Tuesday, December 28, 2021

Rukkiväli

Rukkiväli (Põhjala / Lervid, Eesti / Norra) pdl 0,33 l. alc 11,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial Flavored / Pastry" ja hinnang 93 punkti. Untapped ütleb "Stout - Imperial / Double", hinnang 3,38 punkti

Tootjainfo: "Rye stout brewed with caraway, ginger, and orange zest.
Inspired by sweet and spicy orange cakes with a hefty dose of rye malt to bring warming spice character that is layered with sweet fragrant orange zest
IBU 25"

Väike lihtne pudel, sildil olevad rukkipead on miskipärast punased ja meenutavad seega mõningaid teisi varasemaid silte. Sentimeetrine tumepruun vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - astu-öösse-must. Leivalõhn lööb juba kaugelt ja meeldivalt ninna, lähemalt nuuskides avanevad ka apelsinised tiivad.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga, mõrkjas-magus ja sametine. Keskmaitse - apelsinine hapukas-magus ning röstine külg heidavad kenasti kokku ja annavad huvitavalt mahlase tulemuse. Lõpptulemuses hiilib nurga tagant välja köömneterake, kuid ta on pigem kaaslane latakale apelsinikoorele, igatahes on seegi paarike kena kaeda. Järelmekk on magus-hapu ja huvitavalt vürtsikas, pisike apelsinikrõõksuke lisab vaid asjale pikantsust.

Keskmisest raskema kehaga, vähekarboniseerunud ja sametise paletiga, mõrkjas-magus-hapukas-vürtsikas-magus-hapukas-vürtsika buketiga Übertaseme rüübe. Mitmeti üllatav ja seeläbi ilmselt paljudele mitte-sobiv: a) kraadi kohta üllatavalt vähene keha, b) ootamatu, ehkki meeldiv maitsekooslus, c) rukis on paljudele üldse võõrastav õllekomponent. Kuid võttes teda sellisena nagu ta on - mittemagus kergeltjoodav ja meeldejääv, väärib lugu igati kiitust.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment