Wednesday, May 25, 2016

Trappist Imperial Stout


Trappist Imperial Stout (Spencer, USA). pdl 0,33 l. alc 7,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "imperial stout" ja hinnang on 92 punkti!

Tootjainfo: "A massive, roasted, malt-forward American Trappist take on the Anglo-Russo Imperial Stout tradition. Luxuriantly frothy foam, waves of coffee, chocolate, and caramel sensations, a generous blend of dark fruit flavors. Intense and robust. St. Joseph’s Abbey in Spencer, Massachusetts is home to a community of Trappist monks and the first American Trappist brewery. Following the Benedictine tradition of ora et labora (prayer and work), the monks pursue a simple life of contemplative prayer, manual labor and hospitality. The brewery helps support the monks and their charitable outreach."

Suur pudel, mille kork-korki hoiab kinni traatkinnis. Tumedapoolne vaht täidab 3/4 klaasist ja püsib kui makrofleks, pika taandumise järel jätab suisa reljeefset vahtu klaasiseintele. Õlle värvus - no mõistagi must.

Aroom. Samumeie. Oisajämejumal KUI hea see on! Portvein ja mustad poolkuivad ploomid, kohvi ja kakao, kõrvetatud puu ja melass. Niimoodi juhatatakse sisse kedagi VÄGA suursugust ning kogu saal vakatab ootuses.

Esmamekk on raske ja pidulik. Suur trumm võdistab kiiret rütmi, fanfaarid hüüavad midagi pidulikku ja maast laeni ulatuvad kullatud rokokoo-ornamendiga uksed lükatakse valla. 

Keskmaitse. Nojah, kuidas nüüd öeldagi. Einoh, see et siseneja on kuninglikust soost, selles pole kahtlustki. Kuid see pole ülepakutud ja üle-elu-suurune, vaid lihtsalt väärika olekuga vanahärra, seljas vanamoeline ülikond ja käes pigem moe kui vajaduse pärast hõbedase lõvipeaga ehitud patsiirstokk.

Lõppmaitse. Vaata kui sa nüüd lähemalt uurid, siis saad aru, et see iluasjana mõjuv jalutuskepp on tegelikult massiivne ning et see kergus, millega vanahärra seda tervitushetkeks käest kätte heidab, näitab härrasmehe juurikvintsket jõudu. 

Järelmekk. Ära iial usu esmamuljet. See tegelane on siiski raskekaallane.  Mitte edvistavalt keerutav, pigem sirgjooneline, kuid siiski äärmiselt võluv. 

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õlija paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-mõrkja buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Tagurpidisaltot sa selle joogi pärast ei viska, kuid lugupidava kummarduse teed siiski. Imperial stoutide pesakonna tänuväärt ja väärikas esindaja. Kuna alkoholitase on jäetud mõõdukaks, siis on balanss joodavuse ja maitsekülluse vahel lihtsalt ülivõrdeline.
-----------------
pilt isetehtud

1 comment:

  1. See kirjeldus, olgugi et poeetiline, on tegelikult ülimalt täpne.

    ReplyDelete