Thursday, March 14, 2024

Achel Dubbel (2023)

Achel Dubbel (Achel, Belgia) pdl 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeer teab ainult vana versiooni, liigimääratlus: "Belgian Ale - Strong Dark" ja hinnang 97 punkti. Untappd teab ka uue kujundusega versiooni, liigimääratlus: "Belgian Dubbel" ja hinnang 3,59 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "Discover the rich taste experience of Achel Dubbel, originated from the centuries-old Trappist tradition. Achel Dubbel is a traditional Abbey beer with a warm, ruby red color and complex aromas. The natural brewing process and the soft Achelen water contribute to the unique taste palette of this brown beer.
Be seduced by the harmonious combination of sweet caramel notes, subtle spiciness and a hint of dark fruit. The former Trappist has a refined, full-bodied taste and a natural hop bitterness that results in a dry, long-lasting aftertaste.
Refermentation in the bottle."

See on nüüd siis võrdlus. Achel pole enam munkade poolt käideldav pruulikoda ja järelikult mitte enam ka trappist. Uus omanik otsustas minna turule uue disainiga ja hetkel on võimalik võrrelda vanat ja uut versiooni.

Disain on kardinaalselt muutunud - vana on igav ja luitunud, uus pole ka just mingi disaini-ime, aga vähemalt värvikam. Kollast vahtu tekib enam-vähem samapalju, uuel versioonil on ta aga tsipa püsivam. Õlle värvus - sisuliselt identne, uuel versioo nõksa rohkem hämu. Aroom - sisuliselt identne, vanas sutsu rohkem karamelli, uues pärmi.

Maitse. Sisuliselt identne. Vana on ümaram, täidlasem, rohkem kuivatatud puuviljadele ja karamellile keskenduv ning mõrkjama lõpuga ja puidusem. Uus pisut särtsakam, belgia pärmile omaselt vürtsikam ning pehmema lõpuga, rääkides poolkuivatatud viigimarjadest.

Ohhh. Vanal Gambrinusel tuleb naeratades meelde, MIKS belgia õlled ning eriti dubbelid omal ajal nii pööraselt erilised ja võrgutavad tundusid. Tunduvad siiani, ehkki vaimustus erilisusest on taandunud harjumuspärasele heakskiidule. Kui nüüd vana ja uue versiooni võrdlusest rääkida, siis jah, nad ON erinevad, aga ilmselt kogu erinevus tulebki ühe partii vanusest ja teise värskusest ... ja tuleb tunnistada, et vanem on parem. Aga kuni on võimalik võrrelda - soovitan seda teil endil teha!
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment