Monday, November 14, 2016

Öö Cassis


Öö Cassis (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Baltic Porter - Top 50" ja hinnang 97 punkti!!

Tootjainfo: "Öö eriversioon, pruulitud mustade sõstardega."

Väike lihtne pudel, sildil ... noh nagu nende ÖÖ omadel ikka, ega neist aru ei saa :) Sõrmepaksune tumepruun vahukiht püsib üsna kaua. Õlle värvus - ilgeltjubekolemust :)

Mustsõstral on huvitav omadus - ta sööb midagi õllest ära! Antud juhul on Öö tavapäraselt sügav täidlus sisuliselt kadunud, kuid selle asemel on tunda mõnusat marjasust. Ja üllatav, aga isegi on võimalik aru saada, et see on justnimelt mustsõstar! 

Esmamekk on raske ja tihke, mõrkjas-hapukas, veidi alkoholisoe ja täidlane nagu kaminakuma külmas toas. Keskmaitse magus-mõrkjas šokolaad seguneb mõnusaimal moel hapukas-parkiva musta sõstraga, tuba täitub vaikselt soojuse ja kaminasse visatud kuivanud mustsõstraoksade lõhnaga. 

Lõppmaitse pehme kakao-mustsõstrajook mõjub mõnusaima desserdina, mille pehmus paneb muhelema ja silmi sulgema ... no kellele siis ei meeldiks kuulata käbide praksumist leelõukas, taustaks vana suure käokella kõlav tiksumine. Tuul rabistab vastu aknaid märga lund ja siiber lõgiseb. Kuid sina mässid pleedi tihedamalt ümber õlgade ja viskad uue klotsi sädemeid pilduvasse söehunnikusse. Järelmekk keerab käokellal hääle sumedamaks ning vajutab poolpilukil laugudele õrna unesuudluse. Mustsõstraliköör on teada-tuntud rahutooja, soovitav vanematele torisevatele tegelastele, kes seesinase tinktuuri järel naeratavad ja rõõmuga lastelastele kahekümnekuuendat korda sama lugu ette loevad.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õlija paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-hapuka buketiga MEGArüübe! Oivaline kaaslane külma sügistalve, soovitav pakkuda digestiivina või üldse omaette käiguna õhtu lõpetuseks.
-----------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment