Sunday, July 30, 2023

Põhjala - Double Kosmos

Double Kosmos (Põhjala, Eesti) prk 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus "IPA - Imperial / Double", hinnang 3,87 punkti

Tootjainfo: "An intergalactic hazy DIPA"

Keskmist kasvu purk, õlireostusvärviline kujundus. Valge vaht täidab pool klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom - märg loomakarv, üleküpse ananass ja apelsin, millesse läheb juba pöial läbi koore ise sisse.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-mõru ning veidi agressiivne. Keskmaitse - humalahammustusega, vaigune, üleküpsenud mango, pajukoor. Lõppmaitse - hapukas-magus, tajutavat kange ja vängevõitu. Järelmekk - mõru, magus-hapu, vaigune, puidune, alkoholine.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magus-mõru-vürtsikas-magus-hapu-mõru-magus-hapu buketiga Väga hea taseme rüübe. Jõhkravõitu, aga oma värskuse tõttu võluv.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Malka - Behira (Blond)

Behira (Blond) (Malka, Iisrael) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Belgian Ale - Pale / Golden / Single" ja hinnang 40 punkti. Untappd ütleb: "Belgian Blonde" ja 3,46 punkti

Tootjainfo: "This Belgian-style ale has citrus undertones from a special hop and orange peels added to the brewing process."

Väike lihtne pudel, muukeelses kirjas kujundus. Valge vaht täidab pool klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on praktiliselt olematu, vähene ja värske apelsinikooreõli vine on ainus mida tunda.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse - magus-mõrkjas ja kergelt apelsinikoorene. Lõppmaitse - kommisuhkur ja pannil kõrvetatud õunakuubikud. Järelmekk - hapukas, nätskete rosinate ja kuivatatud ploomide meenutusega.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-mõrkja buketiga Hea taseme rüübe. Belgia blond, üks tükk.
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Malka - Admonit (Pale Ale)

Admonit (Malka, Iisrael) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Ale - English" ja hinnang 26 punkti. Untappd ütleb: "Pale Ale - English" ja 3,39 punkti

Tootjainfo: "Pale Ale classic English beer, flavored with barley and deep red color. The beer has noticeable bitterness, though not one that takes over and covers the flavors of the malt."

Väike lihtne pudel, muukeelne kujundus. Kollakas vaht täidab üle poole klaasist ja püsib kaunis kaua. Õlle värvus - kirkalt punakas-pruun. Aroom - külmavõetud pihlakas, mille sa oled just näpude vahel puruks rutjunud.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja magus, suhkrune ja isegi melassine ... kuid samas ka mõrkjas. Keskmaitse - väga huvitavalt ja rauaohkelt mõrkjas-hapukas, meenutades kuivatatud maasikaid ja kibuvitsamarju. Lõppmaitse - kadakane, ürdine, rauarohke, kuivatatud ja suhkrustatud jõhvikate meenutusega. Järelmekk - karamelline, põneva tubakase ja metskirsise puudutusega

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-vürtsikas-magusa buketiga ÜBERtaseme rüübe. Huvitavalt stiilist mööda, pigem american strong ale maitsega, kuid oma jõulisuse ja suhteliselt madala kraadi kombinatsioonis väga meeldiv avastus!
---
ei ole saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Saturday, July 29, 2023

Malka - Hindi IPA

Hindi IPA (Malka, Iisrael) pdl 0,33 l. alc 6,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 27 punkti. Untappd ütleb: "IPA - American" ja 3,47 punkti

Tootjainfo: "1st test batch was 7%, official release at 6.2"

Väike lihtne pudel, muukeelses kirjas kujundus. Kollakas vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib keskmiselt. Õlle värvus - pruunakas merevaik. Aroom - surnud humalad.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse - karamelliseerunud heinad. Lõppmaitse - mõru ja seebine. Lõppmaitse - hapukas, heinane ja ürdine. Järelmekk - vürtsikas-mõru ja surnud vaik.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud pletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkja buketiga kehva taseme rüübe. Võibolla oli see kunagi ka hea IPA, aga surnud IPA pole hea.
---
pole saadaval
---
pilt isetehtud

Malka - Hoppy Wheat

Hoppy Wheat (Malka, Iisrael) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Weissbier - Hefeweizen" ja hinnang 15 punkti. Untappd ütleb: "Wheat Beer - American Pale Wheat" ja 3,35 punkti

Tootjainfo: "Hoppy American wheat beer"

Väike lihtne pudel, muukeelses kirjas kujundus. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on nõrgalt greibine ja seebine.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja mage-hapukas. Keskmaitse muutub magusamaksja seebiseks. Lõppmaitse - mõrkjas-magusakas, greibine. Järelmekk - mõrkjas-hapukas ja kuivapoolne. Õnneks saabub lõpus meeldiv vürtsikas õhetus, mis muutis maitsepildi huvitavamaks

Keskmisest veidi kergema kehaga, vähekarboniseerunud ja siidise paletiga, hapukas-magusakas-vürtsika buketiga OK taseme rüübe. Lihtsalt joodav, aga ei veena hofenweisse mõttes
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Joon Ruumis - Irish Stout

Irish Stout (Joon Ruumis, Eesti) pdl 0,33l. alc 1,3 %vol

tootjainfot pole leida

kujundust pole. Sõrmepaksune pruun vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - must. Aroom on röstine, tuhane, põrandaleiva alumise kooriku ja kõrbenud jahu lõhn.

Esmamekk on vesine ja hapukas ning röstine. Keskmaitses lisandub veidi magusamat tooni, kuid hapu jääb dominandiks. Lõppmaitse - hapu, pisut metalne ja kuivapoolne. Järelmekk - hapu, kuiv ja toorevõitu kakao meenutusega

Kerge kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-mõrkjas-hapuka buketiga Hea taseme rüübe. Hea on ta selles mõttes, et nii lahja õlle kohta on siin maitset küll ja veel
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Friday, July 28, 2023

Löwenbräu - München Original

München Original (Löwenbräu, Saksamaa) prk 0,5 l. alc 5,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Helles / Dortmunder Export" ja hinnang 10 puntki. Untappd liigimääratlus: "Lager - Helles" ja 3,16 punkti

Tootjainfo: "Brewed since 1383, Löwenbräu is still produced in Munich and is brewed according to the German Reinheitsgebot (purity law) that dates back to 1516.
It’s a refreshing yet characteristic beer, slightly dry, spicy, with a trace of malt and delicately bitter
IBU 19"

Keskmist kasvu purk, klassikaline õllelik kujundus. Valge vaht täidab üle poole klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom - lihtsalt linnaseline.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse muutub magusaks, lausa kergelt suhkruseks. Lõppmaitse muutb taaskergelt hapukamaks ja leivasemaks ... või pigem sepikusemaks. Järelmekk muutub taaskord raskepäraselt magusaks, kuid selle linnaseline lihtsus on isegi meeldiv

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-magusa buketiga hea taseme rüübe. Mass-toodetud hellese kohta täitsa OK, ilma mingite pretensioonideta enamaks
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Thursday, July 27, 2023

To Øl - Chitfaced

Chitfaced (To Øl, Taani). prk 0,44 l. alc. 7,5 %. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang 88 punkti. Untappd ütleb: "IPA - American" ja 3,72 punkti.

Tootjainfo: "An absolute unit of an IPA. We’ve beefed up this brew so much it was cast in the latest Marvel movie. Packed to surface tension with Chit malt: a pale malt that gives a great thickness and texture, without the caramel flavors that sometimes accompany it. Super thick, crisp, and smooooooth as silk.
IBU 30"

Keskmist kasvu purk, sildil kuhil metall-spiraali. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - mudruselt kollane. Aroom on supermeeldivalt vaigune ja humalakarge.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõru-magus, vaigune ja puuviljane. Keskmaitse - hapukas-mõrkjas, kuivapoolne, kamprine ja pisut eukalüptine, vaigune ja keelt-krõbistav. Lõppmaitse - mõru-magus, puidune, seedermännine, vaigune, pisut vase ja raua puudutusega, kuivatatu pirnide ja ploomikestade magus-hapu kuivusega. Järelmekk - karge ja kuiv, kamprine ja eeterlik, ehk koguni veidi koriandriseemneid ja kuivatatud pune/kinza/sellerijuure komboga

Keskmisest raskema kehaga, korralikult karboniseerunud ja kuiva paletiga, mõru-magus-hapukas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusaka buketiga ÜBERTASEME rüübe. Mõnusaim NEIPA, mis suudab ühildada mahlasuse ja vürtsikavõitu kuivuse.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Verhaeghe - Duchesse Cherry

Duchesse Cherry (Verhaeghe, Belgia) pdl 0,33 l. alc 6,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour Flemish Ale - Flanders Red / Oud Bruin" ja hinnang 97 punkti!! Untappd ütleb: "Sour - Flanders Red Ale" ja 3,95

Tootjainfo: "Duchesse Cherry is a blend of 1 and 2 year-old Duchesse de Bourgogne with local, sour cherries added to the maturing beer. The malt beverage is aged in oak casks, and utilizing whole cherries from the Limburg region of Belgium, as opposed to cherry syrup that is sometimes used in cherry beer production, Duchesse Cherry truly lives up to its name."

Väike lihtne pudel, sildil Duchesse. Kollane vaht täidab kolmandiku klaasist, kuid ei ole püsiv. Õlle värvus - kirkalt ja sätendavalt punane. Aroomis on veidi veiniäädikat, pisut balsamicot ja kirsikivi.

Esmamekk on keskmise kehaga ja täidlaselt hapu. Keskmaitse - õunaäädikas ja hapendatud tomati, kirsivein ja jõhvikaliköör. Lõppmaitse - hapu, karamelliseerunud jõhvikad ja õunaveinis laagerdunud rohelised tomatid. Järelmekk - kuiv, mahane, veinine, kodune suhkrustamata jõhvikamorss.

Keskmise kehaga, kuiva ja vähekarboniseerunud paletiga, hapu-magusa-hapu-mõrkjas-magusakas-hapuka buketiga ÜBERTASEME rüübe. Flandria punasele eilile ei anna kirss iseenesest midagi väga suurt juurde, kuna maitsepildid on kattuvad, aga kuna juba see põhi ise on nii kurjama hea, siis on ka see tuletis ikkagi väga nauditav
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Humaliste - Who is Mr.Brown

Who is Mr.Brown (Humaliste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol

Tootjainfo: "Belgian brown ale
IBU 26"

Väike lihtne pudel, sildil vana indiaani verd mees? Pruunakas-hallikas vaht täidab 2/3 klaasist, kuid pole just suurem asi püsija. Õlle värvus - kirkalt pruunakas-punane. Aroomis on selge belgia pärmi ja kommisuhkru jälg, aga veidi ka rösti.

Esmamekk on keskmisest veidi õhema kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse - hapukas, karamelline ja tugevalt magus. Lõppmaitses - kuivatatud virsikud ja viigimarjad, karamellsuhkur ja suhkrustatud ananass. Järelmekk - hapukas, magus, mesine ja karamelline, veidi kaneeli ja hapukad viinamarjad

Keskmise kehaga, väkearboniseerunu ja kuivapoolse paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-vürtsikas-magus-hapuka buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Belgia mis belgia, pigem klassikaline dubbel kui brown ale, kui ehk väike röstine pool välja arvata.
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Monday, July 24, 2023

To Øl - Quadzilla III - Rise of the Quadzilla

Quadzilla III (To Øl, Taani). prk 0,44 l. alc. 13,0 %. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - Quadruple" ja 3,87 punkti.

Tootjainfo: "Wreaking havoc one more time as the second QUIPA breaks out of the brewery and causing chaos. A mixture of Citra, Sabro, and Mosaic in all the way to the dry hop makes this beast especially fruity and frightening. Kiss your loved ones and buckle up. This one’s headed straight for you
IBU 70"

Keskmist kasvu purk, järjekordne kollaaž-sildikujundus. Kollane vaht täidab pool klaasi ja püsib kaua. Õlle värvus - veidi uduselt heledapoolne merevaik. Aroom on magus, isegi läila, mett-immitsevalt üleküps virsik, mis on pakitud sepikutaignasse???

Esmamekk on raske kehaga ja magus, jõuline, veidi vänge ja keeleotsal kürbeldav

Keskmaitse - raske, vaigune, puidune, seedermännine, hapu ja parkivalt kuivatatud pohli meenutav ... koos kuivatatud kreekidega?

Lõppmaitse - jämemagus, jõrm, mõru, agressiivne, keelt kuivatav, lakine, kergelt mentooline, kampriõline

Järelmekk - jurakas-raisk-pirakas sigariseedrine, kadakavigune, virsikudžemmine, pohlaliköörine ainult et suhkruta vist või mis?

ÜLEVÕLLIKAS! Jüüratult ülemäärane. Ahistav ja pitsitav. Lämisevalt lollakas. Õllekontsentraat selle sõna pool-värdjalikus mõttes. Soovitav võtta purk kuue peale
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

To Øl - Stereo Mono Strata

Stereo Mono Strata (To Øl, Taani). prk 0,44 l. alc. 6,0 %. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang 72 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Other" ja 3,76 punkti

Tootjainfo: "Single hop IPA, the featured hop is strata. Strata hops are a relatively new variety of hop and are known for their tropical fruit flavors, with notes of mango, passionfruit, and grapefruit. They also have a distinctive dankness and a subtle herbal character. When used in a single hop beer, these flavors and aromas can really shine.
IBU 30"

Keskmist kasvu purk, tehniline kujundus. Erkvalge vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib päris kenasti, haakudes veidi ka ka klaasiseintele. Õlle värvus - mudruselt kollane. Aroom on meeldivalt magusakas-mõrkjas, meenutades mandariinkoori ja kookosevett.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse muutub magusapoolsemaks, veidi bountylikuks. Lõppmaitse naaseb mõrkjamale poolele, segades greipi ja viinamarjaseemneid. Järelmekis saabub kena karge humalahammustus, andes klaasitäiele kirka ja mahlase oleku.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkajs-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERtaseme rüübe. Karge, värske, mahlane - no mida veel ühelt NEIPAlt tahta
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

To Øl - Beach

Beach (To Øl, Taani). prk 0,44 l. alc. 3,5 %. Ratebeeri liigimääratlus: "ISA - Session IPA" ja hinnang 38 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Session" ja hinnang 3,22 punkti

Tootjainfo: "This one’s for all you thirsty sun dwellers that just want a low ABV but full-bodied and citrus hopped beer to sip on all day in the sun, without getting too wavy. Look no further my precious, it is here. One look at this golden summer brew and you’ll say ‘you son of a beach, I’m in.’
IBU 25"

Keskmist kasvu purk, rannakiviline kujundus. Valge vaht täidab pool klaasi, kuid vajub kiirelt hõredaks ja taandub. Õlle värvus - piimjalt kahvatukollane. Aroom - vesiselt greibimorsine.

Esmamekk on kerge kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse - vesine, mõrkjas ja hapukas. Lõppmaitses tekib isegi mõningane humalahammustus, kuid seda kentsakalt tühjalt ja vesiselt foonilt. Järelmekk - greibine ja karge, ehkki nii lahja.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga Übertaseme rüübe. See Über tuleb puhtalt imestuse ja imetluse baasilt, et on suudetud teha lahja session IPA, teha ta kargelt greibine ... ja suudetud vältida seda nii üldlevinud häda, et lahja-IPAd lähevad seeläbi kirbeks kätte. See EI OLE kirbe, pigem üllatavalt tasakaalus maitsepildiga ... kui nüüd vesisus välja arvata :) Keeruline, onju.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Saturday, July 22, 2023

Fuerst Wiacek - Action Directe (2023)

Action Directe (2023) (Fuerst Wiacek, Saksamaa) prk 0,44 l. alc 7,2 %vol. Ratebeer on täna katki. Untappd liigimääratlus: "IPA - American" ja 4,19 punkti.

Tootjainfot pole leida

Keskmist kasvu purk, roosa-rõõsa-segane kujundus :) Valge vaht täidab üle poole klaasist, vajub aegamisi hõredaks, kuid püsib päris kenasti. Õlle värvus - hämuselt helekollane. Aroomis on märga loomakarva, greipi ja veidi seedermännivaiku.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse - hapukas, greibine, kuivapoolne ja mõrkjalt puidune. Lõppmaitse - kummaliselt kartuline, veidi hammustav, kuiv ja magus. Järelmekk - mahlane ja hammustav, kuiv ja mõrkjas, greibikoorene ja -seemnene

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-vürtsikas-magusa buketiga kummaline ja vastuoluline rüübe. NEIPAna väga ja väga hea. Aga purgisildile on kirjutatud "west coast ipa" ... nomismõttes? Stiilipunktid sügavas miinuses, maitse ja värskuse mõttes kõvas plussis. Saa sa nüüd aru
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Æblerov - Geil

Geil (Æblerov, Taani) prk 0,25 l. alc 7,0 %vol. Raetbeer on täna katki. Untappd liigimääratlus: "Cider - Other Fruit" ja hinnang 3,63 punkti ... aga nad teavad vist mingit teist, lahjemat versiooni, mille tootekirjeldus erineb tootja enda lehel olevast

Tootjainfo: "This GEIL hybrid is based on danish organic apple cider macerated on cherries and black currants with a touch of wild beer from To Øl Natur. The disc jockey’s geil. Everybody’s geil"

Tilluke purk, veidra-lapiline kujundus. Vähene lillakas-roosa vahukiht pole püsiv. Joogi värvus - tuhmivõitu tumepunane. Aroom - siidripõhi on kenasti tunda, sellele lisandub nii kirsi kui mustsõstra elemendid, kuid seda veidravõitu vänges kompotilises võtmes, millegi puiduse ja vaiguse elemendiga.

Esmamekk on leebe lõhna järel üllatav-ehmatavalt hapu ja veidi parkiv. Keskmaitse - mõrkjas-hapu, aroonialik ja kuivapoolne. Lõppmaitse - parkivalt kuiv, mõrkjas, mustsõstraseemnelik ja aroonialik. Järelmekk - nüüd on korraks tunda ka wild ale sõnnikust nüanssi, mis viib kogu maitse-elamuse võluvasse tajunihkesse.

Friigikas. Parkiv-kuiv-aroonialik-vaarikaseemnelik segu siidrist, metsikust õllest ja ülikuivast marjaveinist. Muuseas alkoholi pole üleüldse tunda!
---
veidi saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Sheppy's - Classic Draught

Classic Draught (Sheppy's, UK) pdl 0,5 l. alc 5,5 %vol. Ratebeer on täna katki. Untappd liigimääratlus: "Cider - Dry" ja hinnang 3,33 punkti

Tootjainfo: "Sheppy’s famous Classic Draught Cider is produced in Somerset from apples grown at home on the farm at Three Bridges. A traditional blend of cider and dessert apple varieties produces this thirst-quenching sharing cider with an ABV of 5.5%"

Keskmist kasvu kurvika kaelaga pudel, kaheosaline elegantne sildikujundus. Vähene vaht kaob hetkega. Joogi värvus - kirkalt helekuldne. Aroom - külmavõetud ja pruunikstõmbunud taliõunad.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse - kuivatatud ja siis kompotiks leotatud õunad. Lõppmaitse - kuiv ja õrnalt happeline. Järelmekk - kuiv, tugevalt karboniseerunud ja magusapoolne.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, magus-mõrkjas-hapuka-magusaka buketiga HEA taseme rüübe. Puuduvad igasugused kõrval-lõhnad, sh seda ebameeldivat mädanema läinud õunte lõhna. Väga kergelt joodav, aga kuidagi meelde ka ei jää
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Friday, July 21, 2023

Põhjala - Heli

Heli (Põhjala, Eesti) prk 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus "Sour - Fruited Gose", hinnang 3,5 punkti

Tootjainfo: "Imperial gose brewed with sloe berries, lemon thyme, pink Himalayan rock salt, freshly ground coriander seeds and fruity German hops.
What makes this release special is that it is a 50/50 blend between a fresh and vibrant imperial gose and an imperial gose base, that has been aged for more than two years in Champagne and Sauternes barrels, which bring in additional complexity and nuances.
IBU 13"

Väike purk, värviplekine-kristalliline kujundus. Tuhmroosa vaht täidab pool klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt punane. Aroom on üsna võimsalt tüümianine ... ning ehkki sidruntüümian ei ole siinsele ninale tuttav, meeldib tulemus koos hapukas-soolase fooniga kohe väga.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja muljetavaldavalt vägevalt MAGUS-HAPU-Soolane.

Keskmaitse - soolane, magus, marjane, ürdine, koriandriõline, vägev ja mitmekorruseline.

Lõppmaitse - koriander ja tüümian sobivad omavahel nagu särk ja ... see pehme kehaosa, onju! Jubelahevõimsalt maitsemeeli pakatama panev

Järelmekk - vägev, vindiline ja voolavalt veinine, mõnusalt soolane, kuiv ja samas üsna jõuliselt magus ... eeterlikest õlidest paks ja pehmelt agressiivne, meeldivalt pealtikkuv ja ennast kehtestav

MEGADEMEGA! Imperial gosed on enamasti alati muljetavaldavad maitsekahurid, see siin on aga lausa korruskahur, juratades piki kõiki tajutasandeid. ÜLIVÄGA soovituslik goserahvale, ülejäänud seltskonnale samavõrra võõrkehaks jääv
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Westons - Slowly Aged Perry

Slowly Aged Perry (Westons, UK). pdl 0,5 l. alc7,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Perry" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Cider - Perry / Poiré" ja hinnang 3,58

Keskmist kasvu reljeefkirjadega proofilpudel, soliidne mitmeosaline sildikujundus. Sentimeetrine vahukiht kaob hetkega. Joogi värvus - kristallselgelt peaaegu värvusetu. Aroom - klaar ja puhas käärinud pirnide iseloomulik, veidi läilavõitu lõhn.

Emamekk on keskmise kehaga ja magus. Keskmaitse - hapukas-magus ja kuivapoolne. Lõppmaitse - mõrkjasmagus, puhta ja hea pirnimaitsega ning vägagi kuiv. Järelmekk - magus, meeldivalt hapu ja kuiva fooniga, kõige lõpuks jääb suu meeldivalt ja kargelt kihisema.

Vana Gambrinus teab siidritest vähe ja perrydest veel vähem. Aga see jook on VÄGA MEELDIV, kuiv ja puhas ja klaar.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Thursday, July 20, 2023

To Øl - Stereo Mono HBC630

Stereo Mono HBC630 (To Øl, Taani). prk 0,44 l. alc. 6,8 %. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang 84 punkti. Untappd ütleb: "IPA - New England / Hazy" ja hinnang 3,72 punkti

Tootjainfo: "This is a single-hopped beer designed to highlight the unique flavors of HBC630 hops, which is a new experimental variety from Yakima Chief. They describe the hop profile as ‘Sweet Fruits and Berries like Raspberry and Cherry, along with sweet candy-like esters and lactones giving creamy notes of peach and banana.’. We think it’s a great stand-alone hop that deserves to have the spotlight!"

Keskmist kasvu purk, tehniline kujundus. Valge vaht täidab ligi pool klaasist ja püsib kenasti, haakudes ka klaasiseintele. Õlle värvus - mudruselt kollane. Aroomis - vaigused, kuid surevad humalad.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse - mõrkjas, puidune, karamelline, veidi huvitavalt ananassiselt vürtsikas. Lõppmaitse - karamelline, heledad rosinad ja pihlakad. Järelmekk - karamelline, vürtsikas, virsikute ja ananassi segune vana männivaiguga

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-müru-vürtsika buketiga Hea taseme rüübe. Vananev, kuid ikkagi meeldiv IPAline, just oma vürtsika tooni mõttes
---
viimased purgid
---
pilt isetehtud

To Øl - Ambience

Ambience (To Øl, Taani). prk 0,44 l. alc. 6,0 %. Ratebeeri liigimääratlus: "Red Ale / International Amber Ale" ja hinnang 39 punkti. Untappd ütleb: "Red Ale - American Amber / Red" ja hinnang 3,31 punkti

Tootjainfo: "All about character and atmosphere. If a beer could have it, this one has got it. A glorious blend of crystal malt and dark wheat gives its sumptuous color and body, while the mix of centennial, loral, and New Zealand hops round the whole thing off. Classy as ever."

Keskmist kasvu purk, tehniline sildikujundus. Pruunakas vaht täidab üle poole klaasist ja püsib kaua, haakudes ja klaasiseintele. Õlle värvus - määrdunudpruun, et mitte öelda mudane. Aroom on üllatavalt humalane ja IPA'lik, tõsi küll veidi väsinud ja karamellises mõttes.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mage-mõrkjas. Keskmaitse muutub magusamaks, veidi mudruseks ja väsinult humalaseks. Lõppmaitse - see on nüüd üks veider hapukas kraam, mis pigem meenutab dunkelweizenit. Järelmekk - ebapuhas ja ebamääraselt hapukas, kuid päris lõpus saabuv korralik vürtsikas õhetus tõstab hinnagut

Veidrus. Amber eiliga pole nüüd küll midagi pistmist. Stiilist huupi mööda põrutatud humalane dunkelweizen? Leebe väärakas.
---
paar purki saada
---
pilt isetehtud

To Øl - NATUR Uncut Squares

Uncut Squares (To Øl, Taani). prk 0,44 l. alc. 5,4 %. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "Farmhouse Ale - Other" ja hinnang 3,56 punkti

Tootjainfo: "One in a series of mixed culture saisons fermented in stainless steel, blended with some oak aged beer and infused with various botanicals. This time using locally foraged wild chamomile, also known as pineappleweed. Packaged in cans to be consumed while fresh and vibrant. Canned with local raw honey for a natural carbonation
IBU 35"

Keskmist kasvu purk, tehniline kujundus. Erkvalge hõre vaht täiab 2/3 klaasist ja pole kuigi püsiv. Õlle värvsus - kahkjalt valkjaskollane. Aroom on hapukas ja viinamarjalik ... aga õõõõrnalt õhku sisse libistades võib tunda ka midagi mesist, magusat ja lillelist, kuigi otse kummeliks seda ei oskaks pidada

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja hapu. Keskmaitse - hapu ja magusakas, kuiv ja kerge. Lõppmaitses tuleb esile ürdist mõrkjat tooni ning keelekülgi pargib nüüd juba korralikult. Järelmekk - hapu, teeseenelik, käärinud kasemahlalik ja kuiv

Kergeoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-magusakas-hapu-mõrkjas-hapu buketiga OK taseme rüübe. Saisonide maailmas oleks nagu tega ameerika saisoniga, kummelit ära ei oska tunda, seega kõrgelt hinnata ei saa ... ehkki joogina omaette on ta ju päris värskendav
---
mõni üksikeksemplar saadaval
---
pilt isetehtud

Wednesday, July 19, 2023

Hiiu Õlle Koda - Kassari IPA

Kassari IPA (Hiiu õlle koda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - Other" ja hinnang 3,15 punkti.

Tootjainfo: "Vanade kommete kohaselt on õlut kallatud merre eesseisva merereisi kordaminekuks. Kas Hiiumaa mehed ka tuntud pikamaaseilajat IPAt mereisadele valasid pole teada. Ega need igapäevased mereretked ka ookeanisõitudega võrreldavad olnud ja õlle halvaks minemist kartma pidanud. Kassari IPA ongi selline lühemate otsade IPA. Võibolla isut vähema, kuid siiski korraliku humalaportsuga õlu."

Väike lihtne pudel, sildil saunakibu. Kollane vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt vasekarva merevaik. Aroom - hapukas ja vaigune, kuid väsinud ja pigem karamelline kui värske ja erk.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse - mõru, puidune, heinane, karamelline. Lõppmaitse - vaigune, vana männivaigu taoline, kirbusesse kanduv. Järelmekk - veidi seebine, mõru-magusakas ja greibine, kuid jällegi pigem kuivanud koore kui mahlase viljaliha mõttes

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõrkjas-magusakas-mõru-magusa-hapukas-mõru buketiga OK taseme rüübe. Rohmakas katse teha teha humalarikast õlut, kuid pigem mõjub "american strong ale" kui IPA taolisena
---
pole saadaval
---
pilt isetehtud

Carib - Lager

Lager (Carib, Trinidad & Tobago) prk 0, 295 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Lager - American" ja hinnang vaimustavad 1 punkti!!! Untappd liigimääratlus: "Lager - American" ja hinnang 2,99 punkti

Tootjainfo: "What makes Carib Lager the favorite brew of Trinidad and Tobago (not to mention honorary islanders worldwide)? We start with pure, crystal-clear water drawn from ancient island aquifers. Then we craft the perfect blend of malted barley – a recipe with a bit of colonial British ancestry, informed by generations of island tradition. For the finishing touch, we ferment longer, at colder temperatures.
The result is a distinctively clean, satisfyingly light, refreshingly crisp lager.
The independent – the outsider – the instigator – will taste freedom in every refreshing draught"

Väike purgike, tehniline ja igav kujundus. Erkvalge vaht täidab pool klaasi ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt ja ekrsalt kollane. Aroom - tüüpiline masslaagri plastiliinilõhn

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas. Keskmaitse - päikesesoe plastvoolik, mille sisse on jäänud linnaseline magus õlu. Lõppmaitse - plastiliin ja linnased. Järelmekk - magus plastiliin

Täiesti mõtetu õlu. Kuuma ilmaga ja külmalt ilmset isegi jooks, aga talle on omased kõik massõlledele omased vead ja mitte ühtegi plussi. Noh võibolla plussiks on see, et ta pole ka säravalt halb. Lihtsalt mõtetu.
---
ei ole ega tule
---
pilt isetehtud

Tuesday, July 18, 2023

Indie Jānis - ANTidepresants

ANTidepresants (Indie Jānis, Läti) prk 0,5 l. alc 8,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Barleywine - Other" ja hinnang 3,31 punkti

Tootjainfot pole leida

Keskmist kasvu purk, sildikujundus maruandekas mäng nimetuse teemal. Tumekollane vaht täidab pool klaasist ja püsib vägagi kaua. Õlle värvus - uduselt punakaspruun.

Aroom on ülimalt kentsakas, ainuke sõnapaar mis pähe kargab on "karamelliseeritud seep"

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja magus-mõru. Keskmaitse - rauarohke, seebine, odav. Lõppmaitse - rauane, roostene, kuiv, parkiv. Järelmekk - roostes panges vedelenud majapidamisseep.

KOHUTAV. Rõlge. Karamelliseeritud ja seejärel roostetama läinud seep.
---
ei saa kunagi olema saadaval
---
pilt isetehtud

Carib - Blue

Blue (Carib, Trinidad & Tobago) prk 0, 295 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Lager - Strong" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Lager - Strong" ja hinnang 3,19 punkti

Tootjainfo: "Carib BLUE is a proper tribute to our Iconic Carib Lager. It is a premium, higher alcohol version that captures the excitement of Carib, with added sophistication that respects over 70 years of brewing heritage - inspired by the blue colour in our brand and the blue of the ocean that surrounds us."

Väike purk, tehniline kuid samas esteetiline sildikujundus. Pöidlapaksune valge vahukiht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on mass-tootmisele omase kergelt plastmassise noodiga, kuid siiski pigem neutraalselt üldõllelik kui et ebameeldiv.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus. Keskmaitse - magus, veidi nätsukommilik, kuid õnneks ka vähekese mõrkja servakesega. Lõppmaitse - hapukas, plastiliinine, kuid täiesti talutaval moel. Järelmekk - mõrkjas-magus, linnaseekstraktine ja õrnalt alkoholine.

Keskmise kehaga, keskmise karboga, keskmise olekuga täiesti keskmine masslaager. Vana Gambrinuse ootused olid madalamad kui muru ja võibolla seetõttu polegi hinnang üldsegi mitte negatiivne. Jah, juurde ma seda ei sooviks, aga klaasitäie võib täiesti ära juua ilma katki minemiseta
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Hiiu Õlle koda - Kassari Hele Ölut

Kassari Hele Ölut (Hiiu õlle koda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Helles / Dortmunder Export" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Farmhouse Ale - Sahti" ja hinnang 3,3 punkti.

Tootjainfo: "Varasemalt osati pea igas Hiiumaa kodus õlut ikka ise teha. Teati kelle õllega pidu kiiremini lõpeb või kelle tehtu mehi pikemalt juures hoiab. Kassari Hele Ölut on lihtne hele ale, milles tunda traditsioonilist magusapoolset, linnaselist, tuntavat kuid siiski õrnemapoolse humalamaiguga õllemekki. Kassari Hele Ölut on õlu, mis mehi "juures hoiab""

Väike lihtne pudel, sildil kummaline merine stseenike. Valge vaht täidab alla poole klaasist ja kaob üsna ruttu. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroomis on hea puhas vesi, puhtad tolmuvabad linnased, veidi karamelli ja leivane hapukas noot.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse - magus-hapukas, leivane, linnaseline, isegi biskviitjas. Lõppmaitse - mõrkjas, veidral kombel (ilmselt tajuhäirena) veidi kadakane ja vaigune. Järelmekk viskab korraks hapukat leivast pärmist nooti, aga siis annab juba tubli vürtsika õhtusega edasi kuivema tervituse.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-mõru-vürtsika buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Korralik, ilma pretensioonideta lauaõlu, mida võiks ka pikema istumise ajal endale mitu klaasi ette võtta.
---
veel ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Monday, July 17, 2023

Lehe - Phantasmic Voyage

Phantasmic Voyage (Lehe / Basqueland, Eesti / Hispaania) prk 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untapped ütleb "IPA - New England / Hazy" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "Phantasmic Voyage is the newest experimental IPA-trend around. Phantasm is a powder made from Marlborough Sauvignon Blanc grapes. They are incredibly rich in Thiol precursors, which when added correctly to a fermenting beer, can unlock rich, strong tropical fruit aromas.
The beer is hazy, dark yellow, with a yellowish head that lasts a long time.
There is a lot of aroma here - when you open the can, a bouquet of sweet ripe fruits fills the room. Introducing the nose closer to the glass, we find such juicy citrus, pineapple, passion fruit, melon, etc., etc.
The taste is more restrained and balanced. The exuberant fruitiness turns into bittersweet grapefruity with a bit of old-school pine resin in background. Caramelly sweet maltiness in the aftertaste.
Phantasmic Voyage is a dangerously easy-drinking hoppy tropical bomb that's perfect for any summer barbecue.
Enjoy the beer chilled and certainly poured!"

Väike purk, silt mõjub barbilikult. Kollakas vaht täidab poolt klaasi ja püsib väga kaua, haakudes ka klaasiseintele. Õlle värvus - veidi häguselt kollane.

Aroom on väga meeldivalt, mahlaselt ja veenvalt IPA'lik, puuviljane, ehkki ka välikemmergu meenutusega - aga noh see käib enamasti IPA komplekti

Esmamekk on keskmise kehaga ja mahlaselt hapukas-mõrkjas. Keskmaitse - mõru-magusakas, troopiline ja tsitrueline. Lõppmaitse - ananass, papaia, kuusevaik, litši ja apelsinikoor. Järelmekk - kerge humalahammustusega, mõrkjas, karge, kumkvaatide, viinamarjade, pihlaka ja vase segune

MEGA. Mega eelkõige mahlase, karge ja värske IPA mõttes. Kui hakata eraldi aspekte vaagima, et kas siin on midagi erakordset, siis ei ole. Aga üldmulje on nii positiivne, et tahaks üle õlletoa hõigata: "hei rahvas, kas te seda juba olete proovinud?"
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Whiplash - The Sup

The Sup (Whiplash, Iiri) prk 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter" ja hinnang 75 punkti. Untappd ütleb: "Porter - Other" ja 3,46 punkti.

Tootjainfo: "Our new Porter is one that's been on our to-brew list for a long time and now it's finally made it out there. CaraBohemian is the star of the show in all it's rich and decadent character, supported by Melanoidin, Dark Munich, Special B and a light Pilsner malt base. It's a love letter to good, clean Porter"

Väike purk, sildil aruaamatus. ruun vaht täidab u 2/3 klaasist, kuid kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt mustjaspunane. Aroom on röstine ja hapukas, kerge lagritsase puudutusega

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja hapukas-magusakas. Keskmaitse - magus, röstine, leivane,karamelline. Lõppmaitse - magus-hapu, röstine ja siidine. Järelmekk - magus, veidi melassine, tiba metalline.

Kergepoolse kehaga, vähekarboniseerund ja siidise paletiga, hapukas-magusakas-magus-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Lihtne, kuid väärikas, tasakaalus ja ilus asi
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Hiiu õlle koda - Kassari Hele Taher

Kassari Hele Taher (Hiiu õlle koda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 2,9 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Table beer" ja hinnang 2,68.

Tootjainfot pole leida

Väike lihtne pudel, silil metsamehed. Valge hõre vaht täidab alla poole klaasist ja kaob kiirelt. Kergelt magus-mõrkjas aroom meenutab sauna eesruumi ja terasepikut.

Esmamekk on kerge kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse - leivane, aga ka puiduselt mõru. Lõppmaitse kaldub kirbusesse, kasepungade ja pajukoore meenutusse. Järelmekk on taas veidi magusam, sepikuliselt teraviljane

Kerge kehaga, alakarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-kirbe-mõru-magusaka buketiga OK taseme rüübe. Huvitav üks-kaks korda järgi proovida, kuid põhjust naaseda selle juure ei ole. Tasakaalust veidi väljas
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Saturday, July 15, 2023

Mikkeller / Beer Here - MBCC Anniversary Breakfast Porter

MBCC Anniversary Breakfast Porter (Mikkeller Taani). pdl 0,33 l. alc 7,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter - Flavored" ja hinnang 95 punkti. Untappd ütleb: "Porter - Coffee" ja 3,58 punkti.

Tootjainfo: "MBCC 2021 anniversary beer. Collab with Beer Here"

Väike lihtne pudel, sildil proosit-hetk. TUmepruun vaht täidab pool klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kõrvaaugu-must padja all. Aroom - puhas toorkakao.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõru-magus ning šokolaadine. Keskmaitse - tuhane, šokolaadine, kakaone. Lõppmaitse - mõrušokolaad, mis on veeretatud tuhas ja siis üle küünlaleegi lastud. Järelmekk - rämešokolaadine, hapukasmõru ja kuiv

Ülevõllikas. Rämešokolaadikas. Toorkakao õlleklaasis
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Indie Jānis - Ogres Zilo Kalnu

Ogres Zilo Kalnu (Indie Jānis, Läti) prk 0,5 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Lager - Hoppy / India (IPL)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Lager - IPL (India Pale Lager)" ja hinnang 3,49 punkti

Tootjainfo: "Dry hopped lager"

Keskmist kasvu purk, sildil kentsakas maakaart. Valge vaht täidab 4/5 klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - hämuselt oranžikas. Aroom on hääästi leebelt hapukas, õunakompoti sarnane.

Esmamekk on keskmisest nõks kergema kehaga ja hapukas. Keskmaitse - hapukas-heinane, rohune, naadine. Lõppmaitse - heinapebrevesi. Järelmekk muutub mahlakamaks ja jällegi õunasemaks.

Keskmisest kergema kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-hapuka buketiga OK taseme rüübe. Kergelt joodav laager, mille murune-heinane lisatoon ei lisa küll midagi kuigivõrd juurde, aga viga ka ei tee
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Hiiu õlle koda - Kassari Tume Taher

Kassari Tume Taher (Hiiu õlle koda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 2,9 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Table beer" ja hinnang 2,68.

Tootjainfot pole leida

Väike lihtne pudel, sildil metsamehed. Pruunakas vaht täidab veerand klaasist ja püsib üsna kenasti. Õlle värvus - tuhmilt pruun. Aroom - leivakali.

Esmamekk on kerge kehaga ja hapu-mõrkjas. Keskmaitse - mõru-magus ja kaljane. Lõppmaitse - röstleib. Järelmekk - röstitud leivast tehtud kali, mille aga lõpetab kena vürtsikas õhetus.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-mõrkjas-mõru-magus-mõru buketiga Hea taseme rüübe. Kentsakavõitu leivakali väikese kraadiga, aga üldmulje on päris intensiivne
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Friday, July 14, 2023

Indie Jānis - Old School IPA Original

Old School IPA Original (Indie Jānis, Läti) prk 0,5 l. alc 6,5 %vol.

See on üks kuramuse läti huumor! Kas sildil on kirja 6,5 või 8,5%? nii RB kui UT osas on lootusetu segadus!

Tootjainfo (kui uskuda toojtalehte ja guugeltõlget): "A classic, expressively hopped American-style IPA. Dense body. Pronounced bitterness, which balances well with the density of the malt and therefore does not leave a bitter aftertaste"

Keskmine purk, sildil westerni-klišeed. Pöidlapaksune kollane vahukiht on üsna püsiv. Õlle värvus - veidi uduselt punakaspruun. Aroomis on nii puitu, vaiku kui kartongi.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse - hapukas, veidi vaigune ja karamelline. Lõppmaitse - tiba vesine, heinane, karamelline. Järelmekk - hapukas-mõrkjas, tsipa metalline.

Keskmise kehaga, alakarboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkja buketiga OK taseme rüübe. Noh on IPA, aga igav ja ilmetu
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Anderson's - Rhubarbie and Sten

Rhubarbie and Sten (Anderson's, Eesti) prk 0,33 l. alc 5,5 %vol. Ratebeer ei tunne seda jooki, Untappdis on miskipärast kirjas lausa kaks samanimelist

Tootjainfo: "Sour ale with rhubarb, red currant and red gooseberry"

Väike purk, kujundus Barbie-roosa :) Väsinudroosa vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib väga kaua. Aroomis on tõepoolest tunda sõstraid, aga mingis kummalises magusa biskviitjas taignas.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapu ning magusakas. Keskmaitse - rabarberikompotihapu. Lõppmaitse - rabarberikompott! Järelmekk - no olgu, tikri-rabarberikompott :)

Feider kraam. Ühest küljest - jube lahe mõte, kasutada punasõstraid (mitte nagu absoluutsel enamusel juhtudest mustsõstraid), kuid teisalt on juba ette teada, et ega neil oma selget äratuntavat maitset pole. Ja nii ongi, rabarber on joogi üle võtnud ning isegi tikreid on rohkem tunda. Aga nii mõtte kui disaini ja nime ja teostuse kooskõlas olemise eest ikkagi - väga märkimisväärne tegu!
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Hiiu Õlle - Kassari Tume Ölut

Kassari Tume Ölut (Hiiu õlle koda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Brown Ale" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Farmhouse Ale - Sahti" ja hinnang 3,38.

Tootjainfo: "Tume ale"

Väike lihtne pudel, sildil arusaamatu merine stseenike. Kollakas-pruun vaht täidab üle poole klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt tumepunane. Aroom on magus-hapukas, maltoosalik ja kaljalik.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-mõru. Keskmaitse - mõru-magusakas, kõrbenud leivakontsiku ja ahju peal mustamiseni-kõrbemiseni kuivanud õunte taoline. Lõppmaitse - mõru-magus, leivakaljane, vürtsikas noot vihjaks justnagu rukki kasutamisele? Järelmekk muutub veidi mahedamaks, hapukas-magusapooleks, pihlakate ja leivakuivikute seguseks ning jällegi väga rukkiselt mõjuva vürtsika õhetusega.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-mõru-magusakas-mõru-vürtsikas-hapukas-magusakas-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. Vana Gambrinus on valmis peaaegu kihla vedama, et siin on ka rukkilinnaseid mängus!?
---
veel ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Thursday, July 13, 2023

Hiiu Õlle Koda - Kassari Eripruul

Kassari Eripruul (Hiiu õlle koda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Ale" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Farmhouse Ale - Saison" ja hinnang 3,24.

Tootjainfo: "Kadakal on traditsioonilisel rannarahva õlleteol äärmiselt oluline roll. Kuum kadakavesi on abiks õlleteo riistade ja nõude pesemisel. Kadakatest ehitatakse kurnanõusse ka soova ehk kurn läbi mille toimub virde nõrutamine. Sealt ka Hiiu õllele iseloomulik õrn kadakamekk. "Kassari eripruul" on raskepoolsema kehaga, krõbedam, isegi veidi rohmakas õlu. Nõrutatud läbi traditsioonilise kadakasoova, mis on jätnud õllele kergelt kadakase udumeki"

Väike lihtne pudel, sildil moosekant. Sõrmepaksune kreemika varjundiga vaht on mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - kergelt uduselt tumekuldne. Aroom on röstine, vaigune, karamelline ja õrnalt puidune.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõrkjas-magus. Keskmaitse - puidune, vaigune, kergelt rauane, kuivatatud maasikate ja kadakamarjade puudutusega. Lõppmaitse - kuivapoolne, vaigune, selgelt kadakane, vürtikas, rabaveene. Järelmekk - kuiv, mõru, hapukas, kuivatatud pihlakate ja iiriskommide segune, raskepoolne, raua- ja vaigusegune, õrnalt vürtsikas ja kauakestev.

Keskmisest raskema kehaga, vähekarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusa-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magusa-mõru-vürtsika buketiga Väga hea taseme rüübe. Kõige suurem viga on seda tootja poolt turundada kui "pale ale" tüüpi märjukest - antud õllestiiliga pole siin praktiliselt midagi ühist. Kui panna stiilimääratluseks "amber ale with juniper", siis on kõik omal kohal ja tarbija ootused õigesti juhitud - lisaks ka kõrgendatud huvi tagatud, sest sellist stiili viljeletakse meil armetult vähe.
---
loodetavasti ka varsti Gambrinuses saada
---
pilt isetehtud

Hiiu Õlle Koda - Kassari Õunasiider

Kassari Õunasiider (Hiiu õlle koda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Apple Cider" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Cider - Dry" ja hinnang 3,46.

Tootjainfo: "Kassaris leidub juba ammustest aegadest niivõrd palju õunapuid, et nende kokkulugemisel võib eksida tuhandetes kui mitte kümnetes tuhandetes. Mahlateo aegu lasti juba vanadel aegadel osa õunamahlast käärima minna ja löödi astjasse kinni tiksuma. Kuidas külamehed seda jooki omavahel hüüdsid või kuidas see maitses, me ei tea aga tänane “Kassari Õunasiider” on valmistatud kohaliku õunasaagi mahlast, kääritatud ja mitmeid kuid laagerdatud krõbekuivaks ilma lisaaineteta klaari maitsega õunasiidriks."

Väike lihtne pudel, vanatädi ja lammas. Minimaalne vahukiht kaob kiirelt. Joogi värvus - kirkalt kollane. Aroom meeldivalt puhas, käärinud õunamahl ja ei midagi enamat.

Esmamekk on kerge kehaga ja kuiv ning hapukas. Kekmaitse - hapukas-magusakas, veidi rauane. Lõppmaitse - kuiv, mõrkjas ja hapu. Järelmekk - kuiv-kuiv ja rauarohke

Kerge kehaga, madala karboga ja väga kuiva kehaga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-hapu buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Vana Gambrinus ei tea siidritest kuigi palju, aga see kraam on klaar, puhas ja kuiv!
---
ilmselt saab varsti Gambrinuses olema
---
pilt isetehtud

Põhjala - Udune

Udune (Põhjala, Eesti) prk 0,44 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Witbier / Belgian White Ale" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "Wheat Beer - Witbier / Blanche", hinnang 3,62 punkti

Tootjainfo: "A wheat beer brewed with orange zest, elderflowers and coriander seeds
IBU 13"

Keskmist kasvu purk, kujundus vastab lahedalt nimele :) Erkvalge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib vägagi kenasti. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom mõjub värskelt, kergelt, magusalt ja mahlaselt, apelsin ja leedirpuu annavad superkombo!

