Friday, July 26, 2024

Müüt: tänapäeval tehakse õlut mingist pulbrist!

Õllede ümber liigub mitmeid müüte, mis enamasti on negatiivse alatooniga. Ikka selles võtmes, et "oi ennemuiste tehti ikka õiget asja, aga nüüd ... !" ja siis lisandub sinna tavaliselt midagi üsna asjatundmatut.

Vana Gambrinus mõtleb, et võtab neid nüüd ükshaaval vaadelda ja lahti seletada.

Esimeseks see tithi kuuldu ütlus, et "ega tänapäeval ikka õiget õlut tehta, see valmistatakse nüüd mingist pulbrist"

Misiganes pole ka ettekujutlus selle kohta, et kuidas "vanasti ja õigesti" tehti, siis tõde tänapäevase õlletegemise kohta seisneb selles, et tõepoolest tehakse õlut mingist pulbrist, juhul kui nii nimetada purustatud linnaseid. Umbes samamoodi nagu leiba tehakse mingist pulbrist, milleks on jahu. Mõlemad on erinevate teraviljade erinevad tuletised, aga ikkagi on seesama vana hea teravili (enamasti oder), millest õlut on alati tehtud.

Tõsi küll, õlleteos võivad olla kasutuses ka muud "pulbrid" nagu nt erinevad suhkrud (nt laktoos või ka maltodekstriin) või pärm (kui keegi kasutab kuivpärmi).

Mõistagi võib keegi teha õllesid ka "pulbrivabalt", kasutades nt maltoosat, kuid see on nendesamadest linnastest keedetud "siirup", nii et poolfabrikaat.

Peamine aga - müüt selle kohta, et tänapäeval tehakse õlut mingist pulbrist (rõhuga "mitte-õigel" lähteainel) on ainult visuaalne ja asjatundmatu tõepõhi all.

---

pilt võetud siit

No comments:

Post a Comment