Sunday, December 11, 2016

Piparkooki kah!


Piparkooki kah! (Rotiküla, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,7 %vol. Liigimääratlus: "jõulubock"

Tootjainfo: "Linnased: "Munich 1, Munich 2., CaraMunich, CaraFa, nisulinnas. Humalad: Perle, Hersebrucker. Pärm W-34/70"

Väike lihtne pudel, sildil kolm laaberdavat piparkooki :) Pruunakas vahukiht täidab kolmandiku klaasist ja pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt tume punakaspruun. Aroom on tihkelt karamelline, rosinate ja kardemoni tooniga.

Esmamekk on keskmisest suts raskema kehaga ja soojalt mõrkjas-vürtsikas. Keskmaitse ... vauhh ... see on raske, tulvil täis melassi, kuivatatud viigimarju, tumedaid rosinaid ja datleid. Kogu selle puuviljaliua keskele on kunstipäraselt asetatud tähtaniis ja nelgipulgake, kõrval võbelev küünlaleek helkleb hõõgveiniklaasis.

Lõppmaitse on magusakas-hapukas, tummine ja toekas, röstpähklite, kuivatatud õunte, pirnikompoti ja poolnätskete aprikooside küllane. Ahi on kuumaks köetud, selle vastu toetuv vanaisa nohiseb vaikselt tukkuda, tema jalge juures lebav kuldne retriiver on vanamehega samal lainel, kergitades vaid-aeg-ajalt kõrvu, kui köögist kostab praeahju kääksatust. Teadagi, täna ootab ka vana peni peotäis paremaid palukesi. Järelmekk äratab peni üles, vaiksel küünekrabinal läheneb ta taadile, tonksab teda ninaga ja kui too on korraks ärkvele võpatanud, läheb koer tagasi. Kõik on korras, tukume edasi. Õhtusöögini pole enam kaua jäänud.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-hapukas-vürtsikas-magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Oi poisid-tüdrukud - ärge uskuge neid bravuuritsevaid piparkoogimehikesi pudelisildil, siit klaasist laotub rahu ja vaikus maa peale ning inimestest on hea meel.
----------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment