tulemus!
---------------
pilt isetehtud

1 comment:

  1. Hey, I am brewer from Sakiškių alus and I can see some wrong info on this brew. The very first time we brewed this beer we used acidulated malt and US-05 indeed. But all the batches that were done after that (four or five) were done the other way. After the lautering we add lacto starter to the wort. We leave it for the night and lacto starter does the souring process at around 45 degrees by celsius. Then we messure the PH shooting for about 3.5. Then the wort is boiled, hops and salt are added. Lactic fermentation stops at that point because the bugs are killed by heat. Then the beer undergoes normal fermentation done by Wyeast 1056 American ale. At the stage of the secondary fermentation we add 100 kilos of frozen raspberries to 1000 liters of beer. And the actual abv is 3.5%. Somehow you have old info from the very first batch that was made more than a year ago.
    Cheers :)

    Gediminas Volkas
    Brewer at Sakiškių alus

    ReplyDelete