Saturday, July 16, 2016

Back In Black


Back In Black (Naparbier, Hispaania) pdl 0,33 l. alc 8,5 %vol. Ratebeeri liigimääratus: "Black IPA" ja hinnang 97 punkti!!

Tootjainfo: "Aroma is literally an explosion of hops, fruity, herbal and very resinous. In mouth the hops explosion becomes a green halo bomb with notes of roasted malts and licorice in the background.
MALTS: Maris Otter, Crystal 150, Carafa III.
HOPS: Columbus, Amarillo, Cascade, Pacific Gem, Chinook, Nelson Sauvin.
IBU 110"

Väike lihtne pudel, süngeid toonides sildil kolp-kuunägu ja must-kassnägu :) Kollakas vaht täidab 3/4 klaasist, püsides üsna kaua ja jättes ka mõningast vahujälge klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt tume-tume-tumepunane. Aroomis tunned musta sõstra seemneid, kadakamarju ja veidi soolakat lagritsat. 

Esmamekk mõjub üllatavalt tihke ja magusakana, niimoodi väiks kõlada sissejuhatus mõnda odraveini. Keskmaitse liigub sellest siiski mustade IPA'de vastuolulisse kuid võluvasse maailma. Siit leiab nii vaidust tihkust kui greibiseemneid, friteeritud männiokkaid (jeerum, ma ei teadnudki et neid olemas on), mõrušokolaadi kui ülekuivatatud tumedaid rosinaid. 

Lõppmaitse on suisa vaimustav - šokolaadikringli koorik, mille sarvedeks on veidi kõrbema läinud rosinad, nelginupsud ja pähkliterikud. Kuskil ülejärgmises tänavas hakkab haukuma koer. Kesse kurat nüüd öösel koeri kräunutab? Vaikne, kuidagi liiga vaikne on siin täiskuu all. Aga endeid kardab vaid rumal. Tark tegutseb. Võtab veel ühe lonksu. Ja kõik on jälle tavaline. 

Järelmaitse on karameljas ja mõrkjas-tihe. Paras aeg minna kuuri alla, tuua läbi pilkase pimeduse käsikaudu kobades sületäis puid ja panna põlema lõke. Vanakuri tuleb siis ise siia paku peale istuma ja osutub ilgelt mõnusaks taadiks, kes oskab sügavalt peekrisse vaadata ja anekdoote rääkida.

Raskepoolse kehaga, tugevalt karboniseerunud ja sumeda paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusakas buketiga Mega tasandi rüübe! Vana Gambrinus on siiralt sillas ja samaska veidi hämmeldunud. Sellist odraveinilike elementidega BIPA't pole varem ette tulnudki. Ausalt öeldes võiks vabalt nimetada seda jooki kui: "hoppy dark barley wine" :) Siia juurde ei pea kohe mitte midagi pakkuma. Pimedat ööd ja sooja lõket teile kõigile!
-------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment