Sunday, October 9, 2016

Untitled 15

Untitled 15 (Valgevärava, Eesti) pdl 0,33 l. alc 15 %vol. Liigimääratlus: belgian strong ale.

Tootjainfot pole.

Väike lihtne pudel, tehniline kuid väheinformatiivne sildikujundus. Sõrmeaksune hallikas-kreemikas vahukiht on mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - kirkalt kirsipunane.

Aroom on raske, liköörilik, tulvil puuviljaseid estreid ja kloostrikella kaikumist. Palvusele peab minema, isegi kui enne seda on mõnusamal kombel kannu taga istutud. Kommisuhkur ja vana puittrepp.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja tihkelt magusakas-hapukas, marmelaadjas ja veidi keelotsa näksiv. Keskmaitse muutub tunduvalt mõrkjamaks, lisaks kõrvetatud suhkrule leiab siit tublisti kastanit ja pihlakaid, iiriskommi ja isegi lagritsat. Kummalised tegelased on ikka need palvevennad. Vagadus ja elurõõm käivad tihedalt käsikäes, mängulust ja harras kombetalitus ei välista üksteist.

Lõppmaitse rosinavein läheb üle ahjuõunaks, magusakas-mõrkjas tammine tihkus sulab sooja kaminapaiste käes. Laiad põrandalauad kägisevad, kui turske munk läheb uue kannutäie järele. Õpetatud teoloogiline arutelu saab seekord kestma kaua, tõenäoliselt hommikuni. Mõned rahvalikud naljad ja räme naer on ju alati olnud terve mõistuse tunnus, kes saab neid pahaks panna.

Järelmekk kisub mõrkjamaks ja õues üha pimedamaks. Süüdatakse uued küünlad ning kuuevarrukast ilmub kaardipakk. Einoh eks ta keelatud ju ole, aga ega's me raha peale mängi, eks ole vend Humulus! Õige jutt, vend Hopus, teeme vaid ühe partii, eks ole. Vastastikune süütu valetamine ei vähenda põrmugi tonsuuritud tegelaste väärikust.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkja buketiga ÜBERtasandi rüübe! Jah ega nüüd erilist fantaasiat säänse õlle tegemiseks vaja pole, kuid klassika on klassika. Ja garanteeritult hea igastahes.
-----------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment