Sunday, December 2, 2012

Grozet


Grozet (Williams Brothers (Heather Ales)). pdl 0,5 l . alc 5,0%. liigimääratlus: traditsiooniline eil. Tegelikult kohe nii traditsiooniline, et tänapäevases mõistes peaks see olema "protoeil" või "eel-eil" nime all. See seltskond teeb nimelt õlut kanarbiku abil, nagu iidsetel aegadel Briti saartel kombeks oli. Selles õlles on aga lisaaineteks veel "Gooseberries, Bogmyrtle" ehk karusmarjad ja harilik porss. Gambrinus tunnistab ausalt, et see viimane kõlas täiesti tundmatult, kuid sõber vikipeedia aitas välja, oluline on lause "Vaigunäärmete tõttu on kasutatud õlle ja likööri maitsestamiseks ja vaha valmistamiseks, muudab õlle kangemaks, on joovet tekitav." Miks pagan on aga sildil kirjas, et "aged with citrus fruits", kui tootjalehel pole nende kohta sõnagi ... ei tea.

Mikropruulikoja toodangul on väga tasemel kujundus alates siltidest kuni korgini välja - au ja kiitus! Vahukiht moodustub sõrmepaksune ja tihe. Õlle värvus - keskmiselt udune, kuldse helgiga kollane.


Aroom mõjub äärmiselt huvitavalt - kergelt mesiselt, õitsevalt ja jõhvikaselt. Väga-väga värske, tuuline ja metsane bukett, justkui seisaks marjasoo ja segametsa serval, ümerringi päikesest soojaks köetud õitsvad kanarbikud.

Esmamaitse mõjub kergelt ja õrnalt hapukalt, nagu käärimalastud kasemahl. Keskmaitses tajud aga kibekat vaigumekki ja järlemaitses mesikat-mõrkjat linnaste ja ilmselt selle va porsi-vaigust segu. Mõne aja pärast sumiseb kogu suu õrnalt ja mõnusalt nagu õhtune mesitaru aianurgas. Oi mõnus on see värk!

Keskmise kehaga, värske ja hurmava olekuga, üpris kleepja järeltoimega üüratult omapärane rüübe. Kui siia just tingimata midagi kõrvale hammustada, siis see peaks olema midagi talupoeglikult lihtsat ... nagu keedukardulas kohupiima ja sibularatastega.
----------
pilt siit

No comments:

Post a Comment