Friday, April 26, 2024

Anderson's / Kolli - Lionel Mesihoff

Lionel Mesihoff (Anderson's, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Mead" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Mead - Other" ja hinnang 4,36.

Tootjainfo: "Fruity and flowery sweet mead with a hint of sourness. Aged in Applehoff Calvados barrels"

Väike lihtne pudel, kuld-arusaamatu sildikjundus. Pöidlapaksune erkvalge vahukiht kaob vägagi kiirelt. Joogi värvus - kahkjalt helekollane. Aroom - kaneeliga ahjuõun, ainult et see on õun on ilmeksimatult antonovka :)

Esmamekk - ohhhkui mõnusalt-õnusalt-õunaselt karge ja selge ja kirgas hapu-vürtsikas mahlane mesivesine maitsepilveke!

Keskmaitse - kaneelimõdu! Kuiv-kihelev-särelev narruseni naerukihisev limpsike kenakese kraadikesega!

Lõppmaitse - magus-mänguline-natunapakas-päikesessevaatav silmakissitaja. Mesiõunane ja kandlekaneeline!

Järelmekk - krimpskuivane ja magusmängune, sädelev ja kuldkollane, päikese käes trillerdava pasunakoori sarnane

KOSMILISELT JA TURBOLAKSUVALT TORE MAITSEPLAHVATUS! Fenomenaalselt tore mõdu-tuletis. Vana Gambrinus on siiralt ja kõrvuplaksutavalt õnnelik, et meie ahtakesele mõdumaastikule on lisandunud see geniaalselt toretsev ausammas elurõõmule ja maitsesõõmule!
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Fuerst Wiacek - There's No I In Eye

There's No I In Eye (Fuerst Wiacek, Saksamaa). prk 0,44 l. alc 6,8 % vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang 89 punkti. Untappd liigimääratlus: "IPA - New England / Hazy" ja hinnang 4,03 punkti

Tootjainfo: "DDH IPA – Dry hopped with Citra & Riwaka"

Keskmist kasvu purk, majakane kujundus. Erkvalge aht täidab üle poole klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - pudruselt-plödiselt kollane.

Aroom on huvvvvvitavalt mitmemõõtmeline - siin on nii värskeltriivitud greibikoort kui veidi tolmunud kuivatatud apelsiniviile kui ka tilgake värskeltpressitud laimimahla.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-hapukas. Keskmaitse - hapukas-mõrkjas ja kena humalahammustusega. Lõppmaitse - kratsivalt kuiv ja humalaraspline, samas väga kergelt joodav ja värskendav. Järelmekk lülitab sisse veidi magusama suunatule, kuid jätkab ikka sõitmist mõru-kuiva-tsitruselises rajas.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, magus-hapukas-vürtsikas-mõru-hapukas-magusakas-mõru-vürtsika buetiga ÜBERTASEME rüübe. Halvasti välja nägev, kuid tsitruselise värskuse kehastusega NEIPA!
---
ei ole saadaval (veel)
---
pilt isetehtud

Fuerst Wiacek - After Party

After Party (Fuerst Wiacek, Saksamaa). prk 0,44 l. alc 5,0 % vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Ale - American (APA)" ja hinnang 89 punkti. Untappd liigimääratlus: "Pale Ale - New England / Hazy" ja hinnang 3,78 punkti

Tootjainfo: "Dry hopped with Citra, Sabro & Columbus"

Keskmist kasvu purk, arusaamatu kujundus. Valge vaht täidab veerand klaasist, kuid pole püsiv. Õlle värus - piimjas-mudruselt kollane. Aroom on magusakas, kuid meeldiva mõrkja rohelise rohuse hammustusega.

Esmamekk on kerge kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse - mõrkjas ja greibine. Lõppmaitse - korraliku humalahammustusega, pomelo laadsetlt mõrkjas-magusakas. Järelmekk - hapukas ja karge, korraliku humalaõhetusega

Kergepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, mõrjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga Übertaseme rüübe. Kerge, karge, humalahammustusega greibimahlalik ideaalne janukustutaja
---
veidi saadaval
---
pilt isetehtud

Thursday, April 25, 2024

Lervig / Põhjala - Silent Exchange

Silent Exchange (Lervig / Põhjala - Norra / Eesti) pdl 0,375 l. alc 15,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Stout - Imperial / Double" ja hinnang on 4,4 punkti.

Tootjainfo: "Another collaboration with the great Põhjala tells the continued story of our shared history in craft brewing. This imperial stout aged in a blend of Finnish rye, maple syrup and bourbon barrels for 18 months combining to make a rich and complex silent exchange of flavors and aroma"

Keskmist kasvu pudel, virvatulelik kujundus ja vahakael. Tumepruun vaht täidab veerandi klaasist ja taandub siis

AROOOOOM! Rummikook, mõrušokolaad, trühvklikommid, brändis ligunenud mustad ploomid, madeira ja maieitaveelmis :)

Esmamekk. Emamekk. Nõrguvaim rummikook, mis on ikka kohe PÄRIS rummi peale üles ehitatud ning mille alusele nõrgub älja tubli pitsitäis kohvirummi

Keskmaitse - ploomi-koorekaramelli sulandus pehmes kondenspiimases raamis ja suure lõuatäie Baileys likööriga

Lõppmaitse - kohvikaramelli puding tardunud brändipakendis, kellakäo seier tardunud munalikööri peale osutades

Järelmekk - iiriskommilikööri ju ometigi tehakse? Seda kohvi-iirise oma?

GRÖNDIÖÖSNE! ÜLEVÖLLINE! KANGEKÄRAKAS-RUMMINE. Vahtrasiirupi-brändine. Jah, see kraam on tajutavalt alkoholine. Aga ei, see ei häiri, sest tulemus on nii uskumatult maitse, pehme ja kookoskoorepumatine!
---
küsige, ja te ei kahetse, kuigi tegu on üli-üli-üli-limiteeritud loodusnähtusega
---
pilt isetehtud

Kalamaja - Muhu Mölts

Muhu Mölts (Kalamaja, Eesti) pr 0,44 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Ale" ja hinnand pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Pale Ale - Other" ja hinnang 3,15 punkti

Tootjainfo: "Ale brewed with juniper and spruce tips from Muhu island
IBU 36"

Keskmine purk, kaudemereline kujundus. Kollane vaht täidab üle poole klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt punakas merevaik. Aroom ... eee ... kus on kadakas? Kuusevõrse ... nohhhhhhhh võibolla? Mingi kentsakas hapukas toon on küll, kuid vana Gambrinus ei osa seda siduda kummagi nimetatuga

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja hapukas. Kesmaitse - aaaa, no nüüd on veidi kadaka magusust küll olemas! Lõppmaitse muutub mõrkjaks ja vaiguselt hapukaks, mid saab juba päris kenasti siduda kuusvõrsetega. Järlemekk - meeldivalt ja leebelt üld-okaspuuline.

Keskmisest suti kergema kehaga, hapukas-magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga Hea taseme rüübe. Kadaka ka kuusevõrsete lisamisest ootaks ikka PALJU võimsamat jälge nii lõhna kui maitsesse, antud juhul on tegu liiga sordiini alla surutud tulemusega
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Kalamaja - Tres Hombres

Tres Hombres (Kalamaja, Eesti) pr 0,44 l. alc 5,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Pilsner - New Zealand" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "Tres Hombres is New Zealand style pilsner brewed with Rakau hops. Terviseks!
IBU 38"

Keskmine purk, sildil kummaline kolmik. Pöidlapaksune valge vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on kerge, linnaselise magususe ja võilillese mõrkjusega.

Esmamekk on kesmise kehaga ja tugevalt hapukas-mõru. Keskmaitse - magus-mõru, leivane ja raudrohune. Lõppmaitse - mõrusus hakkab veidi liigagi domineerima, saavutades veidi põdrasamblikulise tasandi. Järelmekis see mõrudus veidi siiski peitub leivase/sepikuse pehmuse sisse ning saabub ka väike kenake vürtsine sädelus.

Keskmises kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-mõru-magus-mõru-magusakas-vürtsika buketiga Übertaseme rüübe! Korralik linnaseline pilsner, milles on ka korralikku humalahammustust - seeon ju Über, kas pole?
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Monday, April 22, 2024

Paulaner - Salvator (taaskülastus)

Salvator (Paulaner Brauerei). pdl 0,33 l. alc 7,9%. Ratebeeri liigimääratlus: "Bock - Doppelbock" ja hinnang 89 punkti. Untappd liigimääratlus: "Bock - Doppelbock" ja hinnang 3,6.

Tootjainfo: "Paulaner Salvator, with its strong, typically malty flavour, is what you could call the "original" Paulaner. The bottom-fermented "Doppelbock" beer combines the finest hops and dark barley malt. The Paulaner monks used to drink Salvator as a food substitute during Lent. The most famous master brewer was Frater Barnabas
IBU 28"

Kuna selgus et ka seda õlut olin ma kirjeldanud 11 aastat tagasi, siis on huvitav vaadata, kas ja mis on muutunud minus või õlles või üldse.

Visuaal nii vahu kui värvus mõttes on sama, kuldne klassika. Imestade loen, et tookord arvasin: "Aroomis on tunda tugevalt alkoholi ja kõvasti linnaseid" - linnaseid jaaaaa, aga kuskohas see alkohol on? Maitse on aga üsna kooskõlas toonaste sõnadega ning tõesti-tõesti, maitses on ka seesama tekstis mainitud alkohol olemas, kuid siiski kenas ja linnasepehmes rummikoogises biskviidises padjas.

11 aastane paus hinnangutes näitab suurepärast kvaliteedi kestvust tunnustatud tootja poolt ühest küljest, teisalt aga ka muudatusi vana Gambrinuse tajudes. Igatahes - kindlasti pole tegu maailma parima bock-tüüpi õllega, kuid kuhugi esikolmandikku mahub Salvator ära ikkagi
---
mõnikord saadaval
---
pilt isetehtud

To Øl - Coco Fresco

Coco Fresco (To Øl, Taani). prk 0,44 l. alc 7,0 % vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang 52 punkti. Untappd liigimääratlus: "IPA - American" ja hinnang 3,66 punkti

Tootjainfo: "This IPA is designed to showcase the delicious coconut and woody notes of neo-mexicanus hops. We used them in a few new ways in the brewhouse - first by putting some in the mash and second by putting some in the fermenter prior to knock out. All are designed to bring out the flavours more intensely. And with the dry hop we've added a touch of coconut flakes to enhance the real coconut essence
IBU 33"

Keskmist kasvu purk, veider-lumine kujundus. Kollakas aht täidab üle poole klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - mudruselt kollane.Aroom on huvitavalt kooose ja vaigu ja tsitruste segune, kummaliselt parfümeeritud, kuid ikkagi meeldiv.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-mõru. Keskmaitse muutub hapukamaks, sidrunheina, laimi ja mandariinilisemaks. Lõppmaitse lääheb raiuvamalt mõrumat rada, aga ka magus kookoseline element pääseb esile. Järelmekk - kena humalase vürtsika hammustusega, veidi kookoseõline, väga maitseküllane ja meelitav.

Leebeltfriigikas. Kookose-IPA-kas. Kookos pole küll nii hästi tunda, kui tahtnuks, kuid tulemus on meeldi ja ülejäänud halva väljanägemisega mudruIPA'dest vähemalt eristuv ja seeläbi igati positiivne
---
näpuotsaga saadaval
---
pilt isetehtud

Sunday, April 21, 2024

Fuerst Wiacek - A Very Long Foot

A Very Long Foot (Fuerst Wiacek, Saksamaa). prk 0,44 l. alc 6,2 % vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - New England / Hazy" ja hinnang 3,95 punkti

Tootjainfo: "Dry hopped with Citra, Motueka & Idaho 7"

Keskmist kasvu purk, nimekohane kujundus :) Erkvalge vaht täidab pool klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - plögaselt kahkjas-kollane. Aroom on magusakas ja apelsinine.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse - hapukas, huvitava vaiguse nüansiga ja tsitruseline. Lõppmaitse - hapukas-mõrkjas, veriapelsini kargusega. Järelmekk - kuivapoolne, karge, tsitruseline, veidi laimikoorene ja korraliku humalahammustusega

Keskmisest nõksa raskema kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERtaseme rüübe. Karge, kuiv, krõps tsitruseline IPA ... kui ta välimus nii halb ei oleks, siis võiks veelgi kõrgemalt kiita
---
veidi saadaval
---
pilt isetehtud

Anderson's - Hopswagen

Hopswagen (Anderson's, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,4 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Pale Ale - American" ja hinnang 3,55 punkti

Tootjainfo: "Easy American Pale Ale with Citra and Motueka hops"

Väike purk, koja tunnustilk seekord taevassinisel foonil. Kergelt kollakas aht täidab ligi pool klaasi, kuid see on hõre ja mitte kuigi püsiv. Õlle värvus - kerge uduvinega kuldne. Aroom on magus-mõrkjas, karge, greibine ja urinaariumi-lähedane.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse muutub veidi magusamaks ja apelsinisemaks. Lõppmaitses üllatab pärmine-leivane nätskus. Järelmekk on hapukas ja mandariinine ning meeldivalt mahlane.

Kergepoolse kehga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga Hea taseme rüübe. Suvise kerge joogiõlle funktsiooni täidab ta suurepäraselt ära, aga palju rohkemaks teda ei jätku
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Saturday, April 20, 2024

Fuerst Wiacek - Feral

Feral (Fuerst Wiacek, Saksamaa). prk 0,33 l. alc 8,0 % vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double Hazy (NEIPA)" ja hinnang 85 punkti. Untappd liigimääratlus: "IPA - Imperial / Double New England / Hazy" ja hinnang 4,29 punkti

Tootjainfo: "DDH DIPA – Dry hopped with Galaxy & Simcoe."

Keskmist kasvu purk, silmav kujundus :) Erkvalge vaht täidab pool klaasi ja püsib ülikaua. Õlle värvu - mudruselt kollane. Aroom - mõrkja-karge, tsitruseline ja veidi kampolit ning sauna pesuruumi meenutav.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-mõru ning veidi keeleotsal turritav. Keskmaitse - mõru, greibine, karedapoolne, greibiseemne eeterlikkusega. Lõppmaitse - kuiv, mõru, magusavõitu servakesega, mis meenutab isegi jackfruite'i, kuid see magus on kenasti peitunud karuse mõruduse all. Järelmekk - mõru-magus, karamelline, puidune, raudrohune ... miskipärast tahaks öelda et mineraalne, kuigi see ju ei sobi siia pilti.

Keskmisest raskema kehaga, magus-mõru-hapukas-MÕRU-magus-vürtsikas-mõru-magus-MÕRU buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE! Väga korraliku humalahammustusega kuiv greibine kare-kore ja samas nii võrratult mahlane DIPA!
---
natikese saadaval
---
pilt isetehtud

Fuerst Wiacek - Crowdsurfer

Crowdsurfer (Fuerst Wiacek, Saksamaa) prk 0,44 l. alc 6,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang 80 punkti. Untappd liigimääratlus: "IPA - New England / Haz" ja hinnang 3,96 punkti.

Tootjainfo: "IPA – Dry hopped with Citra & Columbus"

Keskmist kasvu purk, rokilik kujundus. Erkvalge vaht täidab umbes pool klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - mudruselt kollane. Aroom - hea vesi, greip ja mandariin koos valge viinamarjaga.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse mõrkjas-hapukas, pomelone, veidi biskviidine ja samas kuiv. Lõppmaitse - greibimehu, kuiv mõru, magusakas ja mahlane. Järelmekk - hapukas-mõru ja apelsinise magus-mahlase kargusega

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerund ja kuiva paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-mõru-hapukas-magusaka buketiga ÜBERtaseme rüübe! Hea karge, väga kergelt joodav ja tugevalt tsitruseline IPA!
---
veidi saadaval
---
pilt isetehtud

Hacker-Pschorr - Kellerbier (võrdlus)

Kellerbier (Paulaner, Saksamaa). prh 0,5 l. alc 5,5%. Ratebeeri liigimääratlus: "Zwickelbier / Kellerbier / Landbier" ja hinnang 45 punkti. Untappd liigimääratlus: "Kellerbier / Zwickelbier" ja hinnang 3,51 punkti

Kuna ma olin seda õlut kirjeldanud 11 aastat tagasi ning kamraad soovitas teha korduskülastuse, siis proovingi nüüd võrrelda toonase kirjeldusega.

Tookordse kääniskorgiga pudeli asemel on purk, õlle nimest on kadunud "Münchener Anno 1417", kuid muidu sidlidisain üsna sama. Valge vahtu on palju rohkem ja ta püsib kauem kui toona. Õlle värus - ilma toonase hämuta, kirkam ja kuldsem. Aroom samamoodi linnaselisem, ehkki veidi rohkem linnastamata viljatera poole kaldu.

Maitsepilt on sootuks teine - minu toonane mina ja praegune arvavad asjast üsna erinevalt. Kui tookord rääkisin ma midagi puuviljadest ja vaniljest, siis nüüd on maitsepilt lihtsalt ja monokroomselt (ehkki ikkagi meeldivalt) linnaseline. Ainuke detail, mille puhul toimub ühildumine, on võine pehmus.

Võrdluspilt räägib üsna erinevat keelt võrreldes 11-aastase kirjeldusega, seda alates visuaalist kuni lõhna ja maitseni. Võta sa nüüd kinni, kas vahepeal on muutunud vana Gambrinuse maitsetaju või siis õlleretsept või mõlemat. Igatahes on huvitav aeg-ajalt neid vanu radu uuesti üle käia.
---
säästupakkumistes mõnikord saadaval
---
pilt isetehtud

Friday, April 19, 2024

To Øl / 3 Sons - Orkanens Øje

Orkanens Øje (To Øl, Taani). prk 0,33 l. alc 12,0 % vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Barley Wine / Wheat Wine / Rye Wine" ja hinnang 86 punkti. Untappd liigimääratlus: "Barleywine - American" ja hinnang 3,34 punkti

Tootjainfo: "This super sweet and intense barley wine is brewed in collaboration with 3 Sons Brewery in Florida. They're known for the gigantic beers, rich sweet stouts and barleywines. The base recipe is quite simple, but most of the colour and flavour comes from a long boil. And then, we let the yeast do the rest of the work to turn this into a 12% boozy treat."

Väike purk, arusaamatu kujundus. Tumekollane vähene vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - uduselt punakaspruun. Aroom - siirupiselt magus, meenutades meega ülepintseldatud ja siis ahjus küpsetatud muskaatkõrvitsaviilu.Esmamekk on õline ja tummine, magus ja mõru, kõrvetatud suhkru selge olekuga. Keskmaitse - magus-mõru-melassine, alkoholisoe, kuid siiski mitte tõrjuvalt torkiv. Lõppmaitse on veidi hapukam, kodune kukekomm kuusevõrsesiirupiga. Järelmekk - tigutihe ja magus-mõru, kadakamarjade taolise aromaatikaga.

ÜLEÕLLIKAS! Koduse kukekommi taas-sünd õllena!!!
---
suti saadaval
---
pilt isetehtud

To Øl - kahe NATUR võrdlus

NATUR Paid in Diamonds: Cabernet ja White Grape (To Øl, Taani).

Kuna sattus kätte ühe baasõlle kaks versiooni erinevate viinamarjadega, siis mõistagi ei saa jätta kasutamata võimalust neid omavahel võrrelda

Paid In Diamonds - Cabernet, pdl 0,375 l, alc 7,2 %vol. Tootjainfo: "A base beer of our five-grain Foeder beer that was re-fermented on the pressed skins of local Cabernet grapes. After this extraction the beer rested in ex-Port wine barrels for a further 5 months before bottling
IBU 25"

Paid In Diamonds - Cabernet, pdl 0,375 l, alc 7,1 %vol. Tootjainfo: "A blend of ex-chardonnay barrel aged ales that have macerated on the pressed skins of local Muscaris grapes
IBU 20"

Sildikujundus absoluutselt sarnane, erinevus vaid kõige väikemas kirjas. Samas väljakallamise järgsele pildile vaadates pole kahtlustki, kumb on kumb, onju :)

Värvus: Valge viinamari - õlle värvus mudruselt kollane; Cabernel - veel mudrusemalt tuhmpunane

Aroom: valgel leebelt ja hapukalt mahlane, viinamarjane aspekt tajutav, kuid mitte domineeriv, samas veidi tolmune; punasel palju intensiivsem ja happelisem, maalähedase robustse vinega

Maitse: valgel happeline, kuiv, mahlane, parkiv, tanniinine; punasel vastupidiselt lõhnale leebem, aroonialikum, puidusem

Äärmiselt pedagoogiline õlu, just komplekis üheagselt, kõrvuti proovides. Üks ja seesama baasõlu laagerdunud vastavalt valgete ja punaste viinamarjade kestadel, mille tõttu erinevus on mõistagi suurim visuaalil. Aroom mõttes on valge viinamari leebem, punane intensiivsem; maitse samas risti vastupidi intensiivsus-erinevusega. Portveini vaadis hoidmise jälgi ei osanud kummaski kuigivõrd selgelt eristada, selleks oleks pidanud proovima samu jooke ka ilma vaati nägemata.

Soovitan kindlasti võimaluse korral teha enese harimise mõttes paaristest!
---
veidi saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud ja ebaõnnestunud :)

Thursday, April 18, 2024

Fuerst Wiacek - Footloose

Footloose (Fuerst Wiacek, Saksamaa) prk 0,44 l. alc 10,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Barley Wine / Wheat Wine / Rye Wine" ja hinnang 80 punkti. Untappd liigimääratlus: "Barleywine - American" ja hinnang 3,77 punkti.

Tootjainfo: "American Barley Wine – brewed with Citra, Centennial & Columbus"

Keskmist kasvu purk, paindlik sildikujundus. Kollane vahukiht täidab pool klaasist ja püsib väga kaua, haakudes tublisti ka klaasiseintele. Õlle värvus - mudruselt tuhmoranž. Aroom - magus, karamelline, apelsinikooretsukaad

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja magus-mõru-karamelline. Keskmaitse - hapukas, veidi õunane, nõõõõõõõrgalt suitsune, puidune ja huitavalt kuivapoolne. Lõppmaitse - külmavõetud pihlakate mõru-magus, kuivatatud sügisõunad ja suuutikene suitsukreeke. Järelmekk - magus-mõru, karamelline, muraka-pohla-liköörine, alkoholisoe, vürtsikas, kadakane ja jällegi kuivaõitu.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja suti kuivapoolse paletiga, magus-mõru-hapukas-magus-mõru-vürtsikas-mõru-mõru-hapukas-vürtsika buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE. Huvitav ja omanäoline versioon odraveinist, tavatu kuivapoolse põhjaga ning õhkõrnalt suitsuse puudutusega
---
õigevähe saadaval
---
pilt isetehtud

Fuerst Wiacek / Frontaal - Time Travel

Time Travel (Fuerst Wiacek, Saksamaa) prk 0,44 l. alc 7,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 62 punkti. Untappd liigimääratlus: "IPA - American" ja hinnang 3,81 punkti.

Tootjainfo: "West Coast IPA – Dry hopped with Galaxy & Citra"

Keskmist kasvu purk, kuubilis-ruumilis-perspektiiviline kujundus. Erkvalge vaht täitis alla poole klaasist ja püsib mõnda aega. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on mõrkjas-magus ja keeergelt apelsinine.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse - magus-mõrkjas ja karge. Lõppmaitse - mahlane, kuivapoolne ja janutekitavalt mõnus. Järelmekk - magus-mahlane-hapukas, greibine ja mandariinine.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-mõrkjas-magus-mõrkjas-magus-hapuka buketiga Hea taseme rüübe. Vatuoluline kraam selles mõttes, et pimesi juues oleks see lausa SUPER tsituseline-januga joodav IPAline, aga pruulikoha enda poolt purgile kirjutatud stiili "west coast IPA" mõttes traktoriga võssa pandud.
---
nati saadaval
---
pilt isetehtud

Fuerst Wiacek - Raving Pils

Raving Pils (Fuerst Wiacek, Saksamaa) prk 0,44 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pilsener / Pils / Pilsner" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Pilsner - Other" ja hinnang 3,65 punkti.

Tootjainfo: "Dry hopped with Citra & Mosaic"

Keskmist kasvu purk, kaootiline sildikujundus. Erkvalge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - õrna uduvunega helekollane. Aroom on vägea värske, karge, kurgirohune.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse - mõrkjas-hapukas, taaskord kurgine, kurgirohune, roheline ja värske. Lõppmaitse - magus-hapukas, veidi pärnaõiene ja sidrunheinane. Järelmekk - hapukas, sidrunväändik, kuiv, laimikoorene ja õhetav

Keskmisest kergema kehaga, mõrkjas-hapukas-magus-hapukas-mõru-vürtsika buketiga Übertaseme rüübe. Pilsneri mõttes vähetuntud itaalia pilsnerite perekonnast ehk kuivhumaldatud, kuiv ja krõps, väga meeldi ja karastav klaasike.
---
tiba saadaval
---
pilt isetehtud

Wednesday, April 17, 2024

Põhjala / Holy Mountain Cellar Series - A Ton of Honey

A Ton of Honey (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 13,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus "Stout - Imperial / Double", hinnang 4,14 punkti

Tootjainfo: "A dessert wine barrel aged imperial stout brewed with over a ton of Estonian honey. Made in collaboration with our faraway friends from Holy Mountain"

VÄike lihtne pudel, kuid see-eest vahakael, sildikujundus ... eee ... kirjeldamatu. Sentimeetrine pruun vahukiht pole püsiv. Õlle värvus - kuuvabadusemust. Aroom - meeldivalt värske, bragotilik, tolmune ja portveinine, nende kihtide vahele jääb aga veidralt tolmune rukkinurgake.

Esmamekk on raskepoole kehaga ja intensiivselt ja alkoholiselt soe õunane, ahjuõunane. Keskmaitse - väga metalne, väga kuivatatud-maasikane, röstine, Tawny portveini meenutav. Lõppmaitse - metallõun, veidi lagritsat, rukkileivas esitletud vaskmaasikas. Järelmekk - oksüdeerunud õunamahl, millest on keedetud peaaegu-kõrbema-minemiseni siirupit, aga tehtud on seda melhior-katlas.

Friigikas. Metallikas. Kentsakas. Braggoti-laadne toode, aga seda spetsiifilises tawnylikus võtmes. Suurim pluss - see kraam ei ole ülemäära magus, kuid samas on ta kõike muud kui kergeltjoodav.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Põhjala - Virmalised X

Virmalised X (Põhjala, Eesti) prk 0,44 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus "IPA - Imperial / Double", hinnang 3,99 punkti

Tootjainfo: "A powerful DIPA brewed to celebrate the 10th anniversary of Virmalised."

Keskmist kasvu purk, tumelihtneroheline sildikujundus. Valge vaht täidab pool klaasi ja püsib väga kaua, haakudes tihedalt klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom - vaikselt kuid meeldivalt vaigune, mis sest et see vaigunnukk seisab urinaariumi kõrval :)

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga, magus-mõrkjas ja veidi torklev. Keskmaitse - magus, rauane, karedapoolne. Lõppmaitse käänab karmimalt mõru, metalsele, koredale ja raspeldavale rajale. Järelemekk - kuivatatud pihlakad, raudrukis, rukkiraud ja kurikare - st vürtsikas, hapukas ja tokerjas

Raske kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-mõrkjas-vürtsikas-mõru-magus-kareda buketiga Ülevõllikas. Robustsevõitu ja kakerjas kraam, tiba liiga alkoholine ning tasakaalust väljas.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Vocation / Brew York - Sweet Temptation

Sweet Temptation (Vocation, England) prk 0,44 l. alc 6,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Flavored / Pastry" ja hinnang 97 punkti!! Untappd liigimääratlus: "Stout - Milk / Sweet" ja hinnang 3,92 punkti.

Tootjainfo: "Our third collaboration beer with the giants of Brew York.
With sweet notes of chocolate and caramel, this silky smooth, rich and seductive stout is impossible to resist.
IBU 24"

Keskmist kasvu purk, ülišokolaadine kujundus. Tumepruun vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib kaua. Aroom õhkab juba kaugelt šokolaadisosinal, lähenedes sosin muutub tungivaks šokokõneks!

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja megašoolaadiselt magus-mõrkjas. Keskmaitse - šokohooooooolia! Lõpmaitse - šaraišk kui šokolaadine!!!! Järelmekk - šokohullus!

ŠOKOLAAD! Selle õlle kohta pole ühtegi muud sõna olemas ega tulemas ega tarvis - šee on šokolaad! MEGA!
---
sisuliselt pole saadaval
---
pilt isetehtud

Tuesday, April 16, 2024

Funky Fluid - Nowhere

Nowhere (Funky Fluid, Poola) pdl 0,33 l. alc 12,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Quadrupel / Abt" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Belgian Quadrupel" ja hinnang 3,97 punkti

Tootjainfo: "Non-adjunct Quadrupel aged in ex-Woodford Double Oak bourbon barrel, which enriched the base beer with notes of vanilla, oak, dark fruits, caramel, honey and chocolate."

Väike lihtne, aga vahakaelaga pudel, lihtsavõitu sildikujundus. Vahtu praktiliselt ei teki. Õlle värvus - kirkalt hingesoojuspunane. Aroom on viskikeskne, vaniljene, tammine, alkoholine, karamelline

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-torkiv-alkoholine. Keskmaitse - magus-karamelline-kommisuhkrune-viigimarjane-rummine. Lõppmaitse - suhkrusiirup, valge rumm, pähkliküpsis. Järelmekk - melass, vanilje, kohvikaramell, rosinad rummis.

Keskmisest raskema kehaga, alakarboniseerunud ja sametise paletiga, magus-hapukas-magus-mõrkjas-magusa buketiga HEA taseme rüübe. Korralik quad - jah seda ta on. Burboonivaadihoidis - jah seda ka ning vaat on olnud VÄGA märg. Kõik kokku aga veidi liiga alkoholine ning ilmselt tahaks veel mingi aasta kuni kolm taheneda.
---
sisuliselt pole saadaval
---
pilt isetehtud

Kinnegar - Black Bucket

Black Bucket (Kinnegar, Iirimaa) prk 0,44 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Black / Brown / Cascadian Dark" ja hinnang 94 punkti. Untappd liigimääratlus: "IPA - Black / Cascadian Dark Ale" ja 3,74 punkti

Tootjainfo: "2022 World Beer Cup gold award in the American-Style Black Ale category, Black Bucket is the bigger, darker brother to our Rustbucket Rye. It balances rye and roasted malts with fresh hop flavours and aromas
IBU 69"

Keskmist kasvu purk, sildil pangekoer :) Helepruun vaht täidab 3/4 klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - sügav punapruun. Aroom - mustadele IPA'dele omane kirbevõitu noot, mis sünnib kui humal kohtub röstiga.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magus. Keskmaitse - röstine, veidi tuhane, hapukas-mõrkjas ja kuivapoolne. Lõppmaitse - röstine, pisut isegi suitsune, kui, hapu ja humalahammustusene. Järelmekk - mõrkjas-hapu, suti isegi kirbesse-kõrbesse nurka kiskuv

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, mõrkjas-magus-mõrkjas-hapukas-mõru-vürtsikas-mõru buketiga HEA taseme rüübe. Must IPA - jah see ta on, kõiges oma vigases võlus.
---
sisuliselt pole saadaval
---
pilt isetehtud

Vocation - Naughty & Nice

Naughty & Nice (Vocation, England) prk0,44 l. alc 5,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout" ja hinnang 89 punkti. Untappd liigimääratlus: "Stout - Milk / Sweet" ja hinnang 3,81 punkti.

Tootjainfo: "If you’re looking to indulge, you’ve hit the jackpot. This dangerously delicious stout is a bit on the naughty side, but very, very nice. Uncompromisingly bold and chocolatey, flavour this good will always leave you wanting more.

A winning combination of chocolate, roasted barley and dark crystal malt gives this stout its rich flavour and intensely smooth finish."

Keskmist kasvu purk, kasiinolik kujundus. Tumepruun vaht täidab üle poole klaasi ja vaatamata suuremullisusele püsib kaua. Õlle värvus - tankpunane. Aroom - rabavalt šokolaadine suhteliselt lahja joogi kohta.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja hapukas-röstine. Keskmaitse - magus-hapukas, kakaone ja trühvlikommine. Lõppmaitse - mõrkjas ja mõrušokolaadine. Järelmekk on jällegi magusam, pigem nii 40% kakaosisaldusega piimašokolaadine.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud ja siidise paletiga, hapukas-magus-hapukas-mõrkjas-magusa buketiga ÜBERtaseme rüübe! Rabavalt šokolaadine ja hurmavalt lihtsaltjoodav.
---
sisuliselt pole saadaval
---
pilt isetehtud

Monday, April 15, 2024

Funky Fluid - Loveless

Loveless (Funky Fluid, Poola) pdl 0,33 l. alc 12,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Quadrupel / Abt" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Belgian Quadrupel" ja hinnang 4,03 punkti

Tootjainfo: "Non-adjunct Quadrupel aged in ex-sherry Pedro Ximenez barrel, which enriched the base with elegant sweetness, notes of noble oxidation, candied fruit, figs, caramel, chocolate and spices."

Väike lihtne, aga vahakaelaga pudel, lihtsavõitu sildikujundus. Vähene kollane vahukiht taandub hetkega kirmeks. Õlle värvus - kirkalt tume rünnakupunane.

Aroom - karamelliseerunud viigimarjad. Kuninglik, rojalistlik, sinivereline, siidisukaline, kõrgeltkukkunud ja kaugelekummarduv!

Esmamekk - taevane vägi, kui võluv. Portveini tehakse juu ometigi viigimarjadest, onju!

Keskmaitse - keeeeeeeergelt suitsune viigimari kastetuna sherry-siirupisse

Lõppmaitse - mõrušokolaadi võõbas ja vürtskaramelli vaabas viigimarjast kuningakroon

Järelmekk - viigimarjamelass. IFFFAND, kui magus see on, aga kui IMETULUSUVÄÄRUSES tasakaalus hapupohlase ja mõrušokolaadise poolega

TINKTUURILIS-DIKTATUURILIS mõõtmes kuningõlu. Viigimarjaportvein
---
ega ei ole ikka küll. üldse
---
pilt isetehtud

Kinnegar - Big Bunny

Big Bunny (Kinnegar, Iirimaa) prk 0,44 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang 75 punkti. Untappd liigimääratlus: "IPA - New England / Hazy" ja 3,74 punkti

Tootjainfo: "This bigger, juicier sister to our White Rabbit blends a punchy hop wallop with a creamy wheat mouth feel
IBU 40"

Keskmist kasvu purk, sildil SUUR jänes. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - hämuselt kollane. Aroom on värske, meeldialt vaigune ja kergelt eukalüptine.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse - magus-mõrkjas, mahlane ja tsitruseline. Lõppmaitse - hapukas, veidi laimilik, kuid põhiosas pigem apelsinikoorelik. Järelmekk - hapukas-mõrkjas ja mõnusa pehme humalahammustusega.

Keskmise kehaga, keskmise karboga, hapukas-mõrkjas-magus-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga Übertaseme rüübe. Hea värske IPA, aga no ei mitte midagi kauemaks meeldejääv
---
sisuliselt pole saadaval
---
pilt isetehtud

Kinnegar - Yannaroddy

Yannaroddy (Kinnegar, Iirimaa) prk 0,44 l. alc 4,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter - Flavored" ja hinnang 90 punkti. Untappd liigimääratlus: "Porter - Other" ja 3,62 punkti

Tootjainfo: "Rich in traditional dark roasted malt flavours laced with an exotic streak of coconut
IBU 25"

Keskmist mõõtu purk, sildil jänes-traktorist. Tuhmpruun aht täidab üle poole klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - punnmust ehk siis punakasmust. Aroom - pehmelt röstleivane.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja mõrkjas-hapukalt röstine. Keskmaite muutub magusamaks ja karamellisemaks. Lõppmaitse - magus-mõru, veidi tubakase servaga ja tugevalt röstitud jõululeiva sarnane. Järelmekk - hapukas-mõru, veidi isegi kirbevõitu ja vürtsika servaga, röstitud kookose element jõuab lõpuks ka kohale.

Keskmisest kergema kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-magusaks-mõru-magus-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. Röstkookose kasutamine on alati väheväärtuslik, sest looduslik kookos (mitte essents) on delikaatne loomake ning röst varjab ta ära. Aga porterina nunnu ikkagi
---
sisuliselt pole saadaval
---
pilt isetehtud

Sunday, April 14, 2024

Funky Fluid - Heaven Or Las Vegas

Heaven Or Las Vegas (Funky Fluid, Poola) pdl 0,33 l. alc 12,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Quadrupel / Abt" ja hinnang pole veel älja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Belgian Quadrupel" ja hinnang 3,95 punkti

Tootjainfo: "Non-adjunct Quadrupel aged in ex-Jim Bim Rye barrel, which enriched the base beer with notes of oak, burnt sugar, cherries and wholemeal bread"

VÄike lihtne, aga vahakaelaga pudel, lihtsavõitu sildikujundus. Sõrmepaksune kollane vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt murelipunane.

Aroom. Üks neid hetki, kui nuusutad ja naeratad. Sest et noh ... koorekaramell, viigimarjad, iiris, kuivatatud kirss, võikaramell, keedetud kondenspiim ja kuivatatud maasikad!

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja ägedalt likööriliselt magus-hapu, intensiivne ning kõrvuliigutav.

Keskmaitse - kreegikompotivedelikust tehtud punšš rummi ja Riia palsami mustsõstraversiooniga.

Lõppmaitse - pidupillerkaar, kus kokku on saanud belgia quad, jääsiider ja ahjuõunte-nastoika.


Järelmekk - iiiirrrrmus kui hästi see maitseb, sihuke portveini reduut ja jääkirsiõlle spagaat!

ÜLEÜMBERTULETAEVASAPPI kui maitsev segujoogiaretus, mis on õlledemaailmast tõusnud kolmandasse dimensiooni. Quadrupli baasil aretatud dessertlik maitseogarus!
---
Vabamüügis seda põle ja tule ja üldse
---
pilt isetehtud

Metsanurme - Vastlastaut

Vastlastaut (Metsanurme, Eesti) pdl 0,33l.alc 6,2 %vol.

Tootjainfo: "American stout
Odralinnased, pärm, vesi, Columbia ja Chinook humal
IBU 51"

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus. Pruun vaht täidab pool klaasist ja tardub sinna. Õlle värvus - kuristikpunane. Aroom - magus, röstine, veidi hernene ja mingi kummalise kopituse servakesega.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja magus-hapu ning röstine. Keskmaitse - hapu, õrnalt suitsune ja kuivatatud õunte sarnane. Lõppmaitse - hapu, pärmine ja suti lausa kõrbenud linnaste keskne. Järelmekk muutub veidi kirbek ülemäärase rösti tõttu ja läheb tasakaalust välja

Keskmisest kergema, isegi veidi vesise kehaga, tugevaltkarboniseerunud paletiga, hapu-magus-hapu-mõru-hapu buketiga OK taseme rüübe. Ülemäära palju rösti on õlle keha ära söönud ning maitsepildi tasakaalust välja lükanud.
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Kinnegar - Rustbucket

Rustbucket (Kinnegar, Iirimaa) prk 0,44 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Rye" ja hinnang 75 punkti. Untappd liigimääratlus: "Rye Beer" ja 3,6 punkti

Tootjainfo: "Rustbucket is a balance of rye and barley malt. The rye gives it a little spiciness which combines nicely with hops that contribute a citrusy note."

Keskmine purk, sildil lendurkoer. Leebelt kollane aht täidab poole klaasi ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - uduvinega punakas. Aroomis - hea puhas vesi ja hapukas rukis.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-hapukas. Keskmaitse - magusakas-mõrkjas koos rukki vürtsika torkega. Lõppmaitse muutub mõrkjamaks ning lisandub ka vähene humalahammustus. Järelmekk - mõrkjas-magus ja vürtsikas.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. IPAna ta nüüd väga ei kvalifitseeru, aga nt APAna või lihtsalt rukki-eilina vägagi kena
---
sisuliselt pole saadaval
---
pilt isetehtud

Saturday, April 13, 2024

Funky Fluid - Deep Funk

Deep Funk (Funky Fluid, Poola) prk 0,5 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Extra / Foreign / Tropical" ja hinnang 94 punkti! Untappd liigimääratlus: "Stout - Foreign / Export" ja hinnang 3,73 punkti

Tootjainfo: "Additives: oak flakes macerated in bourbon"

Kopsakas purk, kirjumirju kujundus. Pruun vaht täidab pool klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - jõhkermustavpunane. Aroom - väga hea vesi, röst, veidi burbooni.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõrkjas-magusakas ja röstine. Keskmaitse - magus-mustav-rosinane-röstine. Lõppmaitse - tammene, puidune, veidi parkiv, ploomine. Järelmekk - veeeeeidi vaniljene, puidune ja röstine.

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkja buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Foreign stoudina veenev, väikene tammine-burboonine puudutus on ka küljes - kõik on ju kena!
---
sisuliselt ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Metsanurme - Odravein

Odravein (Metsanurme, Eesti) pdl 0,33l.alc 12,6 %vol.

Tootjainfo: "Barleywine
Odralinnased, pärm, vesi, Magnum ja Hallertau Mitterfrüh humal
IBU 40"

Väike lihtne pudel, kolhoosiõllelik sildikujundus :) Kollakas vaht täidab veidi üle poole klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt rubiinpunane. Aroom - kena kukekomm, barbariss, karamell ... aga veidi ka kuivatatud õuna, märga kipsi ja atsetooni.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-hapukalt karamelline. Keskmaitse - kuivatatud õunad, pärm, raud, kuivatatud maasikad ja tilgake pihlakanastoikat. Lõppmaitse - hapukas-mõrkjas, nüüd hakkab juba ka alkohol veidi torkima, kuid seda koduse pihlaka-kibuvitsa-aroonia nastoika võtmes. Järelmekk - murakaliköör, kuivatatud õunad, veidi leivajuuretist ja vaskne suhkrutoos.

Raskepoolse kehaga, vähekarboniseerunud ja sametise paletiga, magus-hapukas-magus-mõrkjas-hapu-mõrkjas-magusa buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Hobipruuli kohta tõesti väga hea odraveini saavutus, mis algab küll veidi vigase lõhnaga, kuid maitse rõõmustab seda enam üsna klassikalise briti odraveini teostusega
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Funky Fluid - Paint It Black

Paint It Black (Funky Fluid, Poola) prk 0,5 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Black / Brown / Cascadian Dark " ja hinnang 92 punkti. Untappd liigimääratlus: "IPA - Black / Cascadian Dark Ale" ja hinnang 3,79 punkti

Tootjainfo: "IPA in a dark version - delicately roasted and coffee, with intense notes of coconut and pineapple provided by one of the most characteristic varieties of hops - Sabro."

Kopsakas purk, kirjumirju kujundus. Hallikas-pruunakas vaht täidab 3/4 klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - tumekastanipunane. Aroom - röstine ja õõõõõhkõrnalt suitsune ning tubakane.

Esmamekk on keskmsiest sutt-sutt raskema kehaga ja röstine ning hapukas. Keskmaitse - mõrkjas-hapukas, röstine, veidi karamelline. Lõppmaitses muutub mõrkjas komponent domineerivamaks, kuid omades väikest heinast magusat servakest. Järemekis muutub mõru isegi veidi kirbeks ja tubakaseks ning ühtlasi hapukaks.

Keskmisest raskema kehaga, vähekarboniseerunud ja sametise buketiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõru buketiga HEA taseme rüübe. Musta IPA'na on isegi veenev, omades nii humala kui rösti mõrut, kuid midagi erakordset see kah pole
---
sisuliselt pole saadaval
---
pilt isetehtud

Friday, April 12, 2024

Founders - KBS (Kentucky Breakfast Stout)

KBS (Founders, USA) pdl 0,355 l. alc 12,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial Flavored / Pastry" ja hinnang 100 punkti!!! Untappd liigimääratlus: "Stout - Imperial / Double Coffee" ja 4,38 punkti

Tootjainfo: "This beer taught us that patience truly is a virtue. KBS is a big imperial stout brewed with a massive amount of coffee and chocolate and then bourbon barrel-aged to perfection. Incredibly silky and full-bodied with notes of vanilla, cocoa, roasted coffee and charred oak.
IBU 70"

Väike proofilkirjadega õlakas pudel, kahvatult tehniline sildikujundus. Pruun vaht täidab pool klaasist ja on mõõduka püsivusega, kuid ühtlasi haakub ka klaasiseintele. Õlle värvus - ninaneedusemust.

Aroom. KAKAO. Siit ja hommikuni, ühtse pika kaubarongina kulgev KAKAO. Piire-eirav, vaimustuskülvav, ähese vaniljese triibuga külgedel kulgev piiiiiiikkkkkk ja aeglane veerem, mis rööpavahedel kolksub: kakao-kakao ,,, kakao-kakao ... kakao-kakao.

Esmamekk - üllatavalt mitte-naftane, mõrkjas-magus, veidi alkoholisoojane, kakaojoogine.

Keskmaitse - keha hakab kasvama, samamoodi aga ka kakaoliaanipuu, mis kogu ülejäänud šokolaadidžungli endasse mähib.

Lõppmaitse - toorkakao, märgkakuaaku, kurg-mamaakaaku. Mõtttttttelagedalt pillllllllavalt kakaoüleküllust küllaga küllale küllav.

Järelmekk - kakao-kukeleegu. Kakaokukk. Kurjamuse kuuratsanikust kukakokk.

Interspiitsiliselt introdimensiooniliselt irrrrrmvõimsalt ülevõlline kakaokuradi kuuskantvõti!
---
vaata ega ikka ei ole saada küll!
---
pilt isetehtud

Metsanurme - Metsikblond

Metsikblond (Metsanurme, Eesti) pdl 0,33l.alc 7,3 %vol.

Tootjainfo: "Belgian blond ale
Odralinnased, pärm, vesi, Saaz ja Styrian Golding humal
IBU 25"

Väike lihtne pudel, kolhoosiõllelik sildikujundus :) alge aht täidab 2/3 klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirklat kuldne. Aroom on magus, karamelline ja puuviljane.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse - hapukas-vürtsikas, kihelev ja torklev. Lõppmaitse - mõrkjas-karamelline ja pohlane. Järelmekk - mõrkjas-vürtsikas, küünelakieemaldi ja kuivatatud virsikud

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-vürtsika buketiga mööndustega OK taseme rüübe. Odavama otsa triple-tüüpi õllede tüüpviga - temperatuurirežiimiga möödapanek käärimisel toob sisse atsetoonise vänguse ... aga seda juhtub ka belglastel endil
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Metsanurme - Punarind

Punarind (Metsanurme, Eesti) pdl 0,33l.alc 4,3 %vol.

Tootjainfo: "Irish red ale
Odralinnased, pärm, vesi, Magnum, Cascade ja East Kent Golding humal
IBU 18"

Väike lihtne pudel, kolhoosiõllelik sildikujundus :) Kollane vaht täidab üle poole klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldpunane. Aroom on magus, lausa meenootidega ning tugevalt pärnaõiene

Esmamekk on kerge kehaga ja hapukas. Keskmaitse - hapu ja mõrkjas, pärnaõiene ja puidune. Lõppmaitse - hapu ja kuiv ning metalne. Järelmekk - hapu, heinane, timuti, angervaksa ja pärnaõite segune ja pärmine.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-mõrkjas-hapu buketiga OK taseme rüübe. Iiri punase stiiliga omab nõrka puutumust, joogina omaette ei ole otseselt halb, aga kiita kah kuidagi ei oska
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Matsanurme - Talve õlleke

Talve õlleke (Metsanurme, Eesti) pdl 0,33l.alc 6,3 %vol.

Tootjainfo: "Winter ale
Odralinnased, pärm, vesi, Magnum, Cascade ja Citra humal
IBU 46"

Väike lihtne pudel, kolhoosiõllelik sildikujundus :)

Avamisele järgnes hoiatavalt kõva suts ning siis tuli vaht. Ja tuli ja tuli ja jäigi tulema, isegi kui välja oli voolanud jba 2/3 pudelist. Lõhnas ja maitses räme pärm. Kraanikauss.

Kahjuks see õlu on tuksis ning hindamisele ei kuulu. Või siis konkreetne pudel - see on ka põhjus, miks kogenumad tegijad saadavad hindamisele kaks pudelit.
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Thursday, April 11, 2024

Kees / Pühaste - It's A Sin

It's A Sin (Kees / Pühaste, Holland / Eesti) pdl 0,33 l. alc 13,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja 3,97 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "A Naughty Collab made in Heaven! Kees Brewery entered into a partnership with the legendary Pühaste brewery from Tartu, Estonia. Inspired by Pühaste's Patt, which means “sin” in Estonia, we brewed a big fat stout together. At the first sip, notes of coffee and chocolate ooze, followed by a slightly spicy touch.
Ideal as a dessert, or simply to enjoy. It's just a sin not to drink this beer."

Väike purk, lahedalt kirikuaknavitraaži teemaga mängiv kujundus. Tumepruun vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - mütsmütakivastuseina-must. Aroom - kakaokasvanduse kokkuvõte!

Esmamekk on raske ja õline, samas mahe ja sametine, ilma ühegi vihjeta kangusele keeleotsas. Keskmaitse - magus-mõru, röstine ja kakaone, ülevõlline ja konstentraadine.

Lõppmaitse - titaantihe kokkupress mõrušokolaadist, nüüd juba koos rummikoogi ja rummijoogi ja rummitrummi põrinaga. Järelmekk - kakaonastoika šokolaadikastmes, kosmoselaeva meeskonna šoklaadi aastavarud kokkupressitud kujul kolme tilga mahtu.

MEGA. KAKAO-ŠOKOLAADI hüperkontsentraat, millel on kolm imelist omadust: absoluutne tasakaal, alkoholipeitmise superoskus ja neetult kerge joodavus - ja seda 13,8% vol juures!
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Metsanurme - Wabariigi Blond

Wabariigi Blond (Metsanurme, Eesti) pdl 0,33l.alc 6,0 %vol.

Tootjainfo: "Blond ale
Odralinnased, pärm, vesi, Saaz, Styrian goldings ja Brewery gold humalad
IBU 24"

Väike lihtne pudel, kuninglik kujundus :) Valge vaht täidab 3/4 klaasist ja on vägagi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on ülileebe, kergelt belgialikku pärmi meenutav.

Esmamekk on keskmisest suti kergema kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse - veidi pärmine ja ürdiselt mõrkjas. Lõppmaitse muutub hapukamaks, veidi kuivatatud virsikuid meenutavaks. Järelmekis belgialik kuivatatud heledate puuviljade komponent tugevnev, samas muutub suutunnetus kuivemaks ja lisandub mõrkjas-vürtsikas kargus.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buetiga Hea taseme rüübe. Vana Gambrinuse jaoks seni esimene kokkupuude selle hobipruuli tööga ning see kontakt on meeldiv. Kerge belgiapärane joogikas üks tükk - ei midagi põrutavat, aga ka ei mittemidagi valesti.
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Extraomnes - Rød

Rød (Extraomnes, Itaalia) prk 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Märzen / Oktoberfest Bier" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Märzen" ja hinnang 3,71 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "A malty, dry beer, with notes of biscuit and honey, with German hops that give this remarkable ease of drinking"

Väike purk, tavatult kaheosaline sildindus. Kollane vaht täidab 3/4 klaasist, kuid on hõreja mitte kuigi püsiv. Õlle värvus - õrna uduvinega punakas. Aroomis - rabavesi ja veidike rauda.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas. Keskmaitse - hapukas-magusakas, vaskne ja kuivapoolne. Lõppmaitse - keel-vastu-patareid tunnetus, hapukas ja veidi mõrkjas. Järelmekk hakkab vaikselt vürtsikalt õhetama ning hapu element hakkab vaikselt meenutama kuivatatud jõhvikaid.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Märzen mis märzen, ei vähem, ei rohkem.
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Monday, April 8, 2024

Anderson Valley - Bourbon Barrel Stout

Bourbon Barrel Stout (Anderson Valley, USA). prk 0,33 l. alc 6,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout" ja hinnang 70 puntki. Untappd ütleb: "Sour - Fruited" ja 3,71 punkti

Tootjainfo: "Aged for six months in bourbon barrels, this luxurious Stout has a deep ebony hue and a beautiful mahogany head. The woody, vanilla-like notes imparted by the barrels mingle with aromas of fresh baked bread, toffee, and espresso and envelop the rich chocolate and roasted barley flavors with a fine bourbon character. With an exceptional balance and drinkability this beer is the closest thing to an every-day bourbon barrel aged Stout the world has ever seen
IBU 14"

Väike purk, tehnilisevõitu sildikujundus. Pruun aht täidab 2/3 klaasist ja püsib väga kenasti. Õlle värvus - sügavmõrvpunane. Aroom - leebe, aga ülimeeldiv jõuludeaegne puuviljaleib rosinate ja ploomidega.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja karamelline ning rosinapudingune. Keskmaitse - kerge burboonine-vanilline puudutus tekitab tajuhäire - tavaliselt kaasneb see ju raskete-kangete-siirupiste jookidega. Lõppmaitse - intensiivselt ploomine, kuivatatud kirsside ja rosinate küllane, pigem happeline kui magus. Järelmekk - kihelevalt vürtsikas, vaniljene, röstine, kohvikaramelline ja tiba kreemine.

Keskmisest raskema kehaga, vähekarboniseerunud ja siidise paletiga, hapukas-magusa-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-hapukas-mõrkja buketiga ÜBERtaseme rüübe. Lustlikuima tajuhäire tekitaja, mille maitseküllasus on korraliku vaadihoidise oma, kuid suutunnetus jääb kangusele vastavalt kergeltjoodavaks!
---
veidi saadaval
---
pilt isetehtud

Landgang - Helles

Helles (Landgang, Saksamaa) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Helles / Dortmund export" ja hinnang 44 punkti. Untappd liigimääratlus: "Lager - Helles" ja hinnang 3,42 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "The name says it all and the beer breaks every convention. Darker than other light wines and with incredible flavors. A Czech-inspired lager. It is special thanks to the Hallertau Cascade hops, which are not used in any other lager.
IBU 25"

Väike lihtne pudel, sildil naisutar :) Elevandiluukarva vaht täidab pool klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt punakaskuldne merevaik. Aroom meenutab saunaeesruumi ja seebikillukest puupingil.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse - hapukas, leivane või pigem sepikune. Lõppmaitse - heinane, veidi karamelline ja ürdine. Järelmekk - magus, veidi mesine ja kanarbikune.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-magusaka buketiga Hea taseme rüübe. Kui ei teaks, et tegu peaks olema saksa hellesega (mida ta eriti ei meenuta), siis pakuks pimesi, et korralik leedu lauaõlu
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Landgang - Pilsner

Pilsner (Landgang, Saksamaa) pdl 0,33 l. alc 4,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pilsener / Pils / Pilsner" ja hinnang 40 punkti. Untappd liigimääratlus: "Pilsner - German" ja hinnang 3,28 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "Hamburg's beer tradition is closely linked to the Hanseatic League. Beer was exported from Hamburg 500 years ago. We brew this pilsner as a reminder of this important part of Hamburg's history. Pilsner is perhaps the most casually drunk drink. Shore leave is our alternative.
IBU 35"

Väike lihtne pudel, sildil merimees. Pöidlapaksune erkvalge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom - lihtsalt ja meeldialt linnaseline.

Esmamekk on keskmise kehaga ja aktiivselt hapukas-mõrkjas. Keskmaitse - magus-mõrkjas, jõuline ja veidi isegi vürtsikas. Lõppmaitse - magus, linnaseküllane, murune, veidi vaigune. Järelmekk - raudrohi, teeleht ja labidatäis linnaseid.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-mõrkjas-magus-mõrkjas-magus-vürtsika buketiga ÜBERtaseme rüübe! Tunduvalt-tuntavalt elavam, särtsakam ja iseloomukam kui enamik saksa pilsnerie - vana Gambrinus pole kategooriliselt nõus madalate hinnagutega!
---
ei ole kahjuks saadaval
---
pilt isetehtud

Sunday, April 7, 2024

Labietis - Pelašķu Velns

Pelašķu Velns (Labietis, Läti) prk 0,44 l. alc 9,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial", hinnang 80 punkti. Untappd liigimääratlus: "Stout - Imperial / Double" ja hinnang 3,62 punkti.

Tootjainfo: "Dark and blasphemous beer that invigorates the soul. The witchy bitterness of yarrow combined with fruitness of Citra hops and the roasted caramel flavour of five different dark malts invite to an intense tastescape a pious tongue would choose avoid. Alas, the devil has it`s ways
IBU 47"

Olen seda jooki esmakordselt hinnanud 11 aastat tagasi, siis samanimelist, kuid 8,8% versiooni 8 aastat tagasi. Kuna kirjedused on olnud üsna erinevad, siis proovin kuidagi neid omavahel võrrelda.

Toonaste pudelite asemel on nüüd purk, kuid sildikujundus on sama, ehkki taustavärv on teine. Vahtu on vähem kui varasematel kordadel, kuid sama püsiv. Värv - aga see pole enam üleüldse mitte must, vaid hoopis süvitsipunane?Aroom on palju leebem ja rohkem röstile keskenduv.

Maitsepilt on midagi sootuks teistsugust! Kui toona olid elamused erinevate marjade nägu, siis nüüd marjane komponent sisuliselt puudub, on palju rösti, kõvasti puitu ja ürte, karamelli ja kohvi.

Vana Gambrinus on nüüd segaduses. Tuleb välja, et 11 aasta jooksul on sama koda turundanud sama nime all erineva kraadi ja TÄIESTI erineva näoga jooke! See praegune siin on ... eee ... imperial stoudina mitte kuigi veenev, "herbal dark ale"ina isegi päris teokas, samas raudrohust väge siit tunda ei oska eriti, pigem on see kraam magus ja üldse mitte selline marjane jämejõhker friigikas nagu ta oli varasemalt
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Labietis - Aroniju Ragana

Aroniju Ragana (Labietis, Läti) prk 0,44 l. alc 5,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Flavored - Fruit", hinnang 33 punkti. Untappd liigimääratlus: "Fruit Beer" ja hinnang 3,27 punkti.

Tootjainfo: "Modern berry ale with a sweet and softly tart tastescape. Chokeberry juice is fermented with a wort packed with extra light caramel malts at a ratio 1/7. That allows to degrade the berry`s natural astringency to a crispy dryness that ends in a juicy fruitiness with some light malt sweetness
IBU 11"

Kuna olen sama jooki kirjeldanud 7 aastat tagasi, siis nüüd tuleb võrdlus. Toonase pudeli asemel on nüüd purk, kuid sildikujundus on jäänud samaks. Roosakas vahupilt on samasugune, samuti ka joogi värvus. Aroomis on arooniate element selgemini tunta, ehkki dominant on pigem ikka vaarikana tunnetatav, kuigi veidi ebameeldiv hallitusesarnane pool segab.

Maitsepilt on üsna sama - marjane, arooniane, parkiv, kuivapoolne, aga ka siin on selline kopitusemaitseline nüanss juures, mida eelmine kord ei osanud kas tähele panna või üles märkida.

Seitsme-aastase vahega tehtud võrdlus annab esiteks alust koda kiita järjekindluse eest, kuid ega tulemus pole kuigivõrd parenenud ega muutunud, nii et hinnanguks jääb ikka seesama "huvitav rüübe"
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Staropramen - Unfiltered

Unfiltered (Staropramen, Tšehhi) prk 0,5 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Weissbier - Hefeweizen" ja hinnang 20 punkti. Untappd liigimääratlus: "Wheat Beer - Other" ja hinnang 3,3 punkti.

Tootjainfo: "Staropramen brewmasters have created a traditional unfiltered beer that captures your attention with its full flavoured taste, rich aroma and seductive opal colour. This premium beer is brewed with wheat malt and finest hops that meet a touch of coriander, which together brings a unique and refined note to its taste.
IBU 18"

Keskmist kasvu purk, päris kenake kujundus. Valge vaht täidab 3/4 klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - õrna uduvinega kuldne. Aroomis - väga hea vesi, nisu pehme hapukus ja koriandri eeterlikkus.

Esmamekk on kesmise kehaga ja magus-hapukas. Keskmaitse - magus-mõrkjas ja tihke suutunnetusega. Lõppmaitse - aipagan, ilusa sissejuhatuse järel lööb sisse sooja plastmassi ebameeldiv toon. Järelmekk - kustutuskummiga tembitud masstoodang.

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magus-hapukas-magus-mõrkjas-vürtsika buketiga nii ja naa rüübe. Aroomi ja lonksu alguse eest annaks väga kõrgeid hindeid, kuid poole lonksu pealt läheb asi metsa. Kustuskummiga täidetud sakslane
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Saturday, April 6, 2024

Oskar Blues - BA22 Vol. 10 - Applejack Brandy and Brandy Barrels

BA22 Vol. 10 (Oscar Blues, USA) prk 0,355 l. alc 14,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang 95 punkti. Untappd liigimääratlus: "Stout - Imperial / Double" ja hinnang 4,17 punkti

Tootjainfo: "Imperial stout aged in applejack brandy barrels and brandy barrels."

Väike purk, sildikujundus ogalinnulik :) Sõrmepaksune pruun vahukiht pole püsiv. Õlle värvus - mammutilondisisemust. Aroom on ühest küljest meeldivalt karamelline ja röstine, teisalt aga üsna teravalt brändiselt alkoholine.

Esmamekk on raske kehaga, magus ja alkoholisoe, karamelline ja veidi kaneeline. Keskmaitse - kohvikaramell ja kaneeliküpsis, moorapea ja brändis leotatud ploomid. Lõppmaitse - rummikook rõhuga sõnal rumm ja kohviküpsisepuru. Järelmekk brändis leotatud kuivatatud kirsid ja rosinad, nendest tehtud vähese lagritsalisandiga tarretis, millele on täiendavalt peale kuhjatud brändi-vahukoor ... siuke asi on ju olemas, kas ei?

Kuuskendkorda ülevõllikas. Kakaobrändikohvirummikook vedelal kujul
---
nips-näps saadaval
---
pilt isetehtud

Labietis - Gaismas Ragana

Gaismas Ragana (Labietis, Läti) prk 0,44 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Mead - Braggot / Hopped", hinnang 85 punkti. Untappd liigimääratlus: "Mead - Braggot" ja hinnang 3,76 punkti.

Tootjainfo: "Historical braggot that has been found in archeological site from 1370BC in Egtved. The juicy bitterness of bog myrtle and lingonberries introduces the prehistoric drink, that is dominated by mild sweetness of wheat and honey, complemented by giddy notes of linden blossom and meadowsweet. The tart cranberries bring balance to this truly nordic tastescape.
IBU 5"

Kuna olen seda asja juba kuus aastat tagasi kirjeldanud, siis nüüd tuleb võrdlus. Nüüdseks on ka see jook kolinud purki, sildidisain aga jäänud samaks. Vahupilt on üsna sama, joogi värvus toonase hämu asemel kirgaskuldne.

Aroom. See on sama ilus ja looduslähedane kui tookord, võibolla veidi kanarbikusem ja samblasem, aga võrdlus rabahommikuga peab siiani paika. Maitse - üksühele sama, sama lämbe suveöö, sama võrgutav, sama kütkestav, sama mahlane/marjane ja kuiv ühekorraga.

Võrdluspilt sama imeliselt hea kui oli kuus aastat tagasi, sama MEGA, samakahjatsev, et meil selliseid jooke sisuliselt ei tehta
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud