Saturday, October 24, 2015

Prearis 2014 (Bourbon BA)


Prearis 2014 (Bourbon BA) (Vliegende Paard Brouwers, Belgia) pdl 0,375 l. alc 10 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Abt/Quadrupel" ja hinnang ... sellega on nüüd keeruline. Asi selles, et selle aasta Prearist on RB's kahes versioonis - üks Jack Daniels vaadis ja teine "Peated Whiskey BA - Ardbeg" ... kumb see nüüd minu käes on, ausõna ei oska üles leida ühtegi viidet sildilt.

Keskmist mõõtu pudel, traatkinnitusega kork. Silt on tumedeates toonides, soliidselt ajaloolise hõnguga. Sõrmepaksune kreemikat karva vahukiht püsib üsna kaua ja haakub tiheda kihina klaasiseintele. 

Aroom on hurmav. Täidlane, külluslik, luksuslik ... portveinine ja vaniljene. Tume ja vangistav kui mustasilmse kaunitari pilk klantsajakirja kaanelt. Rüsinal robisevad siit klaasist viigimarjad, datlid šokolaadikommid. 

Esmamekk. See on tihke, magus ja võrgutav. Veidi torkiv, kuid samas sametine. Pidulik ja raskepärane kui tumepunane sametkardin, millel on keskel kuninglik vapp ja allääres kuldsed narmad.

Keskmaitse. Hmm. Kuuuhu see raskus kadus? See muudatus on lihtsalt hämmastav - see veinine suutäis on korraga kerge ja mänguline. Rummis letotatud rosinad pudisevad peoga su keelele ja surakas ploomiveini loksub üle nende.

Lõppmaitse jätkab samal mängulisel lainel ... ooota kas kõrvallauas istub seesama kaunitarist kaanepiiga? Heldeke, ka tema rüüpab sama nestet ja lõkerdab sõbrannadega naerda  - ja kassanäe, nood on veeeel kenamad!

Järelmekk on tammiselt mõrkjas ja vürtsikalt kõditav, maias ja mahlane, tihkepoolne ja kauakestev, Ilmselt mäletad sa seda helisevat naeru veel nädalaid ning iga kord paneb see meenutus sind heldinult naeratama. 

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkja buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE. Megatasandist jääb puudu vaid õhkõrn kriipsuke ja teadmine, et NIIIIIIIII kergelt ei tohiks üks 10-kraadine rüübe olla. Lihtsalt turvalisuse huvides või nii :) Dessertõlu, mille kõrvale võiks pakkuda veinis leootatud datleid.

----------------
pilt isetehtud

1 comment:

  1. Peated versioon peaks punakates toonides pudelis/pakendis olema.

    ReplyDelete