Monday, March 25, 2024

De Ranke - Amer-Amer (taaskülastus)

Amer-Amer (De Ranke, Belgia) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Belgian / Saison" ja hinnang 75 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Belgian" ja 3,37 punkti.

Tootjainfo: "Brewing an American IPA, but with a Belgian twist...that's the idea behind the Amer-Amer. We chose to use two American varieties of hop, but only hop flowers cultivated in Belgium. The 'Belgo-American' hops have a better balance in flavours and a less aggressive bitterness, without losing flavour or intensity. Dry-hopping with Cascade gives the beer it's rich aroma.
IBU 60"

Tegemist on võrdlusega 4-aasta taguse kirjelduse pihta. Disain pole muutunud, samuti ka lopsakas vahupilt. Värvus - jätkuvalt täiskuldne, kuid nüüd mitte kirgas, vaid kerge udulooriga. Aroom on aga tublisti muutunud - tookord oli siin tublisti IPA'likke noote, nüüd pigem lihtsapoolne saison oma hapukas-vürtsika meeldivusega.

Maitsepilt on samuti muutunud, tookord kurdetud liigse ja ülepingutatud mõruduse-koreduse tase on vähenenud ja belgialikkuse tase suurenenud. Ei, ta on ikkagi veel vägagi arvestataval määral "belgia IPA", kuid ilma liigse ülevõllisuseta.

Tublisti ja meeldivalt järelküpsenud/taltunud belgiapärane IPA - selles kontekstis võib öelda Übertase!
---
suti saadaval eripakkumises
---
pilt isetehtud

Sunday, March 24, 2024

Põhjala - Öö XO (taaskülastus)

Öö XO (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter - Baltic" ja hinnang 100 punkti!!! Untappd liigimääratlus: "Porter - Imperial / Double Baltic" ja hinnang: "4,14"

Tootjainfo: "A special version of the famous Öö Imperial Baltic Porter, aged for months in Cognac barrels"

Esmane, 2016.a tehtud kirjeldus näha siin. See pudel võib olla 2017.a partiist, sest BB aastaks on siin 2019. Igatahes on tegu võrdlusega, et näha, mis on need aastad keldrishoidmist teinud.

Väärikalt tolmunud pudel, kaelusevaha on aastatega rabedaks muutunud. Vahupilt pole ajaga muutunud. Värvus mõistagi ka mitte. Aroom - raske on võrrelda, sest tookord kirjutasin pigem emotsioonide keeles, kuid praegu ninnavaatav lõhn pole kübegi väsinud, vaid mõnusalt portveinine ja ikka tajutavalt konjakine.

Maitse. Oi. Oikuihea. Oikuikurjamusehea. Noh ta on veeeeidi õhema kehaga kui toona, aga kogu see kakao, ploomide, portveini, rösti ja muu öise ilu tulevärk on kenasti olemas!

Imeilus ja õpetlik kogemus. Noh olgu, keha on veidi vähemaks jäänud, see on väike miinus. Teisalt on aga ka magusus tiba taandunud ja see on positiivne. Üldolemuselt aga teeb siirast ja suurt rõõmu, et vähemalt konkreetne pudel sellest õilsast veteranjoogist on suurepäraselt säilinud ja lükkab ümber vahepeal süvenema hakanud arusaama sellest, et 3-4 aasta järel hakkavad ka sellised õlled alla käima. See jook EI OLE alla käinud, vaid ta on arenenud!
---
ei ole vabamüügina saadaval
---
pilt isetehtud

Victoria - Málaga

Málaga (Victoria, Hispaania) prk 0, 5 % l. alc 4,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Lager - International / Premium" ja hinnang 10 punkti. Untappd liigimääratlus: "Lager - Pale" ja hinnang 3,06 punkti.

Tootjainfo: "On September 8, 1928, the day of the Virgin of Victoria, the founder of Cervezas Victoria inaugurated his factory in Malaga. Ten years later, during a trip to Germany, he created a character; the typical German tourist, located in a Malaga environment. Then he did not imagine that both the character and his beer would become the most representative symbols of Malaga, of the exquisiteness of its customs and its grace.
VICTORIA BEER is made using the traditional slow maturation procedure with a minimum of 2 weeks of storage that ensures the high quality of the product. It is golden and shiny, with fine and abundant bubbles. Smooth, with dense notes of toasted cereals and eminently fresh.
IBU 25"

Keskmist kasvu purk, toredalt retrolik kujundus. Valge õlu täidab 2/3 klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on sisuliselt olematu, midagi toore teravilja ja kustutuskummi vahepeale jäävat.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas. Keskmaitse - odav plastik, hapu ja tugevalt magus. Lõppmaitse - mõrkjas-hapu, kustutuskumm. Järelmekk - plastik, hapu ja sünteetiline.

Keskmise kehaga, üle keskmise karboniseeritud paletiga, hapukas-magus-mõrkjas-hapu buketiga NIRU taseme rüübe. Otseselt halb-halb ta pole, juua tehniliselt võttes sünnib, aga milleks?
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Saku - Originaal Xtra

Originaal Xtra (Saku, Eesti). prk 0,5 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus "Pale Lager - International / Premium" ja hinnang pole eel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Gluten-Free" ja hinnang 2,66 punkti

Tootjainfo: "Saku Originaal XTRA-le on segatud spetsiaalset Tettnanger humalat, mis annab Saku Originaal XTRA-le selle „midagi ekstra“ - pehme vürtsikuse ja peene, tasakaalustatud, lillelise ja ürdilise aroomi."

Keskmist kasvu purk, igavapoolne kujundus - välja arvatud see tavatu humalasordi väljatoomine. Valge vaht täidab üle poole klaasist, kuid pole püsiv. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom - väga leebe, magusakas, huvitaval kombel tekib pähe märksõna "aaloe"

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magus. Keskmaitse - hapu ja magusakas. Lõppmaitse - veidi toasooja plastikut meenutav, aga väga neutraalne. Järelmekk - magus, veidi kuivapoolne, õhkõrna vürtsika lõpetusega.

Keskmise kehaga, vähese karboniseeringuga ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magus-hapukas-magus-õrnvürtsika buketiga Hea taseme rüübe. Või noh ütleme niipidi - niivõrd neutraalne ja mittehäiriv, et ei oskagi midagi eriti arvata. Positiivsust otsides - üllatavalt mittehalb.
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Friday, March 22, 2024

Weihenstephaner / St.Bernardus - Braupakt Blonde Ale

Braupakt Blonde Ale (Weihenstephan, Saksa). alc 6,5 %. Ratebeeri liigimääratlus: "Belgian Ale - Pale / Golden / Single" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Blonde / Golden Ale - Other" ja hinnang 3,75 punkti

Tootjainfo: "The Bavarian State Brewery Weihenstephan and the St. Bernardus brewery from Belgium launch the second edition of the Braupakt in 2024.
Weihenstephan collaborated with the Californian craft beer pioneers from Sierra Nevada in 2018, creating the first Braupakt ever. Now, almost six years later, this collab gets a sequel: with a Blonde Ale, brewed in Weihenstephan.
The idea behind this unique collaboration was to brew a filtered, strong, top-fermented beer. This wonderful specialty is the combination of two brewing philosophies - this seems crystal-clear when you take a look at the raw materials: Hops from Belgium, from the immediate area around St. Bernardus, Weihenstephan yeast, Bavarian malt - and water from Freising. The beer is of course brewed in accordance with the Purity Law of 1516. Spicy, with a characteristic yeast note, fruity and strong with 6.5% alcohol: Braupakt 2024 flatters the palate with these characteristics."

Müncheni keldri kraanist kaas ostetud kraam, seega disainist rääkida ei saa. Kollakas vaht täidab ligi poole klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom - Weihenstephaneri majapärmi selge jalajälg koos hea veega - belgiast pole lõhnas küll midagi tunda.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-kõditav-vürtsikas. Keskmaitse - linnaseline, magus, veidi hapuka kõrvaltooniga. Lõppmaitse - mõrkjas-hapukas, karge ja veidi virsikuseemne kivi meenutav. Järelmekk - hapukas, huvitavalt kuivapoolne ja krõps ning kergepoolne, nüüd juba belgia blond ale nüansiga.

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-vürtsikas-magus-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Väga huvitav kombinatsioon saksa ja belgia stiilidest ... ehkki veidi segadusse ajab see, et kui kõik muud komponendid peale belgia humala olid Weihenstephaneri tavaportfellist (eriti oluline on majapärmi kasutamine), siis kuidas see belgiapärane kergus-kuius sai tekkida? Igatahes - eriti kuna tegu on ühekordse pruuliga - tasub kindlasti järeleproovimist
---
ei ole Gambrinuses saadaval, ainult kõrvalkvartalis, Müncheni õllekeldris
---
pilt isetehtud

Thursday, March 21, 2024

Steenberge - Gulden Draak Smoked (taaskülastus)

Gulden Draak Smoked (Steenberge, Belgia). pdl 0,33 l. alc 10,5 % Retebeeri liigimääratlus: "Smoked - Other" ja hinnang 96 punkti!! Untappd ütleb "Smoked Beer" ja hinnang kõigub 3,72 ümber

Tootjainfo: "GULDEN DRAAK SMOKED delivers all the sweet and bready malt flavors synonymous with Gulden Draak Classic along with strong hints of smoke delivered by specialty malts that are dried over an open flame. The classic cherry and raisin notes still shine through which is a testament to the Brewmaster’s dedication to achieving balance and maintaining the integrity of the brand.
One may be inclined to liken the flavors of this ale to the smoked beers of Bamburg, Germany, but remember at 10.5% abv its nearly double the strength"

Kaks aastat tagasi sai seda kraami esmakordselt proovitud, nüüd on sama versioon kaks aastat järelküpsenud. Disain pole muutunud. Vahtu liigagi palju, jagub ka laua peale. Õlle värvus - veidi mudrusem (ülekarbo tõttu loomulik)-. Aroom - sama meeldiv kodune suitsune. Maitsepilt on aga mitu-mitu korrust paremaks muutunud! Suitsuservake on õhemaks kulunud ning suurepäraselt sobitunud väga hea belgia quadi põhjaga!

Järelküpsemine on andnud kahetise tulemuse. Tekkinud on mõõdukas ülekarbo (mille saab alla suruda jahutamisega), kuid maitsepilt on lausa kordades sujuvamaks ja mõnusamaks muutunud - suitsutatud viigimarjad kõlavad ju intrigeerivalt ja hästi!
---
veidi saadaval ja hetkel soodsamalt!
---
pilt isetehtud

Engelszell - Gregorius (taaskülastus)

Gregorius (Engelszell, Austria). pdl 0,33 l. alc 9,7%vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Quadrupel / Abt" ja hinnang 94 punkti. Untappd Liigimääratlus: "Belgian Quadrupel" ja hinnang 3,62 punkti

Tootjainfo: "Gregorius shimmers in the glass with a rich dark maroon colour. In the nose herbal and licorice aromas dominate, which are combined with ripe fruit notes. It presents a strong malt body, which is characterised by coffee and roasted aromas. Honey from the region and Alsatian wine yeast conjure up a nice sweet and sour game on the palate. Slightly bitter chocolate flavors accompany the warming finish of this powerful Trappist beer. Deep - Thoughtful. "

11 aastat tagasi sai proovitud 9,7% versiooni, nüüd siis võrdlus. Disainis pole midagi muutunud. Tumekollane vaht täidab veerandi klaasist ehk u kolm korda vähem, kuid on samamoodi hõre ja mitte kuigi püsiv. Õlle värvus - sootuks teine, tookordse kirka punase asemel on mudruselt punakaspruun. Aroom samas pole kuigivõrd muutunud, samamoodi puidune ja jõhvikane. Maitsepilt on palju vähem mänguline, vähem on marjaseid-veiniseid elemente, rohkem aga belgia kanget klassikat karamelli ja kuivatatud puuviljade näol.


Ei tea, kas on muudetud retsepti (sellel viitaks nagu pea kraad kõrgem kangus) või on partiid erinevad ... või siis on vana Gambrinuse maitsemeeled nõudlikumaks läinud, kuid seekord erilist vaimustust huulile ei tule. VÄGA hea, klassikaline belgia kange karamell-õlu, seda küll, kuid ei midagi ka rohkemat
---
ei ole praegu saadaval
---
pilt isetehtud