Esmamekk on kerge kehaga ja hapukas. Kesmaitse - hapukas-magus, biskviitne ja veidi õline, ilmselt koriandriseemne mõjul. Lõpmaitses muutub koriandriseemnete jalajälga väga palju selgemaks, andes koos apelsinikoorega kena tasakaalustava mõruduse. Järelmekk on taas hapukas, mahlane ja mõõduka magusa ümarusega.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-magus-mõrkjas-hapukas-magusa buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Suurepärane suveõlu, mida tuleks kindlasti anda neile, kes muidu nisuõlledesse ettevaatlikult suhtuvad
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Monday, July 10, 2023

To Øl - Peel the Burn

Peel the Burn (To Øl, Taani). prk 0,33 l. alc. 10,0 %. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial Flavored / Pastry" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double Milk" ja 3,45 punkti

Tootjainfo: "This is an imperial stout with eight different types of malt that pushes all the boundaries - a little bit sweet, a little bit smoky, a little roasty, and a lot of chocolate with added roasted orange peel and cardamom"

Väike purk, tootjale omane kollaaž-silt. Tumepruun vaht täidab ligi pool klaasi, kuid pole just liiga püsiv. Õlle värvus - pööningumust.

Aroom - oi see on ju põnev! Kesse hull tuleb apelsinikoorte rästimise peale? Aga näedsa - see on ju mõnusalt intensiivne kraam! Ja kardemon on ka olemas mis olemas - kokku on see üks lahe röstine lõhnapomm

Esmamekk on üsna tõrvjas, sametine ja röstiraske. Keskmaitse - kardemonisaiake magusas tõrvakastmes :) Lõppmaitse - kohvi-apelsini küpsised, väga ootamatu kooslus, kuid väga intensiivne ja muljetavaldav. Järelmekk lajatab soolaka-vaskse margapuuga ja seejärel rullib kasetõrvase - vahtrasiirupise rupskirulliga liper-loperdavalt kuklanurkadesse

Põnn-põnnadi nadinunnadi eripäradi friigikas. Lapidaarne lagrits. Kardinaalne kardemon. Popelsiinne apelsinitõrv. Färd.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

To Øl - Night of the Hop Creeps

Night of the Hop Creeps (To Øl, Taani). prk 0,44 l. alc. 6,5 %. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 64 punkti. Untappd ütleb: "IPA - American" ja 3,56 punkti

Tootjainfo: "This is a deliciously hoppy west coast IPA brewed with support from BRUS.
Chock full of Chinook, Centennial, Cascade, and a hint of Mosaic in the dry hop. It has a hint of colour but is not as dark as a typical West Coast IPA."

Keskmist kasvu purk, tootjale omane kollaaž-silt. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib päris kenasti, haakudes ka klaasiseintele. Õlle värvus - sätendav-kirkalt helekollane. Aroomis on lisaks puidule ja vaigule veidi ka maalähedast rõskust, mis sellele stiilile väga omane pole.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse - hapukas, vaigune, kuivapoolne, krõps ja humalavaigune. Lõppmaitse - hapuks-mõru, karge ja puhas, veidi ehk kirbusse kanduv, kuid seda IPA'likum. Järlmekk - vängelt mõrkjas, keelt ahistav, karm, karge, mõru, vürtsikas, vaigune ja spartalik

VINGE! Vänge! Jah-noh, kas ta nüüd just parimal moel westkõusterite stiili esindab, selle üle võiks vaielda, aga ajastul, kus isegi westkõustereid kiputakse häguseid-mudruseid tegema, mõjub see väga värskendavalt!
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

To Øl - Brokilde Yeaster

Brokilde Yeaster (To Øl, Taani). prk 0,33 l. alc. 6,0 %. Ratebeer ei tunne konkreetselt sellenimelist jooki. Untappd ütleb: "Farmhouse Ale - Saison" ja 3,36 punkti

Tootjainfo: "A Floral saison to put the sunny spring in your glass. A subtle amount of chamomile pairs with this yeast beautifully."

Väike purk, rõõmsavärviline kujundus. Valge vaht täisab pool klaasist ja on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom - leebelt magusakas, kummeliks seda ei oskaks pidada, pigem võibolla tikri või kiivi sarnasus tuleb meelde.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-mõru. Keskmaitse - mõru, ürdine, heinane ... noh võibolla tõesti kummeline. Lõppmaitse muutub hapukamaks ja vürtsikamaks, mahlasemaks ... ja võibolla kaselehe leotise taoliseks? Järelmekk - on vürtsikas-hapukas nagu saisonile ootuspärane, ainult et see oleks nagu heinapebre-saison :)

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-mõru-hapukas-vürtsikas-mõru-hapukas-vürtsika buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Ürdid ja saionid on üsna kenad sõbrad, nii on seegi
---
nati saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Saturday, July 8, 2023

Pinta - Wisdom

Wisdom (Pinta / Transient, Poola / USA) pdl 0,33 l. alc 14,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter - Imperial Flavored" ja hinnang 99 punkti!!! Untappd ütleb: "Porter - Imperial / Double" ja hinnang 4,11 punkti.

Tootjainfo: "Imperial Porter aged for 15 months in Wild Turkey and Buffalo Trace bourbon barrels infused w/ coconut."

Väike pudel, nihestunud sildikujundus. Pruun vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib korralikult. Õlle värvus - kuuvalge öö varjulisim nurk. Aroom - rikkalik-magus-täidlane ploomide ja tamme segu, puidune ja toekas.

Esmamekk - raske, veidi õline, magus-mõru, veidi metalline ja väga rosinane

Keskmaite - alkoholine, kuid mitte torkivas, vaid võimendavas võtmes, puidune ja ploomikivikesi meenutav

Lõppmaitse - mandlid, pähkliliköör, mustsõstra-marmelaad, Cammeldansk

Järelmekk - magus, mõru, metalne, raske, õlijas, aroonia-mustika-muraka-liköörine, tuhmilt keelt survestav ja alkoholisoe

Mega. Megaimps, röstine ja kehakas. Megatammine, raske ja keeltparkiv. Marjane, desserdine ja liköörine. Ainuke asi, mille kallal võiks kulme kergitades õiendada - et kus on kookos?
---
nipu-näpus saadaval
---
pilt isetehtud

Nurme - Nuts

Nuts (Nurme, Läti) prk 0,44 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter - Baltic" ja hinnang pole vel välja kujunenud. Untappd ütleb "Porter - Baltic" ja hinnang 3,75

Tootjainfo: "Dark anf full-bodied Baltic porter that we created together with Ziemeļu enkurs for Latvia's 100 year celebration. Fermented cold with lager yeast, enriched with chocolate and caramel malts and hazelnutsm it's the best companion for those cold and dark evenings by the fireplace."

Keskmist kasvu purk, viljateraline efektne sildikujundus. Pruun vaht täidab üle poole klaasist ja on mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - peaaegu-et-päris-must, aga pigem siiski musjas-punane. Aroom - leib, kõrbenud leivakoorik, terve kotitäis kõrbenud leivakontsikuid.

Esmamekk on keskmises raskema kehaga ja mage-magusakas. Keskmaitse - sametine, kohvikreemine, röstine ja biskviitjas. Lõppmaitse - kõrbenud šokolaadivõõbaga stritslikoorik. Järelmekk annab lõpuks juba päris selgelt välja ka pähklimaitse, ehkki samuti veidi üleröstitud, et mitte öelda kõrbenud kujul. Kõige lõpuks takkatraavi kerkib aga esile stiilile mitte väga omane vürtsikas õhetus, mis samas sobib siia vägade hästi

Keskmisest raskema kehaga, sametise ja vähekarboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-magusa-vürtsika buketiga HEA TASEME rüübe. Pähklite lisamine balti porterile on hea mõte alati, tõsi küll siin on röstiga natu liiale läinud
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Sibeeria - Boží Sorbet

Boží Sorbet (Sibeeria, Tšehhi) prk 0,5 l. alc 4,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang 36 punkti. Untappd ütleb: "Sour - Fruited" ja 3,56 punkti

Tootjainfo: "Sour Ale w/ Fruit & Spices
This season we are adding one new beer to our Christmas collection: Boží Sorbet! We increased the original gravity and added more oats, red grapes, plums, raisins and typical Christmas spices. The result is a smooth, full-bodied, fruity and fragrant beer hat will nicely add up to your lazy Christmas mood. It reminds us of a cold glühwein but contains less alcohol, so you can treat yourself to several of these without falling asleep during your favourite holiday movie."

Keskmist kasvu purk, lillal foonil pidulik kujundus. Tumekollane vaht täitis pool klaasist, kuid ei ole kuigi püsiv. Õlle värvus - määrdunult pruun. Aroom - tõepoolest külm hõõgvein! Puuviljad, vürtsid, kogu ootuspärane lõhnakokteil

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja hapu. Keskmaitse muutub veidi magusamaks, meenutades küpseid ploome. Lõppmaitses lisnadub nelk ja kaneel ning suutunnetus muutub kuivaks, isegi parkivaks. Järelmekis muutub senine vesisevõitu pilt pisut mehusemaks, kuid ka mõrkjamaks-vürtsikamaks, ehk isegi tiba mentooliselt jahedaks.

Kergepoolse kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-magusakas-hapu-vürtsikas-mõrkjas-vürtsika buketiga OK taseme rüübe. Mõte on ehk isegi väga hea, teha midagi lahja hõõgveini taolist ... aga tulemus on küll mõistagi joodav, aga ei kuidagi ka kõnetav. Õllefaktor 0,1
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Friday, July 7, 2023

Pinta / Transient - Obssesion

Obssesion (Pinta / Transient, Poola / USA) pdl 0,33 l. alc 15,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang 97 punkti!! Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja hinnang 3,92 punkti.

Tootjainfo: "Imperial Stout aged for 18 months in 8yr Buffalo Trace Bourbon barrels"

Väike pudel, nihestunud kujundus. Mustav vahukirme kaob kohe. Õllevärvus - koobaskirikumust. Aroom - kolme kilomeetri sügavune koorepumati kaevandus koos koormatäie pähkliküpsistega.

Esmamekk - rösthapu, kirss-hapu, kakao-hapu. Tume, raske ja happeline.

Keskmaitse - kohvihapu, karamellhapu, iirishapu ja pihlak-pohlak-jõhvikhapu

Lõppmaitse - magus-liköörjas-kohvikarameljas-tikrishapu

Järelmekk - emamesilasetiivaulatuse pulmatantsuline ülemäärasuseline arusaamatus!

Absoluutne ootamatus. Tume ja raske ja hapu - need kombinatsioonid on üliharvad, aga see siin on mõeldamatult intensiivselt eripärane, ühendades rösti, haput, soolast ja jämemagusat tõrva. Ja hapu kohta ärge võtke seda ülepakkumisena. Hämmmmastav. Ülevõlli kiikingu kontekstis peaks kiik käima ventilaatorina nii umbes nelikendkaks korda ja seejärel küsima, et kas sai piisavalt kogemuse väljendamiseks?
---
üksikeksemplarid saadaval
---
pilt isetehtud

Pühaste - Karakia

Karakia (Pühaste, Eesti) prk 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - Imperial / Double New England / Hazy" ja hinnang 3,95 punkti

Toojainfo: "Double Hazy IPA brewed with Motueka and Nelson Sauvin T-90 pellets & Rakau and Nelson Sauvin Hop Kief. Collaboration with Freestyle Hops, NZ.
Freestyle SubZero Hop Kief™ is concentrated lupulin for cold side use with all the flavour intensity of Freestyle pellets, but with added benefits and versatility"

Väik purk, kiiliblikaline kujundus :) Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib väga kaua, haakudes kenasti klaasiseintele. Õlle värvus - mudruselt kollane. Aroom on üllatavalt kirbe ja ninatorkiv, sisaldades nii väävli kui ammoniaagi elemente, värsket kuusevaiku kui äsja puruksrudjutud naati ja putkevarsi.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja peale agressiivset lõhnalööki pehme ja magusana mõjuv. Keskmaitse tõmbab aga pealt selle esmase petliku rahumeelse maski ning ründab hapu-vänge-vürtsika ürdise, kampoli ja veidi eukalüptise jõulisusega. Lõppmaitse - hapu ja magus, mõrkjas ja vürtsikas, kõik neli pedaali on ühekorraga mitte küll põrandasse surutud, aga sellele üsna lähedal. Järelmekk - valge vein eukalüptivaiguga?

Ülevõllikas ja friigikas. Seda mitte kolekohutavas, aga kindasti hämmeldamapanevas võtmes. Agressor-õlu, mis ei jäta ükskõikseks. Masside lemmikut ei saa sellest teps mitte, aga oma rööpnihestuse mõttes humalanohikute hulgas kindlasti kõnepakkuv loodusnähtus
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Sibeeria - Maibock

Maibock (Sibeeria, Tšehhi) prk 0,5 l. alc 6,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Bock - Heller Bock / Maibock" ja hinnang poe veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Bock - Hell / Maibock / Lentebock" ja 3,62 punkti

Tootjainfo: "We believe Maibock deserves much more love. With spring still a couple of months away and a new tank designated for ageing stronger beers, we decided it’s just the right beer for the occasion. Brewing the original strong lager built on precise balance and a lot of patience is exactly the kind of challenge we like to face, so we read a lot and in the first days of the new year got to it. It took a precise blend of three different malts, authentic Rottenburger hops, careful fermentation and almost 10 weeks of cold lagering to present our first Maibock – this is a crystal clear, intense beer of golden colour where dominant honey notes mingle with woody, minty notes of hops and balanced bitterness. If you can, treat yourself to a gravity pour"

Keskmist kasvu purk, roheline-lilleline kujundus. Kreemika varjundiga vaht täidab üle poole klaasist ja on mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom - lihtsalt ja meeldivalt linnaseline, keeeerge karamellise noodikesega.

Esmamekk on keskmisest nõks raskema kehaga ja tugevalt magus-mõru. Keskmaitse muutub hapukamaks, leivasemaks ja intensiivseks. Lõppmaitse - leivane, pähkline, huvitavalt vürtsikas-karge ja tiba metalline. Järelmekk - tummiselt magus-hapu ja maitsetihe, ootamatult kuivapoolse pitsitusega keele tagumistes nurkades ja bocki maailmas täiesti erakordne oma vürtsises õhetuses.

Vana Gambrinus on hämmelduses. Kas on siiani saadud (vähesed) maibockid olnud midagi liiga lihtsustatud või see liiga keeruline versioon, igatahes sellist maitsepauku poleks küll oodanud. Ja see on igati positiivne ootamatus justkui oleks postkasti avades sealt jazziorkester välja valgunud.
---
saadaval näpuotsaga 
---
pilt isetehtud

Thursday, July 6, 2023

Nöösker - Samet

(Nöösker, Eesti) pdl 0,375 l. alc 12,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Mead - Melomel / Fruited" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Mead - Melomel" ja hinnang 4,23 punkti

Tootjainfo: "Vaarikamõdu ||| Raspberry mead
Kõikidest kohtadest, kuhu võid sattuda, on Šoti orud ühed kõige hämmastavamad. Nad võivad paista tahumatud, aga ka sametised. Erinevad kihid tekitavad tervikliku kogemuse. Täpselt nagu see magus ja mahe mõdu Šoti päritolu Glen Ample vaarikatest, mis Eestis kasvanud"

Keskmist kasvu pudel, sildil must-valged vaarikad. Vahtu sisuliselt ei teki. Joogi värvus - kirkalt helepunane. Aroom - leebelt vaarikane, selline sügisene aedvaarikas kastemärjalt jahedamal hommikul

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja magus-hapu, veidi keeleotsa alkoholiselt torkev. Keskmaitse - vaarikaseemneselt mõrkjas-magus. Lõppmaitse - mõru-magus ja liköörilik. Järelmekk - nalivka, puhas vaarikanalivka vähese maasikase kõrvaltajuga.

Trans-mõdu. Ehk et ütleb, et on mõdu, aga tegelikult on nalivka. Või siis vastupidi. Aga vaarikas nii ehk naa. Magus maarikas. Maasikalik vaarikas. Dessertmaarikas.
---
saadaval Gambrinuses.
---
pilt isetehtud