Saturday, June 30, 2018

Lervig Liquid Sex Robot


Lervig Liquid Sex Robot (Lervig, Norra) pdl 0,33 l. alc 7,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial IPA - TOP 50" ja hinnang 100 punkti!!!

Tootjainfo: "This is a New England-stye IPA made with barley, oats, wheat, water, hops (Citra, Mosaic, Azacca, Ekuanot), ale yeast. Appearance: light tangerine, bright white foam. Aroma: over-ripe mango, citrus, bubble gum. Flavour: canned pineapple, tropical fruits, mango, melon, subtle pine.
IBU 35"

Vaata siinkohal tekib kakskendkuus küsimärki pea kohale - mismõttes on 35 IBU ja 7,9% jook topelt-IPA?

Väike purk, sildil ... nojah ... noh robot ja seks ja puha :) Kollaka varjundiga sõrmeapksune vaht vajub küll üsna pea ära, kuid haakub hõreda vahujäljena ka klaasiseintele. Õlle värvus - hämuselt kollane. Aroom ... ojaaa ... puuviljane ja IPA'ne ja puha! Tõõõõsi küll, mingi veider tajuhäire toob iga kord, kui sissehingamise lõpetad, sõõrmeisse ülipikalt laagerdunud juustu või varbavahe lõhna :)

Esmamekk on tihke kehaga ja magus, mehu ja mudru ja mango segune. Keskmaitse muutub mõrkjamaks, vaigusemaks, tõepoolest topelt-IPA standardile üsna sobivaks, kuid siiski veidi ülemäära mudruseks ja veidi kirbekski.

Lõppmaitses jätkub kirbe vänge vaigu ja tummise mangomehu piiril balansseerimist, lisades siiagi veidi juustu ja ... toorest jahu!? Siin oleks nagu nii palju valesti, kuid siiski paneb IPA-hindaja tunnustavalt noogutama. Järelmekk taandub üsna kiirelt, jättes maha hapuka vaiguse kirvenduse.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja mudruse paletiga, magus-mõrkjas-kirbe-hapukas-magusakas-vürtsikas-kirbe-hapuka buketiga übertaseme rüübe. Vana Gambrinus on veidi hämmingus - siin oleks nagu nii palju valesti või siis vähemalt küsitav ... kuid siiski see kraam on vaatmata oma madalatele IBU ja abv näitajatele üks üsna korralik doppel-ipa. 100 puntki vähemalt hetkel siiski ei paneks, kuid nohnäiteks 95 küll.
---
pilt isetehtud

Maal Muhu Liisa Naeratus


Maal Muhu Liisa Naeratus (Õllevõlur, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Belgian Ale" ja hinnang pole välja kujunenud.

Tootjainfot pole

Väike lihtne pudel, sildil nimele vastav joonistus. Valge sõrmepaksune vahukiht kaob kiirelt ja jäljetult. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroomis on tunda väga heale veele toetuvat magusat, kommisuhkrust belgialikku tooni.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse on magusakas, karamelline ja veidi vürtsikas. Lõppmaitses ilmub veidi mõrkjat humalanooti ning ka asjakohane hapukas mahlasus. Järelmekk õhetab meeldiva vaoshoitud vürtsika elevusega ning magusakas-mõrkjas toon räägib universaalset õllekeelt, sobitudes nt ka mõne parema laagerõlle iseloomustuseks.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusaka buketiga HEA taseme rüübe. Lihtne kuid samas vägagi meeldiv, pretensioonitu ja enamikule sobiv ... noh ütleme selline omamoodi kuldne kesktee, sobitudes ka neile kes käsitöö-õllesid pelgavad.
---
pilt isetehtud

Vares

Vares (Õlur, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,5 %vol. Liigimääratlus: stout

Tootjainfot pole.

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnussilt seekord heledapoolsel hallil foonil. Tumepdapoolne pruun vaht vurtsab pudelist ... küll mitte väga jõuliselt, aga see pole hea märk. Õlle värvus - must. Aroom on hapukas ja kõrbenud leivakoorukit meenutav.

Esmamekk on kergepoolne, hapukas ja veidi vesine. Keskmaitses hapukus süveneb, suitsune ja veidi metalne noot laseb aimata röstitud otra. Lõppmaitses poeb hapuka põhitooni alt välja ka veidi magusamat ja karamelsemat pehmust. Järelmekk on hapukas-mõrkjas ja päris kauakestev

Kergepoolse kehaga, ülemäära karboniseerunud ja vesisevõitu paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkja buketiga OK tasemel rüüpeke. Sildil pidanuks olem kirjas "dry stout" või siis "irish stout" ja sellena oleks ta ehk isegi "hea" kategooria vääriline.
---
pilt isetehtud

Friday, June 29, 2018

Miljonivõistlus

Eile tiksus Gambrinuse õllepäeviku vaatamiste arv üle 990 tuhande. Millal saab täis miljon? Ausõna ei tea, aga võttes arvesse senist praktikat, võib see jääda vahemikku 10-30 päeva.

Aga ajame nüüd asja põnevaks. Kuulutame välja ennustusvõistluse, mille küsimus kõlab: "kui mitme päeva pärast saab täis miljon?"

Reeglid ilmuvad FB lehel, sest pakkumisi saab teha ainult seal. Edu! :)
-----
Niisiis, miljoni piir tiksus täis 11.juuli esimese tunni paiku. See tähendab, et õige vastus oli 12. Seda vastusevarianti pakkus 6 inimest, kellest loosi tahtel osutus võitjaks Liina-Pille Põlluäär. Võta Gambrinusega ühendust ja lepime kokku, kuidas sa oma 12-eurose võidu kätte saad!

Thursday, June 28, 2018

Isabella


Isabella (Pühaste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour/Wild Ale", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Wild Ale with figs and dates. Chardonnay BA" Pruulmeistri lisandusena võib lisada, et teisase käärimise käigus oli mängus nii brettanomyces kui lactobacillus.

Tartu Pühaste Kelleris olevast kraanist kallatud purgike sai sealsamas peale kaane ... ja VÄGA käsitööndusliku sildi :)

Vahtu mõistetavalt klaasi enam eriti tekkida ei saa. Õlle värvus - kirkalt punakas merevaik. Aroom on hapukas, tuues silme ette metsploomid ja klaasikese flandria punast eili.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja hapukas ... veidi jällegi metsploomilikult mõrkjas, kuid väga meeldivalt jõuline. Keskmaitse ... jaaa ... jaa-jaaaa - see on Imperial Flandrian Red :) Mis siis et ta pole disainitud selliseks, aga no paganama meeldivalt jõuline, viigimarja balsamicot meenutav ning lausa lusikaga söödavalt tihke tunduv ... justkui viigimarja-apelsini sinep!

Lõppmaitse. Oehhh. Vana Gambrinus, kes muidu hapuõllede suhtes üsna rööbiti liigub, ohkab õndsalt ja laskub selili toolileenile. Šerri. Kuivaks käinud ja taruvaiguga kergelt tembitud portvein.

Järelmekk. Viigimarja-konjaki määre. Šerris marineeritud datlid. Tihe-tihke-tummine. Ummmm kui Mummm. Mõmm-mõmm.

MEGA. See kraam on MEGA. Vaat mida tähendab, kui ühes pruulikojas on koguni KAKS hullu! Kaks kolmekordsete paberitega hullu, kes päriselt ka teavad, mida tähendab hapude asjade tegemine. Vana Gambrinus on nõus kasvõi vööni kummardudes paluma - pange mehed see asi pudelisse ja laske ilmarahval oma tootest rõõmu tunda (Hof ten Dormaal kisub nurgas närviliselt suitsu ja vaatab, kuidas tema loorberipärja kitkuma asutakse)
---
pilt isetehtud

Le Coq Abbey


Le Coq Abbey (A. Le Coq, Eesti). pdl 0,25l. alc 6,0%. Ratebeeri liigimääratlus: "Abbey Dubbel" ja koondhinnet pole veel välja kujunenud

Tootjianfo: "Blanche on belgia stiilis kloostriõlu, mille aroomibuketi tugevus tuleneb spetsiaalselt valitud pärmitüvest ja õlle stiilile omasest kõrgetmperatuurilisest arome' kääritusmeetodist"

Nippelpudelike, stiilne heledates toonides sildike kenitleb vapimärgiga. Sõrmepaksune vahukiht püsib päris kaua ja klaasiseintele jääb märkimisväärselt kaunis ning tugev vahupits. Õlle värvus - kirkalt kuldne merevaik. Aroom on küll belgialikult magusakas, kuid see on nõrk ja ebamäärane, dubbelile omast tumedat kommisuhkrut pole tunda. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse muutub veidi hapukamaks ... ja see on vaselik, metalne ning kummaline. Lõppmaitse proovib sellest hapukast patareist mööda hiilida, lisades siia mõrkjaid ja vürtsikaid kõrvaltoone ... kuid väga palju sellest üldpilt ei muutu. Järelmekk rehabiliteerib eelnevalt aga päris kenasti, lõpuks hakkab sellest mõrkjas-magusast segadusest ilmuma ka ootuspärast karamelli.

Keskmise kehaga, veidi ülemäära karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusaka buketiga hea taseme rüübe. Dubbeli stiiliga jääb jook nüüd küll üsna nõrgalt seotuks, kuid ... hea-halb skaalal ei lange ta ka halva poolele.
---
pilt isetehtud

Le Coq Blanche


Le Coq Blanche (A. Le Coq, Eesti). pdl 0,25l. alc 5,8%. Ratebeeri liigimääratlus: "Witbier" ja koondhinnet pole veel

Tootjianfo: "Blanche on belgiapärane kergelt hägune hele nisuõlu, mille aroomis on tunda vürtsikust ja apelsinikoorte värskust"

Nippelpudelike, stiilne heledates toonides sildike kenitleb vapimärgiga. Valge sõrmepaksune vahukiht püsib üsna kenasti ja jätab ka vähese vahujälje klaasiseintele. Õlle värvus - veidi piimjalt helekollane. Magusakas aroomis on tunda - nõrgalt aga siiski - asjakohast banaani ja veidi koriandrilaadset vürtsikat vinet.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-hapukas. Keskmaitse toob sellele banaanisele põhjale mõnusa mõrkja apelsinikoorese lisa. Lõppmaitse ... ohhoo kas teate siin on kõik paigas ... siin on puuviljast hapukat värskust, küpse banaani magusat nätskust ja mõnusalt sädelevat vürtsikat ärksust. Järelemekk on ehk sutsuke liiga hapukas ... aga olgu, see on juba norimine.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapuka buketiga Übertasandi rüübe! Jah tõepoolest, tuleb tunnistada, et kohalik suurtootja on seekord lati kenasti paika jätnud ning täiesti stiilipuhta belgia tüüpi nisuka valmis saanud. Võib-olla on see "über" ka selle pealt tulnud, et lähenetud sai joogile üsna skeptiliselt, kuid seda meeldivam on see positiivne üllatus!
---
pilt isetehtud

Wednesday, June 27, 2018

Onu

Onu (Õlur, Eesti) pdl 0,33 l. alc 9,9 %vol. Liigimääratlus: imperial stout

Tootjainfot pole, mis on jätkuvalt laiduväärne.

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnussilt seekord tuhm-tumepruunil foonil. Tuhmpruun vaht täidab üle poole klaasi ja on üsna tubli püsija. Õlle värvus - must. Aroom ... siin on vist midagi valesti ... see kraam haiseb! Terav, veidi ammoniaagine, kõrbenud ja kummaline. Huvitav, kas on proovitud kasutada ise-röstitud otra?

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja hapukas-vürtsikas, keeleotsale veidi haiget tegev. Keskmaitse on seevastu juba üsna meeldiv, lagritsa ja pähklikreemi segune ... ehkki seesama terav hapukas-kratsiv noot kribeleb ikka maitsenäsakeste vahel. Lõppmaitses muutub see hapu ja metalne põhitoon juba häirivaks, varjutades kuhugi taamale jääva šokolaadi. Järelmekk ... pagan, kas siia on mustsõstraid lisatud? Sellist kõrbemisele läheneva mustsõstramoosi põhjakaabet, mis nüüd koos alkoholise võimendajaga kõiki muid nüansse varjutab.

Ei hakka kokku väga võtma, kuna midagi on siin joogis valesti. Lõhnast alates kuni viimase tilgani häiris mingi kummaline happeline ja ammoniaagine tegelane. Ehk oli lihtsalt halb pudel ... ehkki mingit ülemäärast karbot vähemalt polnud näha ega tajuda.
---
pilt isetehtud

Aycayia Nr. C4


Aycayia Nr. C4 (Borg, Island) prk 0,33 l. alc 6,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA", hinnang 84 punkti.

Tootjainfo: "AYCAYIA is a collaboration of Borg Brugghús (IS) and Cigar City Brewing (US), from Tampa, Florida – brewed in Reykjavík in the autumn of 2016. This 7% India Pale Ale is extremely tropical, fresh and accessible. Among the Neo-Taino nations of the Caribbean, the Aycayia was a mermaid in which its name means "she with a lovely voice". She was known to be seductive and sexually generous, being the incarnation of beauty and of sin who gave men pleasure but robbed them of free will. She would often times be "visited" by the men seduced by her beauty. The name of this exotic ale refers to what the two very different cities have in common; the ocean."

Väikest mõõtu purk, sildil malbe neidis, meritäht juustes. Valge vaht tõidab 4/5 klaasit, püsides väga kaua ja haakudes tiheda vahupitsina klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom ... oooo ... üle tüki aja jälle üks IPA mis ka IPA on, mitte mahlaklaas :) Vaigune ja mõrkjas, huvitava vetikase ... ei adruvalli sarnase joodise noodiga.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas, vaigune ja samas mahlane, karmipoolne, kuid siiski keelt hellitav, karge ja toekas. Lõppmaitses seguneb mänd ja mango ... no kuulge, see on ju klassika! Järelmekk on mõrkjas ja vürtsikas, tummine ja mehine.

Keskmisest suts raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkja buketiga ÜBERtasandi rüübe! Võluvalt lihtne, veidi rohmakas, kuid siiski väga nauditav IPA nii nagu humalajumal selle heaks kiitnud on :) Üsna vürtsikas-hapukat marineeritud peeti võtaks siis juurte paar õhemat viilakat .... määriks veel mädarõigast peale ja mõmiseks mõnust.
---
pilt isetehtud

Lemon Pai


Lemon Pai (Pump, Eesti) pdl 0,33 l. alc 3,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour/Wild Ale" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "Päike, vesi ja soojus loovad ideaalse suvemeeleolu! Meie õlle saladus on magus-hapukas, sidrun, mis teeb kõigile nautlejatele pika "Lemon Pai"."

Väike lihtne pudel, särtskollasel sildil koogitükike. Valge vaht täidab üle poole klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - hämuselt helekollane. 

Aroom ... oi see paneb naeratama! Särtsakalt, lustakalt, kutsuvalt kihistav ja lustlev, hapukas ja magusakas, kommine ja sidrunine.

Esmamekk on kerge ja magusakas ... vähese hapukas sirinaga, aga põhitoon ikkagi magus. Keskmaitse on kuivapoolne, hapukas, klaaskomme ja sidrunibezeed meenutav. Lõppmaitse jääb samasugusele, limonaadi ja sidruniga kaeraküpsise sugemetega mängujoogi tasemele. Järelmaitse meenutab korraks, et jook vist siiski õllede hulka kuulub, kuiv humalane silitus keelepäral mõjub eelneva magusa pillerkaari hulgas nagu täiskasvanud mees, kes korraks tüdrukute sünnipäevatuppa sisse piilub.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva ning samas kreemise paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-magusaka buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Põnev ja mänguline, ehkki ausõna see on pigem nunnu-ninnu-nännu-beibekas kui õlu :)
---
pilt isetehtud

Tuesday, June 26, 2018

Isa

Isa (Õlur, Eesti) pdl 0,33 l. alc 12,5 %vol. Liigimääratlus: imperial stout

Tootjainfo puudub ... ja see on jätkuvalt halb.

Väike lihtne pude, pruulikoja tüüpsilt seekord tuhm-hallil foonil. Vaht ... no ei ole sellist nähtust siin klaasis! Õlle värvus - no ka nagu väga pole, sest see must ollus neelab värvid ja valguse :)

Aroom. Vaskuhmris purustatud kuivanud lagrits ja kohvioad. Kakao ja röstkookos. Kõrbenud stritsel koos söestunud rosinatega.

Esmamekk on raske kehaga, õlijas ja jõuliselt hapukas-magus, keeleotsa purev ning ploominalivkalik.

Keskmaitse. Kohvi. Karvane kohvi. Seda kohvi on ülemäära röstitud ja liiga vähe tõmmata lastud, rummiga segatud ja siis rosinafiltrist läbi lastud.

Lõppmaitse. Alkohol. Mustade ploomide ja kohvi peal seisnud rumm. Lagrits all paremal nurgas.

Järelmekk. Madeiras leotatud kohviküpsised, seejärel kastetud pähkliviina sisse.

Raske kehaga, null-karboga ja õlija paletiga, hapukas-magusakas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-akoholine-vürtsikas-hapukas-magusaka buketiga vastuoluline rüübe. Kõik maitsenüansid nõuaksid määratlust "über", kuid 0-karbo tõttu lame suutaju ja liiga torkiv alkohol ei lase seda öelda (jah, ka selle kanguse juures saab alkoholi peita-pehmendada)
---
pilt isetehtud

San of a Birch


San of a Birch (Vaat, Eesti) pdl 0,75 l. alc 5,9 %vol. Liigimääratlus: Nordic Sake Beer

Tootjainfo: "birch sap, rice, pilsner malts, sake yeast. this batch was then also conditioned with wild tallinn yeast"

Nonii. Et siis selline kirjeldus. Kuna teravili on mängus, siis on vist ikka õlu? Kuigi vett siin kasutatud pole, ainult kasemahla (ja vastavalt eesti seadustele on õlu see, mis kääritatakse teraviljast, veest ja humalatest). Linnaseid olla siia läinud vaid 10% "to have enzymes for mash" Humalaid olla sisse visatud vaid täpselt 1 pellet kogu keedu peale. Ja misasi on metsik tallinna pärm ... noh seda küsige juba pruulmeistritelt :)

Kopsakas pudel, tehniline sildike (tegu on pilootpruuliga, kodanikud soovivad sellega hiljem ka ametlikult välja tulla) Erkvalge vaht täidab pool klaasi, kuid kaob kiirel kohinal. Joogi värvus: hele-hele-hele-kollane. 

Aroom ... ooo see on põnev! Jah siin on selgelt tuntavat sake noot ... kuigi see mõjub hoopis teisiti kui need u 10 saket, mida vana Gambrinus on seni proovinud. Riisipudru nagu filtreerimata sakes. Aga miks pagan püüab nina kinni puidulõhna? Kasemahl ei saa ju seda anda? Hapukas õunane noodike kuulub kah sakede maailma, aga sellel siin on omamoodi saiane nüanss man.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja hapukas-magusakas, meenutades miskipärast Merekivikese komme. Keskmaitse on kuiv, oi-oi kui kuiv, mõrkjas, hapukas, arooniamahla ja kooritud kaseoksa taoline ... huvitav, mis asjaoludel ma olen kooritud kaseoksa keelega proovinud?

Lõppmaitse. Iiiiiks ... see jook tõmbab keelest rohkem vett välja kui asemele annab! Saepurukuiv ja samas nii lõputult mahlane - jeerum, aju ja maitsetaju lähevad faasinihkesse! Järelmekis täidavad suu omas mahlas marineerunud metsõunad (kuigi neil tegelastel ju praktiliselt puudub mahl) ja kasevitstest korvis hoitud riisiküpsis. 

Eeeee ... see suur et ... segadus. Vana Gambrinuse peas valitseb suur segadus. Kombekohast kokkuvõtet siis kirjutada ei saa, sest jook ei allu õlleterminoloogiale. Pigem on tegu sakega kui millegi muuga ... kuigi niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii kuiva saket pole ilmselt olemas. Kas see hügroskoopsus on tulenev sellest kurat teab mis tallinna urkast püütud metspärmist? Kuidas see pudel ise ennast tühjaks ei ime? Kas selliste jookide tegemise ja litsenseerimise tarvis oleks vaja asutada omaette mõistekoolkond ja ministeerium? Aga igatahes - JAH PALUN tehke see asi ametlikuks! EI kindlasti EI saa sellest masside lemmik, kuid vaimustunud vastuvõtt friikide tänulikus peres saab olema garanteeritud!
---
pilt isetehtud

Holy Excrement


Holy Excrement (Jopen / Borg, Holland / Island) pdl 0,33 l. alc 6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Saison" ja hinnang on 71 punkti.

Tootjainfo: "Traditional Icelandic Sheep Shit Smoked malt was used to create this smoked saison with Nordic heather and thyme. In the grain bill some rye malt. Creating a herbal, smoky and fruity saison. Wanna get shit faced?"

Väike reljeefkirjadega pudel, sildil miskipärast meekärje motiiv, ehkki mett ju mängus pole? Kollaka varjundiga vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. 

Aroom. Kerge ja kuidagi kodune suitsuvine virvendab kohale juba avamise hetkel, lähemalt tutvudes meenuvad need pikad õhtud ja ööd lapsepõlves, kui sai lõkke ääres külitatud ja leekidesse loobitud kõik, mis käe alla juhtus, sh ka kanarbiku krõbekuivi tutte. Ja siis sama lõkke peal kärtsatatud kõike, mis käe alla juhtus, sealhulgas sardelle. Nii et siin saavad kokku siis tuli, suits, taimed ja liha. Ainult et sellel lihal on ka väike loomakarva lõhn man. Ja vaata kuna sa tead, et tegu on lambasõnnikuga suitsutatud linnastega, siis ... no loomulikult tuletab aju sulle seda meelde ja teeb vastavaid korrektuure :)

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas, kergelt suitsune ja karamelline. Keskmaitses muutub suitsune pool tugevamaks, hapukamaks ja pohlavarte tõmmise taoliseks. Tõsi küll, keegi on neid pohlavarsi ilmselt kamina kohal kuivatanud ... aga no kuskohas neid siis mujal kuivatama peaks?

Lõppmaitse - siin läheb laudauks valla, välja valguvad lambad ning nõmme täidab määgimine. Ürdine vorstike suitseb lõkke kohal ... noh ja lõkke hulka käib mõistagi peotäis lambapabulaid. Sasioni magus-vürtsikas ja hapukas-pidulik vibra on kuskil keelekülgedel ka tunda, kuid pigem umbes samal kaugusel nagu all külas kirikuuksest kostev kooriharjutus. Siin üleval nõlva peal puhub tuul aga pühamõtted kaugele ning isuäratav ja lihalik suitsune amps viib mõtted hoopis maisematele radadele. 

Järelmekk heidab kanarbikusele mättale külili, kuulab kuidas küpsevast vorstist särtsub sütele maitsvat rasvakest ning ümiseb omaette viisijuppi, mis kuuldud ülemere flaamlaste kõrtsis. Need madalmaade poisid mõikavad ikka õlletegu, kuid siinse saarerahva kombel liha suitsutada nad ikka ei mõista ... no neil pole neid õigeid pabulaid ega midagi!

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-suitsune-hapukas-ürdine-mõrkjas-hapukas-magusakas-suitsuse buketiga Übertasandi rüübe! Lambasõnnikuga linnaste ja liha suitsutamise nipi peaks meite mehed ka ära õppima, siis saaks alles väärt kraami ja feimi ja sulli!
---
pilt isetehtud

Monday, June 25, 2018

Ronja

Ronja (Õlur, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Liigimääratlus: fruit ale

Tootjainfot pole, mis on muuseas halb! Minimaalnegi teave võiks kirjas olla sildi, kas ei?

Väike lihtne pudel, pruulikoja tüüpsildike. Kollakas sõrmepaksune vahukiht püsib üsna kaua. Õlle värvus - kirgas, kuid hõljumiga pihlakapunane. Aroom ... hmmm ... mõrkjalt pihlakane?

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse on üsna röntjalt mõrkjas, kuid see saab kaunikesti tasakaalustatud magusa poolt ja joogil tekib mõnusalt hapukas taust.

Lõppmaitse ... ooo ... siin on sügavust ja väge ja kihte ja värki ... nagu heal kirjatükil, milles kaks paralleelset lugu kuskil aeg-ajalt puutuvad. Värsked pihlakad ja kuivatatud vaarikad, kanarbikku ja pärnaõisi ning veidi ja punet ... ei kõik seda pole joogisse ilmselt topitud, kuid maitsemulje on kirju, kuid ütlemata meeldiv! Järelmekis segunevad nüüd juba pihlakad ja pohlad, kanarbikune vürtsikas õhetus võimendab kõik maitsed kenasti korrusevõrra kõrgemaks.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga Übertasandi rüübe! Vana Gambrinus on nõus väiksema kihlveo sõlmima, et see "fruit ale" on tehtud pihlakatega ... ja samas toriseb sinna juurde, et miks ei ole sihandset infot sildil kirjas?
---
pilt isetehtud

Redrum (2018)


Redrum (Anderson's, Eesti) pdl 0,375 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour Red/Brown", koondhinnet veel pole.

Eelmise aasta versiooni kirjeldust näeb siit

Tootjainfo: "Flanders red ale"

Keskmist kasvu pudel, pruulikoja tunnussilt seekord tuhmpunasel põhjal. Sentimeetrine valge vahukiht kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - hämuselt, hõljumiga punakas. Hapukas aroomis on tunda veidi veiniäädikat ja viigimarja balsamicot. 

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja hapukas. Keskmaitse muutub magusamaks, meenutades veinis marineeritud viigimarju. Lõppmaitse on hapukas-mõrkjas, balsamico'liku varjundiga. Järelmekk hakkab juba flandria punaseid rohkem meenutama, ergutades maitsenäsasid vähese õuna-äädikaliku värskusega. 

Keskmisest kergema kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-hapuka buketiga Hea taseme rüübe. Eelmisest, poole aasta taguse maitsmisega võrreldes on areng olnud õiges suunas, kuid flandria punaste pesakonnas on ta siiski veel üsna tagasihoidlik tegelane.
---
pilt isetehtud

Дуб и обруч бочковое


Дуб и обруч бочковое (Трехсосенский, Venemaa) pdl 1,0 l. alc 4,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Lager" ja hinnang 8 punkti.

Tootjainfo: "Исстари бондари делали бочки для пива из лиственных пород деревьев, чаще всего из дуба. Натуральное дерево придаёт пиву уникальный вкус, цвет, аромат. Во все времена, пиво в дубовых бочках было признанным эталоном качества.Сохраняя наследие бочкового пивоварения с 1888 года, мы и сейчас производим пиво качеством такое же, как раньше в дубовых бочках. Дуб и обруч, дерево и металл объединяют усилия во имя яркого вкуса и особенной свежести. Чтить традиции, оттачивать мастерство – всё для того, чтобы у Вас в бокале оказался благородный напиток. «Дуб и Обруч» - держим главное, держим лучшее. Держим качество! Плотное пиво с добавлением карамелизированного солода, что придает ему легкий карамельный оттенок в цвете и вкусе. Технология долгой выдержки позволяет добиться вкуса насыщенного бочкового пива."

Matsakas plastpudel, sildil ülevaade vaaditerminitest. Kuigi ausõna ei suuda uskuda, et see kraam oleks tamme näinud, vaadist rääkimata.

Valge hõre sentimeetrine vaht kaob väga kiirelt. Õlle värvus - kuldne merevaik. Aroom on mesise tooniga magusakas, hapuka ja karamellise põhjaga.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on karameljas, magusakas ja üsna meeldivalt toekas. Lõppmaitses hakkab esile tulema masstootjatele omast hapukat tühjavõitu linnasenooti ja ka humalamõru räägib ekstrakti keelt. Järelmekk on alguses mõrkjas ja isegi nagu taruvaigune, kuid siis see kaob kõik nagu lõigatult ning alles jääb vähene vürtsikas õhetus.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga keskpärane rüübe. Tamme siit mõistagi tunda polnud, kuid masstootja kohta pole väga vigagi sel joogil. Võrreldes tavapäraste selles klassis pakutavate jookidega on sellel tegelasel isegi mingi nägu ja tegu.
---
pilt isetehtud

Sunday, June 24, 2018

Дуб и обруч быдержанное


Дуб и обруч быдержанное (Трехсосенский, Venemaa) pdl 0,5 l. alc 6,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial Pils/Strong Pale Lager" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Для своего крепкого Выдержанного пива мы используем увеличенную закладку двух сортов солода (светлого и карамельного) и увеличиваем время дображивания пива. Таким образом, пиво действительно получается естественно Выдержанным, без добавления спирта"

Mnjah. Venemaa massõlletootja peab vajalikuks öelda, et 6,3 kraadine õlu on tehtud ilma piiritust lisamata :) Aga see on tõepoolest väga visalt leviv linnalegend sealmaal, et õlut tehakse pulbrist ja veest ja piiritusest. Ning et õlu peab olema ikka "elav", muidu on mingi hirmus keemia.

Madal mahukas pudel, silt on üsna stiilne. Erkvalge sentimeetine vahukiht kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on lihtsalt ent jõuliselt linnaseline, selline magusakas-mõrkjas lõhn nagu siis kui pistad nina teraviljakotti. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magusakas. Keskmaitse on magusakas, sepikuline, mõrkja servakesega. Lõppmaitses ilmub veidi hapukat laagerõllele omast nooti, kuid see on kenasti sõbralikult tasakaalus pehme linnaselise poolega. Järelmekk annab meeldiva vürtsika õhetuse, tuunides seda kenasti täisterasepiku ja suvise heinasao meenutusega.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magusaka buketiga Hea taseme rüübe! Uskumatult kena toode suurtegija kohta, meenutades isegi hellerbocki ... või siis ikkagi jäädes imperial pilsi mudeli raamesse.
---
pilt isetehtud

Marshmallow IPA


Marshmallow IPA (Sakiškių / Bakunin, Leedu / Venemaa) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "Hazy, murky, creamy and juicy New England style IPA. It's been kettle soured with our own culture of lactobacillius and spiced up with marshmallows and vanilla."

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnussilt seekord roosa ja vahukommidega kaetud. Valge vaht täidab pool klaasi ja püsib mõõdukalt kaua. Õlle värvus - kirkalt kollane. 

Aroom on hapukas ja marjane, sõstrane ja kohupiimane. Mnjah ... see on nüüd küll pigem berliner weisse sarnane kui NEIPAt meenutav aroom.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja hapukalt sõstrane. Keskmaitse on magusakas-hapukas, tikrine ja mahlase piimakokteili konsistentsiga. Lõppmaitse ... hmmm ... no nagu oleks mingi kreemikas ja magus puudutus, mida võiks tinglikult vahukommi sarnaseks tituleerida. Järelmekk on lamedapoolselt magusakas-hapukas, päris-päris lõpuks tuleb ka kerge murune mõrkjas noot, mis esmakordselt annab märku, et sellel klaasitäiel võiks olla pitmist IPAde suguvõsaga.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkja buketiga veider rüübe. Et siis vahukommidega NEIPA? No ei ole! Vahukomme sisuliselt pole tunda, NEIPAks seda berliner weisse sarnast jooki ka eriti nimetada ei saa. Kuid kui võtta nüüd skaalal hea-halb, siis pigem isegi justkui meeldib. Väga tinglikult, sest stiilinimetusest tulenev petukas häirib ikkagi.
---
pilt isetehtud

Amason

Amason (Õlur, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,1 %vol. Liigimääratlus: saison

Tootjainfot pole.

Väike lihtne pudel, pruulikoja tüüpsildike. Korgi avamisel käib liiga kõva suts ja vahtu laekub klaasi samuti liiga palju ... ning ka pudeli kipub see ülemäära kosuma. Õlle värvus - kirkalt sügavkuldne. Aroom on saisonile omaselt magusakas-vürtsikas, kergelt mõrkja ja saiase alatooniga.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on magusakas-vürtsikas, kommisuhkrune ja puuviljane. Lõppmaitse on meeldivalt vürtsikas, virsiku ja rosepipra segune. Järelmekis muutub tugevamaks mahlane-marjane hapukas noot.

Keskmisest kergema paletiga, ülekarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-vürtsikas-hapuka buketiga heal tasemel rüübe. Saisoni stiilile on üldiselt päris kenasti pihta saadud, kuid joogil puudub sügavus, mis tavaliselt vana Gambrinust saisonide juures vaimustab. Kui veidike mõrkjust vähemaks ja/või magusat juurde tuunida, võiks asjal rohkem jumet olla.
---
pilt isetehtud

Friday, June 22, 2018

There’s A Cold Beer In My Fridge, And I Need A Drink


There’s A Cold Beer In My Fridge, And I Need A Drink (Lervig / Cloudwater, Norra / UK) prk 0,5 l. alc 7,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 99 punkti!!! Õige oleks muidugi "Rye NEIPA"

Tootjainfo: "Cloudwater is deservedly one of the most sought after brewers in Europe these days, and are known for their massively-hopped, juicy, hazy IPAs. We think we do a pretty good job as well... so this brew was an easy choice to make. Since, we have yet to see a DDH hazy Rye IPA out there, we thought we’d introduce our beloved rye into the IPA mix. Rye is known for its spicy, smooth character which is complemented by the beautiful mouthfeel of Golden Promise Pale malt. We then juiced it twice with hops though our new HopGun. We tripled-down on the dankness with Chinook, Mosaic and Simcoe, then gave it a blast of Citra which this IPA couldn’t do without
IBU 50"

Keskmist kasvu purk, sildil on keegi ... ausõna ei saa aru, kes. Kollakas vaht täidab üle poole klaasist, püsides väga kenasti ja jättes ka kena pitsijälje klaasiseintele. Õlle värvus - mudruselt porgandikarva. 

Aroom. Oi see on mõnnnnna. NEIPA mahlasus veereb mangona läbi nina ja aju. Rukki leivakooruke katab kogu selle meloni ja tüki mangot ja peotäie tikreid veel lisaks.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja oisinderkuihea! Magusakas-mahlane ja samaaegselt hapukalt leivane, imetabaselt tasakaalus ja siidpehme. 

Keskmaitses leivane pool võimendub veidi, muutes suutunde toekamaks ... aga see on selline puuviljaleib, millest pudiseb rosinaid ka võrsub mangosid.

Lõppmaitse avab tiba happelisema akna, tikrid ja sõstrad ja litšimarjad sõbrunevad ehk veel veidi toorevõitu virsikutega, kuid kõik on kohtumise üle siiralt rõõmsalt ja ümisevad üheskoos kevadest suve välja. 

Järelmaitses rullitakse leib laiali, laotatakse selle peale mango ja pirni viilakad, keeratakse seejärel rulli ja pannakse järelküpsema. 

Keskmisest raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERTASANDI rüübe! Sindrima hea mõte on ristata omavahel mahlane NEIPA ja tummine rukkkileib. Siia juurde sooviks krõbedat peekoniviilakat, mille peal sulaks tükkhaaval aromaatne šveitsi haisujuust.
---
pilt isetehtud

Lux


Lux (Põhjala / Stigbergets , Eesti / Rootsi) pdl 0,33 l. alc 6,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Saison" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "An contemporarily hopped extra-pale beer co-fermented by Belgian Saison and New England ale yeast"

Väike lihtne pudel, hoogsalt kirju sildikujundus. Valge vaht täidab üle poole klaasist, vajudes küll hõredaks, kuid püsides siiski mõnda aega. Õlle värvus - kirkalt helekollane. 

Aroom on huvitavalt mänguline. Saisoni vürtsikas ja NEIPA mahlane poole on mõlemad päris kenasti tunda, kuid sellele lisandub ka selline kirbem noodike, mis oleks pigem omane nii farmhouse'ile ja veidi triple'i hapukat leiab nina üles.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas ... õõõrnalt hapukas-mahlane, kuid peamiselt siiski kergelt ja kargelt mõrkjas. Keskmaitse - no oleks nagu saison, aga pole kah. Oleks nagu NEIPA, aga pole kah. Huvitav, vürtsikas, kirgas, õhuline ja päikeseline justkui suvepäev algus mererannas.

Lõppmaitse ... mmmmmahlane, läbipaistev ja sulisev, udupilvi jõekäärust tõstev, tsirgulinnuna kätsatav, kurekoivana pladistav. Kerge, kerge, kerge! Õhkkerge ja plärtsmahlane. Järelmekk ... alguses mõnumõrkjas ja krapsakas, siis aga tuulde hajuv ja ... pfff ... vesine.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse ning vesisusse kalduva paletiga, mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga segadusseajv rüübe. Mitme stiili piiri peal mängiv ja mitte ühtegi täpselt tabav, kohati pulbitsevalt mahlane, hetketi mõttetult vesine. Veider. Aga hea. Kuid kindlasti tekitab õlakehitusi rohkem kui rõõmuhõiskeid.
---
pilt isetehtud

Blondinka

Blondinka (Õlur, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,0 vol. Liigimääratlus: belgian ale.

Tootjainfot pole.

Väike lihtne pudel, pruulikoja tüüpsilt. korgi avamisel käis tiba liiga sisisev sutsakas ning hõre vaht täitis praktiliselt kogu klaasi servani. Aegamisi vahu alla ilmuva õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroomi tajumist segas liine süsihappegaasipilv, kuid aegamisi imbus selle alt välja veidi kommisuhkrut ja koriandrit.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse muutus jõuliselt hapukaks, kuivatatud õunte sarnaseks, viies mõtte konservist tehtud kodustele katsetustele. Lõppmaitses ilmus tublisti mõrkjat ja nätsket vürtsikat nooti, meenutades kuivatatud apelsinikoort. Järelmekk liigub magusamale ja samas taas õunaselt hapukamale servale.

Keskmise kehaga, kõvasti ülekarboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-magusakas-hapuka buketiga OK rüüpeke. Meenutab tublit kodupruuli katsetust, kuid ei enamat.
---
pilt isetehtud

Tuesday, June 19, 2018

Jaaniöö

Jaaniöö (Teder, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,2 %vol. Liigimääratlus: Irish Stout

Tootjainfo: "Linnased: Finest Maris Otter, Crystal T50, Chocolate, Brown + melass. Humalad: Eeast Kent Goldind. Pärm: Lallemand Nottingham"

Väike lihtne pudel, pruulikoja tüüpsilt seekord udune. korgi avamisel liiga kõlavalt kostev gaasisutsakas ja liigne hõre vahumass klaasis pole head märgid. Õlle värvus - punakasmust. Aroom on hapukas-mõrkjalt röstine.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse muutub magusamaks ... või suisa ikka magusaks kohe, melassi kleepjas jalajälg on vägagi tajutav kesk kohvist mõrkjust. Lõppmaitse on kleepjalt magus, ehkki mõrušokolaad üritab seda tasakaalustada. Järelmekk on hapukas ja pärmine, meenutades pigem mõnda konservi põhjale üles ehitatud pruulist, millesse on melassi ja kohvi sisse uhatud.

Keskmisest raskema kehaga, ülekarboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-magusa-mõrkjas-vürtsikas-magusa buketiga vastuoluline rüübe. Iiri stout pole see kaugeltki mitte, kuiva ja kergeltjoodava vedeliku asemel on see klaasitäis magus ja nätske. Ülekarboniseerumine ja sellest tulenev / seda põhjustav liigne pärmisus ei muuda tulemust paremaks. Kui aga need miinused kõrvale jätta, siis oma maitse intensiivsuselt ja tonaalsuselt on ta ju täitsa mõnus.
---
pilt isetehtud

Jaaniline

Jaaniline (Teder, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Liigimääratlus: american wheat

Tootjainfo: "Linnased: Best Pale Malt, Wheat, kaerahelbed. Humalad: Centennial, Amarillo. Koriandri seemned, tähtaniis, apelsini- ja sidrunikoor. Pärm: Mangrove Jack's Bavarian Wheat M20
IBU 21"

Väike lihtne pudel, pruulikoja tüüpkujundus seekord veidi lõkkekarva. Sentimeetrine erkvalge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on marumõnusalt magusakas ja vürtsikas, banaanine ja lilleline, koriandrine ja veidi veinine.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas, koriandri vaigune eeterlikkus annab endast koheselt tunda. Keskmaitses on küpse banaani nätsket magusust ja aniisi mõnusat vürtsikat hõõgumist. Lõppmaitse muutub mõrkjamaks ja kuivemaks, toekamaks ja veidi hapukaks, banaan hakkab omandama üleküpsemise tundemärke. Järelmekk muutub veidi kergemaks, magusaks ja vürtsikaks, kerge ja meeldiv õhetus kestab keelepäral väga kaua.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja veidi õlija paletiga, magusakas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsika buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Pigem on see jook küll belgia kui ameerika poole kaldu ning kaera on veidi palju saanud ... kuid meeldiv klaasitäis nii ehk naa, kui nisuõllest vähegi lugu oskad pidada.
---
pilt isetehtud

Apostel Bräu


Apostel Bräu (Eichbaum, Saksamaa) prk 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pilsener" ja hinnang 9 punkti.

Tootjainfo: "Originally brewed for the ex-brewpub Zwölf Apostel in Worms. First brewed in 1713"

Väike purgike, klassikaline õllene kujundus. Erkvalge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroomis saab kiita väga head puhast vett, millele lisandub linnaselist hapukas-magusat tooni.

Esmamekk on kergepoolse vesise kehaga ja magusakas. Keskmaitse muutub veidi mõrkjamaks, kuid linnasemagus jääb siiski põhitegijaks. Lõppmaitse omandab laagerõllele omase hapuka noodi. Järelmaitse jääb vesiselt tühjaks ja magusaks.

See õlu ei vääri kokkuvõtet. Vesine ja tühi masslaager. Pfff.
---
pilt isetehtud

Monday, June 18, 2018

My Name Is Legion


My Name Is Legion (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 22,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Eisbock" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "Double ice distilled double barrel aged barley wine."

Oikurja. Vaata loe nüüd see tootjainfo uuesti läbi ja mõtle. Mõtle veelkord. Kas ikka julged? Selle joogi puhul on vaja veidi mune ja riskijanu ja seiklushimu ja kannatust. Sest kerge ei saa ta ilmselt olema.

Väike lihtne pudel, väga omanäoline must-mustav-küüniseline sildikujundus. Vahtu sisuliselt pole ... noh aga ega ei peagi olema sellisel kurjamil. 

Õlle värvus - kas teate see on imeline! Üks asi on rubiinpunane värvus. Aga klaasisisu imetlemine vastu valgust mõjub nagu laavalambi hüpnoos. Vähesed mullid kerkivad läbi raske vedeliku aeglaselt ja mõtlikult, justkui lugedes käigu pealt mõnda põnevat raamatut, mida ei raatsi käest panna 

Aroom. Jeromuse säärikute nimel! ÕLU nii ei lõhna. Niimoodi lõhnab kangestatud portvein. Niimoodi lõhnab murakliköör. Niimoodi lõhnab pihlakanastoika. Niimoodi lõhnab valgepäise vanaproua valgete pitslinikute all peituv kummut, kus hoitakse kuivatatud marju ja nende marjade peal tehtud tõmmiseid. Niimoodi lõhnab see vanaproua ise, kui ta on oma igaõhtusele kristallkümmelile lisaks ka paar pitsikest metsmaasika-nalivkat timminud. Sest oli ilus õhtu ja naabrinaine astus läbi ja üleüldse.

Esmamekk. Oi ei. See ei ole õlu mitte üüühestki otsast. See keeleotsa järav tegelane on liköör. Odraliköör metsmaasikatega. Kergelt napsine ja rõõmsalt punapõsine memm kallab klaasikese, avab vana albumi ja naeratab maailma kõige ilusamat naeratust, nii et rõõmukurrud valgustavad toanurki.

Kesmaitse. Murakaliköör köömnetega. Memm pühib silmanurgast pisikese vanainimesepisara. Ärge saage valesti aru, see pole kurbtusest, vaid siirast rõõmust. Elutargast rahulolust selle üle, et elu jooksul kogetud hetkedest kuljustub punapärline kee, mida sõrmitsedes taastunda helgust ja armsust.

Lõppmaitse. Kristallkümmel ja Kännu Kukk kahvatuvad selle kõrval. Memme kauge sugulane Vahemere äärest on alati rääkinud, et pitsike rakiat hommikul puhastab verd. Memm usub seda mõnuga ja levitab hõimlase tarkust omasuguste hulgas. Lisab ainult et - ega siis õhtu hommikust kehvem pole. Noh ja lõunauinaku eel kulub üks sõrmkübaratäis ära nii ehk naa.

Järelmaitse. Memmele meeldib suures korvpudelis küpsevaid tõmmiseid lonkshaaval graveeritud kristallkarahvinidesse kallata ja sealt siis paksuseinalistesse kristall-pitsikestesse kallata. Täpselt nagu mõisaproua tegi sõjaeelsel ajal. Sedaviisi hõbekandikul serveerituna, kõrval väike kristallvaasike vürtsmandlitega ... selles on ju stiili ja väärikust, kas pole?

Oehh. Palun ärge suhtuge sellesse nagu õllesse. Sest siis te puristate huuli ja judistate õlgu ning väristate seljakarvu. Võtke seda kui likööri. Linnaselikööri. Vürtslikööri. Ja mis te nüüd kostate, mh-ah? Seega ei anna vana Gambrinus ka ühtegi hindavat määratlust. Või noh, siis ehk "õllede suhtes rööbiti kulgev loodusnähtus. Ja kui te arvate, et rööpad silmapiiril kohtuvad, siis te eksite!"
---
pilt isetehtud

Rye of Sun


Rye of Sun (Tanker / Hedonis, Eesti/Belgia) pdl 0,375 l. alc 7,0 %vol.

Tootjainfo: "Collaboration with Hedonis Ambachtsbier. Mixed fermentation rye saison brewed with rye, wheat, oats and chamomile. Dry, tart, citrusy, bready and spicy."

Keskmist mõõtu pudel, sildil süda ja sarvilised. Sentimeetirne kollane vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - mudruselt kollakaspruun. Aroom on hapukas, tulvil õuna, kaneeli ja nelgi noote.

Esmamekk on keskmise kehaga ja tugevalt hapukas. Keskmaitse meenutab nerlgiõitega pikitud ahjuõuna. Lõppmaitses hakkab nagu ilmnema midagi saisonilikku, vürtsikas pool annaks justkui veidi sarnaseid noote, kuid oksüdeerunud õunamahla põhitoon matab kõik muu. Alles järelmaitses muutub tajutavaks rukki leivane toon, kuid sedagi pigem aimamisi. 

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-magusakas-hapuka buketiga vastuoluline rüübe. Saisonist pole sisuliselt juttugi. Kummaline, veidi leivane flandria punane .... no ehk tõesti. Kodune õlleleivast käima pandud rüübe, millel veidi vürtse lisatud ... jah seda ta on!
---
pilt isetehtud

Ermo

ERMO (Pühajõe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 3,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Amber Ale" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Usku ei õdagust ilma õga eeläst noorikut
IBU 27"

Väike lihtne pudel, sildil moodne külastseenike. Vähene kollakas vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - uduselt kollane. Aroom on magusapoolne ja saiane.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-magusakas, biskviitjas ja täisterasepikut meenutav. Lõppmaitses seguneb murusesse mõrkjusse veidi marjast hapukat nooti. Järelmekk taandub taas lihtsalt mõrkjaks, vähese vürtsika elavusega.

Keskmisest kergema kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkja buketiga kesine rüübe. Stiili mõttes üsna mööda, lihtsalt joogina aga oma mõrkjuses hea janukustutaja.
---
pilt isetehtud

Monday, June 11, 2018

Sublime


Sublime (Pump, Eesti) pdl 0,33 l. alc 3,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "Berliner weisse with lime and spinach."

Väike lihtne pudel, sildil allveelaev ... päris andekas sõnamänguline kujundus, tuleb tõdeda. Valge sõrmepaksune vahukiht kaob kiirelt ja jäljetult. Õlle värvus - kirkalt kollane. 

Aroomis on nüüd vähemalt kolm kihti: berliner weisse enda keefiriline/kohupiimane hapukus, laimi värskus ja mingi roheline noot, mida ilmselt saab siis spinati kraesse kirjutada :)

Esmamekk on kerge kehaga ja üsna särtsakalt hapukas. Keskmaitse on hapukas, magusa kohukese taustaga. Lõppmaitse muutub ühest küljest biskviitjalt pehmeks, teisalt aga keelekülgi parkivalt kuivaks. Järelmekk on hapukas-mõrkjas, krõpsult kuiv ja lupsuvalt mahlane ühekorraga.

Kerge kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-hapuka buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Kui oskaks sildil lubatud spinati ka ära tunda, siis ütleks ehk isegi "über", aga praegu jääb väike petukas õhku rippuma ... aga juba tegemise lusti eest tasub kiita ikkagi. Sel suvel õnneks hapudest jookidest puudust ei tule ka see on hea!
---
pilt isetehtud

Sunday, June 10, 2018

Nisuke suvi

Nisuke suvi. (Teder, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Liigimääratlus: American Wheat

Tootjainfo: "Linnased: Pilsner, Wheat, Vienna. Humalad: Centennial + koriandri seemned, apelsini koor. Pärm: SafBrew T-58
IBU 25"

Väike lihtne pudel, pruulikoja tüüpsilt hilissuvise sooja taustaga. Valge vaht täidab üle poole klaasist, kuid kaob väga kiirelt. Õlle värvus - kirkalt tuhmkollane.

Aroom on paganama meeldivalt asjakohane - nisuõlle banaanisus, koriandri vaigusus ja apelsinikoore mõrkjas mahlasus.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas ning banaanine. Keskmaitse on magusakas-mõrkjas, mõjule pääseb koriandri tuhm-aromaantne vürtsikus. Lõppmaitses avaneb apelsinikoore õline mõrkjus, selle taga on aga ka väike hapukas noodike. Järelmekk asetab omale kohale humala, selle mõrkjas vürtsikas säde paneb kogu maitsepildi särama.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga Übertaseme rüübe! No täpselt see mis lubatud ja veel maitsev peale selle ... no mitte millegi kallal pole nuriseda, jääb üle ainult kiita! Suluguniga täidetud lavaširull oleks mõnus siia kõrvale maitsta.
---
pilt isetehtud

Mari


Mari (Pühaste / AF Brew, Eesti) pdl 0,33 l. alc 3,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse", hinnang 59 punkti.

Tootjainfo: "Berliner weisse with black currant, raspberry and dewberry."

Väike lihtne pudel, pruulikojale omaselt värviküllane ja kunstipärane sildike on musine ja mahlane :) Roosamanna-karva vaht täidab pool klaasi kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - hämuselt tuhmpunane. Aroomis on tunda nii sõstart kui vaarikat, kolmandat marja - mis on vist murakas? - ei oska tabada.

Esmamekk on kerge kehaga ja hapukas ja mahlane. Keskmaitse jääb samamoodi mahlaseks, kuid tõmbub ka kuivaks ja kargeks. Lõppmaitse värvub magusamaks, parkides samas marjakestadega keelekülgi. Järelmekk tõmbub mõrkjamasse külge, tooni hakkavad andma sõstraseemned, keelepära on kuiv ja parkunud.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkja buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Kuumaks suveajaks oivaline klaasike, eriti kui pakkuda koos arbuusiga.
---
pilt isetehtud

Saturday, June 9, 2018

Barrel Aged TORIS The Tyrant


Barrel Aged TORIS The Tyrant (Hoppin’ Frog, USA). pdl 0,66 l. alc 13,8 % Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial Stout" ja hinnang 100 punkti!!!

Tootjainfo: "Bourbon Barrel Aged Stout Triple Oatmeal Russian Imperial Stout This super-tasty Triple Oatmeal Russian Imperial Stout is rich, dark and flavorful - the way we like it - this beer is intense! Reaching a whole new level of taste, a wonderful complexity and depth is imparted from aging in select Bourbon barrels. Rich flavors and aromas of oak, vanilla & whiskey abound, to perfectly compliment the intense character of T.O.R.I.S."

Kopsakas pudel, pruulikoja tunnussilt seekord must-hõbe-kuldne ja militaarne :)

Oikurat, misasi siit pudelist välja plödiseb. Te arvate, et asfalt on must või et tõrv teab midagi asjast? Ehhhheeee. Vaat ega ei tea küll. SEE siin on nii must, et ta on juba punane ... kui te nüüd aru saite, millest vana Gambrinus räägib!

Aroom. Oi. Küll on hea, et seda juhtub nii harva. Seda, et mõni lõhn on nii intensiivne, et murrab suisa nina teistpidi. Istud ja nuusutad ja naeratad. Kõlab nagu diagnoos, kas pole? Ja seda ta ongi! Ploomitõrv. Leivapuu otsas kasvavad sellised hiigelsuured ploomid, mis lõhnavad nagu leib ja millest tilgub tõrva, eks ole ju?

Esmamekk. Niuts, teeb keel ja liputab rõõmsalt ning heitunult saba. See ASI, millega nüüd lähemad pool tundi tuleb tegeleda, on midagi KOLOSSAALSET. Lagritsa sisse kastetud ploomileib. Kuumav Lagrits. Kõrbenud Leib. 

Keskmaitse. Selle maitse ees ja järel tuleb astuda näiteks lameda maa ususekti. Sest seni tuntud maakeral säänseid koletisi ei pruulita või vähemalt ei nimetata seda tinktuuri õlleks. Ploomitõrv kirsikõrvetusega. Muumiate kivikirste muudeti ilmselt selle tökatiga hermeetiliseks.

Lõppmaitse. Muumia. Jah muumia tuleb meelde taas. Balsameerimisvedeliku retsepti teate? Aga palun, võtke ometi üks lonksuke! Ime kuidas klaas selle raskuse all ei mõrane.

Järelmekk. See on imetabane ja kolossaalne ja veidi hirmutavgi. Tavaliselt jätab burboonivaat igale temas hoitud õllele oma tugeva pitseri. See õlu (?!?) on aga niiiiiiiiiii kuradima vägev, et rudjub oma raskusega burboonivaadi lapikuks ning võtab allesjäänud paberõhukese hingekese endaga valssi tantsima. 

KOLOSSAALSELT INTERGALAKTIKALINE. Musta augu kehastus siin klaasis. Mumio. Mumia. Samumeie. Vana Gambrinus on veidi heitunud. Sellise võimsustasandiga rüübet tajub isegi tema panetunud keel nii kurjama harva, et tegu on fundameersuse, obstrutktsionäärsuse ja galopismiga ... kui vaid teaks, mida see kõik tähendab. Mina läheb nüüd ära, diagonaalis vasakule üles. Sest paremini saab alati teha, aga katsu sa vasemini.
---
pilt isetehtud

Tedderson Special

Tedderson Special (Võru, Eesti) pdl 0,5 l. alc 5,2. Ratebeer ei tunne ei toodet ega ka sisuliselt tootjat.

Vat see on nüüd küll üks kõige kummalisemaid turuletulemise lugusi Eesti õllemaastikul. Investor-tüüpi tegija justkui üritab endale kohta turul kinnistada ... kuid teeb vana Gambrinuse meelest kõike valesti. Esimese tootena Lätis toodetud plast-pudelis Bomba. Teisena Sakus tehtud Tamula vanake. Nüüd Tartu suurtootjas valminud see asi. Äratuntavalt Tartu suurtootja nägu pakendatud. Ja sildil kirje "Original Wõru Brewey" ja "Võru õlletehas 1822".

No see suur et ... kui see nüüd ei ole oma kaubamärgi ette maha mängimine, siis ma ei tea mis see on. Või on see mingi NIIIIIIIIIII hiiglama kaval turundusstrateegia, millest ei saa praegu lihtsalt aru.

Keskmist kasvu pudel, efektne kommerts-silt. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib kaua ning haakub kena mustrina ka klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom - tüübiline tühi mass-laagri hapukas.

Esmamekk on keskmise kehaga ja õrnalt magusakas. Keskmaitse on magusakas-mõrkjas. Lõppmaitses viskab sisse veidi hapumat värskust ... siinkohal on asi isegi täiesti hea. Järelmekk viskaks nagu korraks sekka ka vürtsikat nooti ... aga see jääb vaid vineks ning keelele jääb vaid kergelt mõrkjas mälestus.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga mõtetu masslaager. Päris kahju kohe Võru õlletehase mainest, see nišš on nüüd halvasti täidetud.
---
pilt isetehtud

Munad liival

Munad liival (Teder, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,3 %vol. Liigimääratlus: hoppy EPA

Tootjainfo: ";Linnased: Lager, Malted Rye, Crystal Light, Munich II, kaerahelbed. Humalad: Centennial, Simcoe, Mosaic. Pärm: Safale S-04.
IBU 145"

Ossssa raks. 145 IBU???

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnussilt. Kreemika varjundiga vaht täidab 4/5 klaasist ja püsib päris kaua, kobrutades veidi pudeliski. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on tugevalt mõrkjas, papine ja veidi vaigune.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse muutub hapukamaks, veidi roosteselt rauaseks, samas leidub ka veidi tasakaalustavat magusat. Lõppmaitses kaob keha kuhugi ära ja suutunnetus muutub veidi lamedalt mõrkjaks, meenutades kartongi. Järelmekk jääb samamood mõrkjaks, koos vähese hapuka metalse tooniga ... ja mõrkjas noot muutub aegamisi üha domineerivamaks.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas buketiga veidi igavavõitu rüübe. Monokroomselt mõru. Ülemäärane vahukobrutus ja pudelipõhjast peale esimest lonksu üles kerkinud lopsakad mudrutükid räägivad võimalikust kvaliteediprobleemist.
---
pilt isetehtud

Friday, June 8, 2018

Paadimees


Paadimees (Teder, Eesti) pdl 0,33 l. alc 9,4 %vol. Liigimääratlus: traditional scotch ale

Tootjainfo: "Linnased: Ginest Maris Otter, Crystal T50, Roasted barley. Humalad: Cascade, Bramiling Cross + koriandri seemned
IBU 34"

Väike matsakas pudel, pruulikoja tunnussilt on seekord uduselt rohekas. Tumekollakas vaht täidab pool klaasist ja püsib mõõdukalt kaua. Õlle värvus - tuhm tumepruun. 

Aroom on matsakalt maalähedane, magusakas ja vaiguselt koriandrine. Taamal hõljuv vähene suitsuvine mõjub kui udulaam mägise maa orgudes. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magusakas-mõrkjas, karamelline ja ürdine, veidi alkoholiselt torkiv ja matsakas. Keskmaitse suitsune magusus mõjub raskelt ja rahulikult, meenutades vanuse all poolenisti maa sisse vajunud röntsakat palkmaja, mille seintes leidub tinakuule ja raudseid nooleotsikuid, mille aknaavadest on antud tuld vaenlase pihta ja kutsutud naabreid pidusse. 

Lõppmaitse on ürdine ja alkoholine, magus ja vürtsikas. Karmikoeline ja aeglane nagu majaperemees, kes võib oma tuiaka sauaga hundil selgroo murda ... kuid kes sõprade ringis laulab pikki, venivaid ja igatsevaid laule. Järelmekk viib endaga metsalaagritesse, räägib süngeid lugusid ja lonksab su kruusi tumedat vedelikku, mis aitab hirmu vastu ... või nii nad väidavad. Igatahes pole sul peale kolmandat punnsuutäit midagi selle vastu et jääda lõkkevalvesse.

Raske ja röntsaka kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-mõrkjas-vürtsikas-suitsune-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-magusaka buketiga ÜBERtasandi rüübe! Ei see ei meeldi kõigile, kuid kui su kõrvad on šoti murdele valla ja suitsune-karamelline vägijook mokka mööda, siis hindad selle kraami röntjat stiilipuhtust. Aga ahjuribisid kulub siia kõrvale kohe rohkesti ära!
---
pilt isetehtud

Rūsinš


Rūsinš (Labietis, Läti) pdl 0,75 l. alc 7,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Spice/Herb/Vegetable", hinnang 73 punkti. Tõsi küll, tootja ise kirjutab sildile: "caraway rye ale"

Tootjainfo (guugeltõlke vahendusel): "RŪŠINŠ - light barley malt, light caramel malt, red caramel malt, wine barley malt, rye malt, roasted barley, Aramis hops, cumin, hops in Saaz."

Kopsakas kääniskorgiga pudel, tootja tunnussilt seekord punasel foonil. Kollaka varjundiga vaht täidab üle poole klaasist ja püsib päris korralikult. Õlle värvus - pilviselt tuhmoranž. 

Aroom on hapukas, meenutades kääritatud leivatainast ja samast taignast tehtud leiba, mis pole veel lõpuni küpsenud. Pärmine, kodune ... aga vähemalt lõhnast köömneid ei tunne.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse on pärmine ja leivane, hapukas ning köömned hakkavad mööda keelt rulluma. Lõppmaitse muutub raskepäraseks, pontsakaks, pärmiseks, leivaseks ning köömned hakkavad veidi nastoikalikku magusat ümarust omandama. Järelmekis tugenveb pärmine mudrune leivane osa, hakates kõike muud enda alla matma, kuid soe alkoholine vürtsikus ja mesine nätskus jäävad päris pikaks keelepärale.

Raskepärase kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-hapukas-vürtsikas-köömnene-maguskas-hapukas-vürtsikas-magusaka buketiga kummaline rüübe. Ühest küljest see pärmine ja mudrune tihkus hakkab kolmanda lonksu ajal juba tüütavalt häirima. Teisalt aga köömned on ju täitsa olemas ning leib ka ... nii et pole nagu põhjust nuriseda, kui sulle pakutakse täpselt seda mida lubatakse. Aga ikkagi - uut pudelit seda soetama küll ei kipuks.
---
pilt isetehtud

Homseni


Homseni (Juhus, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Spice/Herb/Vegetable" ja hinnangut veel pole. Tõsi küll, tooja on sildile kirjutanud liigimääratluseks "JPA" ehk Japanese Pale Ale ning turundab seda jooki gose pähe.

Tootjainfo: "Selles õlles on kokku saanud täpselt parasjagu hapukat laimi, soolakat misopastat ning vürtsikat ingverit"

Väike lihtne pudel, arusaamatu sidlikujundus. Valge vaht täidab 9/10 klaasist, kuid kaob kiirel ja valjul kohinal. Õlle värvus - kirkalt kuldne.

Aroom on lahedalt kirgas, värskendav ja vürtsikas. Kõik kolm lubatud komponenti - ingver, miso ja laim - on kenasti tunda ja just loetud järjekorras.

Esmamekk on väga kerge kehaga ja õrnalt magusakas-vürtsikas. Keskmaitses on veidi rohkem tunda hapukat laimi, kuid foon muutub samal ajal ka magusamaks. Lõppmaitses pääseb rohkem mõjule ingver, kuid on ikkagi üsna leebeke. Järelmekis oletaks nagu misopastat tundvat, kuid see on pigem oletus kui teadmine.

Kerge kehaga, nõrgalt karboniseerunud paletiga, magusakas-vürtsikas-hapukas-magusakas-vürtsika buketiga vastuoluline rüübe. Lõhn on fantastiliselt paljulubav, kuid maitses kaob misopasta ära ja soolasus jääb sisuliselt olematuks. Ingveriõllena oleks see jook päris kena tegelane, gosena jookseb pigem lati alt läbi.
---
pilt isetehtud

Thursday, June 7, 2018

Vagars


Vagars (Labietis, Läti) pdl 0,75 l. alc 7,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Spice/Herb/Vegetable", hinnang 73 punkti. Tõsi küll, tootja ise kirjutab sildile: "spiced saison"

Tootjainfo: "Overseer" Very crisp saison with a strong flavour of belgian field yeast ethers and aromatic pink peppercorn."

Suur kääniskorgiga pudel, pruulikoja tunnussilt seekord punasel foonil. Erkvalge vaht täidab 9/10 klaasist ja püsib üsna kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldne. 

Aroom on nunnu :) Vürtsikas-sädelev saison ja rose-pipra pehme ürdisus moodustavad suurepärase kombo.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja intensiivselt vürtsikas-magusakas. Varahommikusel linnatänaval seatakse üles lava ja pasunakoorid teevad esimesi proove. Keskmaitse muutub hapukamaks, soojaks ja naeratavaks. Tantsutüdrukute säärevenitused ja naerukudin panevad pasunapoiste põsed enamgi pungi ja isegi suur trumm põmiseb kuidagi nurruvalt.

Lõppmaitse toob mängu veidi ootamatu vaiguse torke ... kuid siis meenub et ahjaaaa, see on ju värskele rose-piprale vägagi omane! Väljakule koguneb juba rahvast, kaubakioskitest venib kommi- ja kohvilõhna ning jõnglastele ostetakse suhkruvatti. Väikelinna laadaplats valgub täist võõrast rahvast, plõksides edevaid endleid ja nuumates tänavakohvikute ettekandjaid lahke jootrahaga. 

Järelmekk segab kokku mõrkja vaigu ja vürtsika ebapipra, hapukad marjad ja magusa kommisiirupi. Lavalt lahkuvad higiselt rahulolevad esinejad istuvad pargivilusse ning lasevad joogil ringi käia. Säherdusi muhedaid nädalavahetusi mäletab linnake tuhandeid ... ja saagu neid veel palju olema!

Keskmisest veidi raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, vürtsikas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-hapukas-magusaka buketiga ÜBERtaseme rüübe! Saison ja rose-pipar ON sõbrad, kes löövad peo käima :)
---
pilt isetehtud

Heatherlander


Heatherlander (Käbliku, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Scotch Ale", hinnang 57 punkti.

Tootjainfo: "Strong Scotch Ale"

Väike lihtne pudel, kubistlikult segasel sildil on vist mägi ja kuusk, kuigi võib olla ka püramiid ja palm :) Vähene kollakas vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt ja punakalt merevaigukarva. Aroomis alguses tubli suitsune sahmakas, selle järel tuleb toekas karamell.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magusakas, karamelline ja rosinane. Keskmaitses tuleb esile hapukas suits, keha aga muutub üllatavalt kergemaks ja marjaseks.

Lõppmaitses domineerib mõrkjas, ürdine ja suitsune, maamajalik ja leivane. Kamina kohal ravitaimed ja laual värskelt ahjust võetud magusapoolne leib, millel veidi suitsulõhna man. Järelmeki kohta ütleks - suitsu käes kuivatatud jõhvikad, kui teaks kuidas need võiks maitsta :)

Keskmisest raskema kehaga, nõrgalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-hapukas-suitsune-mõrkjas-hapuka buketiga Hea taseme rüübe. Üldiselt on šoti eili stiil kenasti tabatud, kuid karamelli ja keha jääb veidi väheseks, vähene karbo teeb suutunnetuse tiba lamedaks.
--
pilt isethetud

Malev

Malev (Teder, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,1 %vol. Liigimääratlus: APA

Tootjainfo: "Linnased: Finest Maris Otter, Munich II, kaerahelbed. Humalad: Citra, Galaxy, Amarillo, Simcoe. Pärm: : Safale US-05
IBU 56"

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnus-silt. Valge hõre vaht täidab 2/3 klaasist, kadudes üsna kiirelt. Õlle värvus - tuhmilt tumekollane. Aroom on leebelt ja lihtsalt magusakas-mõrkjas ja veidi puuviljane.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse on magusakas-mõrkjas, veidi rauarohkelt hapukas ja kuivapoolne. Lõppmaitse muutub hapukamaks, raudseks ja ürdiseks. Järelmekk jääb mõrkja, kuiva ja vürtsikana tugevalt ja kaua püsima.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga Väga hea taseme rüübe. Mahlane ja samas kuivapoolne, piisavalt jõuline ... aga APA raamidest astub see jook nüüd küll vana Gambrinuse meelest mööda.
---
pilt isetehtud

Monday, June 4, 2018

Vaarika Musi


Vaarika Musi (Prüülike, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,6 %vol. Liigimääratlus: vaarika saison

Tootjainfot pole

Väike lihtne pudel, lilleline sildike. Sõrmepaksune heleroosa vahukiht vajub küll kiirelt kirmeks, kuid püsib siis kaua. Õlle värvus - kirkalt kuld-punakas-oranž. Aroom ... noh nagu värskelt aurutatud vaarikamahl.

Esmamekk on keskmise kehaga ja tugevalt magusakas. Keskmaitse toob esile juba täiesti metsvaarika intensiivsusega hapukas-mõrkja eheda punase marjasuse. Lõppmaitse paneb mängu saisoni parimad omadused - sädeleva vürtsika vurts ja magusa puuviljase tihkuse. Ruum sinu ümber värvub vaarikapunaseks ja õhk täitub improviseerivast džässist, milles on bossa nova igatsust ja smooth lounge stiili lobedust. Järelmekk tõmbab vürtsikat sära veidi koomale, lastest vaarikamhlal oma eheduses rohkem esile tulla, see mõrkjas-magusakas ja hapukas segu jääb keelepärale veel kauaks.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-hapuka buketiga ÜBERtasandi rüübe! Vaarika ja saisoni sõprus on midagi nii loomulikku ja ehedat, et seda tahaks kogeda ikka ja jälle. Suurepärane suvise koosviibimise avaklaasike!
---
pilt isetehtud

Päikesetõus Salarannas


Päikesetõus Salarannas (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "New England IPA"

Väike lihtne pudel, sildil võilille-ebemed. Sõrmepaksune valge vahukiht on üsna püsiv ja haakub ka mõnel määral klaasiseintele. Õlle värvus - veidi hämuselt kollane. Aroom on magusakas ja puuviljane, virsikute ja pirnikompoti segune.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõrkjas-magusakas, virsikute ja nektariinide ning litšimarjade kokteiline. Keskamaitse muutub mehuseks, virsiku-mangomehuks, veidi mõrkjaks, aga ikkagi väga mahlaseks. Lõppmaitses mehune suutunnetus muutub veelgi tihkemaks, mängu tuleb veidi kõrvitsaline noot. Järelmekk tõmbab ehk isegi tiba-siba-natu kirbeks, kuid see vürtsikas kirbus ainult võimendab mahlast ja kosutavat üldmuljet. 

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga Übertasandi rüübe. NEIPA oma üsna ehedas esituses ... ehkki kaeraga tembitud tihedus nihutab mahlasuse rohkem mehulikuks. Cheddari juustu nuusutaks siia juurde ja ohkaks rahuolevalt.
---
pilt isetehtud

Beer Camp & Rock'n'Roll


Beer Camp & Rock'n'Roll (Käbliku, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Premium Lager", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Festival beer brewed for Käbliku Beer Camp & Rock'n'Roll Festival in july 13-14. at Käbliku Farm, Estonia."

Valge vaht täidab pool klaasist ja püsib päris kenasti. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroomi põhjaks on hea ja puhas vesi, sellele nõjatub vähene magus-hapukas klassikaline laagrilõhn õrna mõrkja taustaga.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse muutub veidi hapukamaks ja marjaseks. Lõppmaitse on hapukas-mõrkjas ja karastav. Järelmekk muutub magusapoolselt linnaseliseks, kõige lõpuks jõuab kohale ka meeldiv vähene vürtsikus.

Keskmisest tiba kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-magusakas-vürtsika buketiga Hea tasandi rüüpeke. Selline lihtne ja klassikaline, kvaliteetne laagerõlu, mille pearõhk on värskusel.
---
pilt isetehtud