Sunday, August 12, 2018

08 Porter


08 Porter (To Øl, Taani) pdl 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial Porter" ja hinnang pole välja kujunenud

Tootjainfo: "Made with 8 different malts."

Väike lihtne pudel, sildil seeriale omane diagramm, seekord hallides toonides. 

Tume-kole-tume-jube-tume pruun vaht. Vat see on juba vahtude vanaisa! Püsib nagu ehitusvaht, muutub mõne minutiga värvilt veidi heledamaks, kuid jääb sisuliselt samale tasemele, kattes taandumise võrra vabanenud klaasiseina tiheda vahumustriga.

Õlle värvusest ma ju ei pea rääkima, ega? 

Aroom - oi see on imeline balanss, millest ükski nukk ei torka eraldi välja, kuid mis kokku on VÕIMAS! Röstine hapukus, šokolaadine magusus, kohvine mõrkjus, veidike suitsu ja näpuotsatäis tuhka. 

Esmamekk on raske kehaga ja röstiselt mõrkjas. Keskmaitse muutub hapukamaks, siidiseks, mõrušokolaadi ja kuivatatud ploomi seguseks. Lõppmaitses puudutab keelekülgi veidi söestunud seedripuu, keelelael laiutab aga latakas pehmet, šokolaadi kastetud ploomi. Järelmekk aga vajub kuidagi ära, jäädes lihtsalt väga hea porteri tasemele, kuid minetades kõik need vaimustusele lähenevad emotsioonid, mis nuusutades ninas erakordseid lubadusi andsid.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga veidi vastuoluline rüübe. Ülivõimas algus välimuse ja lõhna osas oleks võimaldanud ennustada "mega"tulemust, kuid mida lonks edasi, seda tavapärasemaks see kraam muutus. Ei noh, vaieldamatult väga-väga hea klaasitäis ... aga peale kolmandat lonksu hakkab ausalt öeldes igav.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment