Sunday, December 10, 2017

Marineeritud kõrvits (8,6%)

Marineeritud kõrvits (Mürka, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,6 %vol. Liigimääratlus: kõrvitsaale

Tootjainfo: "vesi, odralinnased, kaerahelbed, kõrvits, kakao, vanillisuhkur, ingver, nelk, muskaatpähkel, kaneel, Goldings ja Summer humalad, pärm"

Mitme aasta tagune 4,4% versioon on nähtav siin ja sellekevadine 6% variant siin.

Väike lihtne pudel, soojades toonides kaunis sildikujundus, mille keskkohal on mõistagi kõrvits. Sentimeetrine valge vahukiht kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom ... ohhooo ... kogu selle kirjapandud vürtsilaadungi alt on kõrvitsa enda aroomi ka tunda!

Esmamekk on raske kehaga ja ... vürtsikas-soolakas? Millest see tajuhäire nüüd? Keskmaitse on ... eee ... soolakas-metalse alatooniga, nelgi ja muskaadi põhijoonega magusakas-vürtsikas. Lõppmaitses see kummaline patarei-maitse väheneb, magusakas-vürtsikas pool tõuseb rohkem esile, väike hapukas noodike muudab maitse veidi mahlasemaks, kõrvitsa-marinaadile sarnasemaks. Järelmekk leebub, mõningase magusa kõrvitsamehu seest ulbivad välja nelk ja kaneel. Üleüldine ja intensiivne õhetus kogu suuõõnes tuleb ilmselgelt ingveri arvele kanda, ehkki huvitaval kombel pole teda otseses maitse-elemendina tajuda ... nagu ka kakaod mitte.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, vürtsikas-soolakas-hapukas-vürtsikas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga VÄÄGA ERISKUMMALINE rüübe! Kõva pluss tuleb selle eest, et kõrvits on selgelt tunda. Aga kuskohast, millisest toidukeemilisest tajunihkest see soolane ... ja kohe selgelt soolane nüke ilmneb? Vürtsi on palju, ingveri õhetus jaurab suus veel päris pikalt. Einoh ... meelde jääb see jook kindlasti!
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment