Friday, September 26, 2014

Préaris Grand Cru 2013 (Bourbon BA)

Préaris Grand Cru 2013 (Bourbon BA) (Vliegende Paard Brouwers, Belgia). pdl 0,375 l. alc 10,5 %vol. Stiilimääratlus: quadrupel. Ratebeeri hinnang 96 punkti!!!

Tootjainfo: "Exlusive brew: Préaris Quadrupel aged for 10 months in Bourbon barrels from Makers mark. Limited to 2700 bottles of 375ml"

Konkreetselt see pudel on nr 00328

Lihtne väiksemapoolne pudel, tume tagasihoidlik, kuid aadellik sildikujundus. Õrnalt kreemikas vaht täidab üle poole klaasist ja on üle keskmise püsiv, jättes kena vahupitsi klaasiseinale. Õlle värvus - kirkalt mahagonipunane.

Aroom ... ooo kui paljutõotav see on ... justkui ettekujutus puhkusereisist, millest sa ei tea veel midagi muud kui et see saab olema põrutavalt meeldejääv. Siin leidub rasket portveinilikku küllust ja virsikukompotti, tumedaid datleid ja tuhmi tamme.

Esmamekk on raskepoolne ja luksuslikult külluslik, sametpehme ja kassikäpalikult mänguline, magus-mõrkjas ja vürtsikas. See puhkusereis viib meid kuhugi üsna kaugele ja kõrgele, kus mäetipus seisvas kloostris pole ajal mingit tähtsust ja kõiges on aega minna lõpuni.

Keskmaitse on tiinne rasketest üleküpsenud puuviljadest ja tuhmpunane aastate jooksul lauale loksunud veinist. See kloostriaias tagasihoidliku varikatuse all üles seatud rohmakas laud on enda taga näinud ülikuid ja kerjusmunki, vagatsejaid ja pühamehi. Meie linnastunud turistike on sattunud ilmselt võõrasse keskkonda, kuid (kui jätta kõrvale ta kohatult valge ülikond) mingil kummalisel moel sobitud ta sellesse võõrustatute vikerkaarekirjusse jadasse.

Lõppmaitse mõjub rahumeelselt ja mõtestatult kui aeglaselt jooke ja sööke lauale toov vana munk. Oo mida kõik on ta siin näinud ... ja mida kõike ka kaasa teinud. Kes on öelnud et munk peaks elurõõmudest kõrvale jääma? Piiblis seda ei öelda ... ja kuradile see piibel, kui nii hea on olla :) Selles klaasis hakkab aimduma juba viskist õhetust ning meie turist viskab pintsaku seljast ja palub end kloostrivendade hulka aimata. Kuid seda on siin varemgi juhtunud. Mis te siis arvate, kuidas sattus siia too vana munk, kelle lihtsa rüü alt välgatab tätoveeringuis käsivars?

Järelmekk leiab vana munga ja vastselt linnakärast väljunud yuppie jagamas laual leiduvat lihtsat sööki. Noh mis siin siis ikka on - datlitega meeleib, õlles hautatud vutid ja klaasike rasket neljakordset. Või siis mitte klaasike, vaid pudelike. Noh kaks. Või kes seda täpselt teab või hoolib.

Raske kehaga, tugevalt karboniseerunud ja õlija paletiga, magusakas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-magusa buketiga GENIAALSELT KOSMILINE rüübe. Peale seda klaasikest tahaks veel ühe, teise ja siis ... siis teab vaid taevas, mis mõtted su pähe tekivad. Selle rüüpe kõrvale tuleb endale lubada midagi luksuslikku ja lihalikku, haruldast ja lihtsat. Seda, mida me enamasti oleme unustanud nautida. Leiba, liha ja vaikust.
-------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment