Thursday, September 12, 2024

Valmiermuiža - Tumšais Alus (Dark Lager)

Tumšais Alus (Dark Lager) (Valmiermuiža, Läti) pdl 0,5 l. alc 5,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Dark Lager - Dunkel / Tmavý" ja hinnang 32 punkti. Untappd liigimääratlus: "Lager - Dark" ja hinnang 3,35 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Where light beer is, dark beer follows in its footsteps, so that lovers of more expensive and darker beer can enjoy beer with hazelnut, raisin, salty-sweet caramel, prune taste and a gentle hop breeze
IBU 23"

Viimati kohtusin selle tegelasega 12 aastat tagasi, nii et enesekontroll

Keskmist kasvu pudel, koja tüüpkujundus seekord lillakas-mustal foonil. Tumekollane vaht täidab 2/3 klaasis, st kordades rohkem kui toona (kuid ilmselt toona kasutasin nö baarimehe kallamisvõtet). Õlle värvus - hmmm. Toona kasutasin sõnu "oranžika helgiga tumevaskne", nüüd ütleks et kirkalt ja intensiivselt pruunakaspunane.

Aroom: toona "andes aimata keskmise röstiga linnaseid, millele sekundeerib karamell-suhkur", nüüd aga ütleks et röstitud leib, karamell ja pähklid.

Maitse osas rääkisin tookord teravusest, alkoholist ja isegi aniisist ... praegu kehitan selle kirjelduse peale veidi õlgu. Jah, rösti on rohkem kui enamasti tumedates laagrites on, nii et nt tšehhi tmavydest on asi kaugel, pigem on see kuskil dunkeli ja schwarzbieri vahepeal.

Seekordne erinevus 12-aasta taguse kirjeldusega on nii suur, et seletuseks ei piisa ainult enda / kirjeldusvõime muutumisele osundamisest, siin peaks olema siiski muutunud ka õlle enda retseptuur. Jah, tume ta ju on, laager ilmselt ka ... kuid üle "hea taseme" siit välja ei saa anda. See jook on ühekorraga nii liiga magus kui ka liiga röstine ning ka liiga lätine, et kuidagi vaimustuda. Aga vana Gambrinus teab täpselt, et sellel stiilil on hindajaid küllaga :)
---
saada Gambrinuses
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment