Thursday, October 17, 2024

Pühaste / Bravoure - Ankou - Whiskey BA

Ankou - Whiskey BA (Pühaste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 13,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Stout - Imperial / Double" ja hinnang 4,39 punkti

Tootjainfo: "A wheat stout aged in whiskey barrels. Collaboration with Bravoure."

Väike vahakaelaga pudel, collab-õlledele omane sildikujundus. Vahtu sisuliselt ei teki. Õlle värvus - maadlihestavalt must. Aroom - šokolaadivagun sõidab eemaltkaugelt üle nina nii umbes korda kolm edasi-tagasi, kuid lähenedes muutub viski hiinamüürilikuks dominandiks.

Esmamekk - raske, õline ja šokolaaditünnipõhjane, kolm lusikatäit viskit sellel põhjakuhjal loksumas

Keskmaitse - kakaoküllusest murduvad kakaopuuoksad, kaetud kakaolumega ja kandes purjus viskipääsukesi

Lõppmaitse - kakaokreemiga täidetud kakaovahvlid, kastetuna šokolaadivõõba sisse ja kaetud šoko-lüüfidega. Noh teate küll, nagu hieroglüüfid, aga šokolaadist.

Järelmekk - šokovärin ja -palavik. Raskekujuline šokoholism.

Ülekosmiliselt Ülešokolaadiselt Ülipurjus Ülevõlline šokovärdjas. Sest no normaalses šokolaadis ei ole nii palju šokolaadi. Sest nii ei tehta! Šokopiiks, ma ütlen!
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Brunch - Sweet Stout

Brunch (Teder, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Liigimääratlus: "Sweet Stout"

Tootjainfo: "Simpsons finest maris otter, Crystal T50, Dark crystal, Extra dark crystal, Chocolate, Weyermann carafa special III, värske piparmünt, laktoos, martsipan, kakaooad. Humalad: East kent goldings. Pärm: Lallemand nottingham
IBU 29"

Väike lihtne pudel, tehniline infoküllane kujundus. Pruun vaht täidab üle poole klaasist ja püsib väga korralikult. Õlle värvus - kirka vähese punaservaga puseritimust. Aroom - mõnus ja puhas piparmündišokolaad, klassikalisest After eight standardist veidi mõrkjam, kuid seda parem!

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja röstine. Keskmaitses hakkab piparmünditase kasvama, seda koos kakao-limonaadise kerge suutunnetusega ... kui sihuke asi olemas on. Lõppmaitses muutub piparmünt juba dominandiks, foon selle taga aga ootamatult hapukamaks ja kuivemaks kui lubatud stiilist ootaks. Järelmekk - kergepoolne, kuiv ja üha piparmündisem.

Keskmisest kergema kehaga, hapukas-mõrkjas-magusakas-hapuka buketiga Hea taseme rüübe. Piparmündistout on alati üsna kindel edulugu, kuid lubatud "sweet stout" asemel (mis oleks perfektne selle kombo jaoks) on antud jook pigem kerge iiri stoudi nägu, mis mõjub antud kontekstis kummaliselt.
---
ei ole saada Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Pühaste - Eha

Eha (Pühaste, Eesti) pdl 0,75 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Wild Ale - Other" ja hinnang 3,84 punkti

Tootjainfo: "Estonian wild ale w/ quince, rosemary and honey"

Suur pudel, traatkinnisega kork-kork, udumaalilik sildikujundus. valge vaht täitis kolmandiku klaasist, kuid kadus kiirelt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on magus-hapu, meenutades mee sisse kastetud antonovkat.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja tugevhapu. Keskmaitse - metalne, kuiv, parkiv, karm. Lõppmaitse - väga lahmavalt mahlane ja kuiv ühekorraga, keeleküljed kaarduvad laevakülgedena kokku. Järelmekis on tõepoolest korraks tunda aromaatset-eeterlikku rosmariinipuudutust, kuid see on kui udusuleke keset hapukõrbe.

Ülevõllikas. Karmkuiv-võllikas. Mesi on ära söödud kuni keldrialuse paekivini ning veel edasigi. Rosmariinist räägib vaid ehmunud vari keldri tagumises nurgas, sest pärm on temagi nahka pannud rotiparvene. Ime et klaaspudel veel sissepoole lohku ei tõmba nagu esmakordselt sidrunit maitsnud laps.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Monday, October 14, 2024

Pühaste - Roulette Hop Series - Elani

Roulette Hop Series - Elani (Pühaste, Eesti) prk 0,33 l. alc 6,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - New England / Hazy" ja hinnang 3,92 punkti

Tootjainfo: "Hop Roulette is a series showcasing new and experimental hop varieties. This edition is using 50% Elani and 50% Strata hops"

Väike purk, seeria tüüpkujundus seekrd oranžikal foonil. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib kaua, haakudes kenasti ja tihedalt klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt ja heledapoolselt kuldne. Aroomi tugev-kirbe urinaariumi moment, märg kassikarv, krõbedaks röstitud sibulat meenutav.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse - puidune, kare ja veidi vaigune. Lõppmaitse - pajukoore parkivuse ja mõrudusega, röstsibula aspekt paneb jätkuvalt kulme kergitama. Järelmekk - hapukas-vaigune, nüüdseks juba päris magus-õlise konsistentsiga ... selleks et kõige päramises otsas taas lajatada kuiva-puidusesse, keelele takerduva liivapaberiga

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja mängulise paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-magus-mõru-vürtsika buketiga Nii ja naa rüübe. Ühest küljest tema muutuv olek kuivast kuni õliseni ning veider-sibulakrõbukliline maitsepilt on ju põnev ... aga kas see on midagi, mida veel ja veel juurde küsida?
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Teder - Marjule4

Marjule4 (Teder, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,7 %vol. Liigimääratlus: "tume saison"

Tootjainfo: "Linnased: Sipmsons Finest Maris Otter, Vieanna, Rye Red Crystal, Crystal DRC, Weyerman Carafa Special I. Humalad: East Kent GOldings, Tettnanger, Styrian Wolf, Hüll Melon. Pärm: Mangrove Jack's French Sasion ale
IBU 23"

ALgse versiooni kirjeldus aastast 2020 on siin, versioon 2 aastast 2021 siin.

Väike lihtne pudel, tehniline, ent puna-pidulik sildikujundus. Kollane vaht täidab pool klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - uduvinega punakaspruun. Aroom on tuhmilt leivane ja hapukas ning pärmine.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse - saisonile omane sädelus ja karamellisus on hapukate rosinate kaisus. Lõppmaitses tugevneb lõhnast tutta leivane noot, lisades rukki vürtsikat lisakihti. Järelmekk - mõrkjas-vürtsikas, tuhm-viinamarjase hapuga foonil.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-vürtsikas-hapu buketiga HEA TASEME rüübe. Huvitav eksperiment saisoni teemal, puudu jääb aga tasakaalustavast magusast ... kuid igatahes tore ja stiili riivamisi tabav katse.
---
ei ole saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Pühaste - Maria

Maria (Pühaste, Eesti) pdl 0,75 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Wild Ale - Other" ja hinnang 3,93 punkti

Tootjainfo: "Combination of blushing raspberries and yeasts isolated from fruits have created a community of flavours where fresh picked berries mingle with lingering jammy notes."

Suur pudel, traatkinnisega kork-kork, nipernaadilik sildikujundus. Vähene kollakas vaht kaob hetkega. Õlle värvus - mudruset oranž. aroom - farmhousilik maalähedus, loomakarvad ja käärinud marjad koos tubli annus mineraalse kuivusega.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja kuivhapu. Keskmaitse - valgeveiniäädikas, kuiv kui kurat. Lõppmaitse - rohelised karged antonovkad. Järelmekis ilmneb ka kerge vihje kuivale vaarikale, kuid seda üllatavalt leebel moel

ÜLEVÕLLIKAS kolmpoolkäändeline kuivakuradiline keelekortsutaja. See pärm, mille pruulmeistrid on suutnud üles äratada, on ära söönud kõik suhkrud ja ka vaarikad selles õlles, ilmselt ka pruulmeistri ketsid ja lähimast koerakuudist kauakasutatud madratsi.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Sunday, October 13, 2024

Denizens - Third Party

Third Party (Deninzens, USA) prk 0,33 l. alc 9,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Tripel" ja hinnang 63 punkti. Untappd liigimääratlus: "Belgian Tripel" ja hinnang 3,68 punkti.

Tootjainfo: "This Belgian-style tripel is follows traditional brewing practices with the use of Belgian candied sugar as part of the fermentable sugars. Golden in color, this beer has aromas of fruit and spice produced by the Belgian ale yeast during fermentation"

Väike purk, sildil pidutsev härras-hunt :) Valge vaht täidab pool klaasist ja püsib väga kaua, haakudes ka klaasiseintele. Õlle värvus - kerge uduvinega kollane. Aroom - ühelt poolt klassikaline belgia hele kommisuhkur ja teisalt veidi niiskunud pappkastis seisnud kuivatatud virsikud.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-vürtsikas, karamelline ja sädelev. Keskmaitse - mõrkjas-karamelline, kõrvetatud suhkur ja tumedad ülekuivanud viinamarjad koos väikese annuse valge pipraga. Lõppmaitses sibeleb üle keele vürtssipelgate armee, vedades enda järel kuivatatud viigimarja nelgi ratastel. Järelmekk - mõrkjas-kamarmelline, magus-tulilillene, karge ja sätendav.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-vürtsikas-mõrkjas-magus-hapukas-vürtsikas-magus-mõru buketiga ÜBERTASEME rüübe! Ühest küljest on tegu väga hästi teostatud triple-õlle näidisega, kuid teisalt on sellele lisatud ameerikalik mõruhumalane kiiks, mis muudab muidu igavavõitu klassika kõneväärselt heaks!
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Pühaste - Albert

Albert (Pühaste, Eesti) pdl 0,75 l. alc 7,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Wild Ale - Other" ja hinnang 3,78 punkti

Tootjainfo: "Blended Estonian wild ale fermented with yellow plums"

Suur pudel, traatkinnisega kork-kork, järvevaatelik sildikujundus. valget vahtu tekib vaid kirme. Õlle värvus - hämuselt tumekollane. Aroom on happeline, mineraalsena mõjuv ja üldmarjane-magusapoolne.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja tugevhapu. Keskmaitse - hapu, isegi happeline, kuid samas ka ploomiliku magususega. Lõppmaitse muutub kõrbkuivaks ja mahlaseks ühekorraga, mõrkjaks, tanniiniseks ja keelekülgi räsivaks. Järelmekk - magus-happeline, kuiv, agressiivne, kuid samas järgmist väikest lonksukest võtma kutsuv.

Mega! Jah, see kraam on agressiivne, kuiv ja happeline, kuid samas ka mänguline, mahlane ja isuäratav
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Tedre - 055 TDR

055 TDR (Tedre, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,2 %vol. Liigimääratlus: american IPA

Tootjainfo: "Linnased: simpsons best ale, dextrine, kaerahelbed. Humalad: Columbus, Mosaic, Centennial, Citra, Ekuanot. Pärm: Mangrove Jack's Hophead Ale
IBU 91"

Mittekirjasolev lisainfo - soovitus külmas hoida ülekarbo tõttu.

Väike lihtne pudel, kojale omane roheline ja tehniline kujundus. Avamisel käis ohtlikult kõva tsuts ning vaht täitis absoluutselt enamiku klaasist, ka pudelis endas jätkas vahutase jätkuvat tõusu - tõepoolest, ilma korraliku jahtuseta oleks see kraam ilmselt kaarega lauale lennanud. Õlle värvus - uduvinega kuldne. Aroom on liigse jahutamise tõttu lukus, kuid murune mõrkjus on siiski veidi tunda.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõru-magusakas. Keskmaitses - pärm, kirbevõitu mõru-hapu. Lõppmaitse - karvane ja kirbe pärmimõru. Järelmekk - õfffff, kolekare ja kolepärmine

Seda õlut oleks ebaõiglane hinnata, kuid siiski - antud kujul on ta sisuliselt tööõnnetus. IPA ja isegi kuri-IPA, seda ju tunneb, aga toores pärm matab muud nüansid ning seda ei saa kuidagi heaks kiita.
---
ei ole saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Saturday, October 12, 2024

Pühaste - Gertrud

Gertrud (Pühaste, Eesti) pdl 0,75 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd on ülevaate kirjutamise ajal katki

Tootjainfo: "Estonian Wild Ale is a limited series of ales fermented with yeasts and bacteria captured from Estonian nature"
Kirjelduses mainitud kirsse

Suur pudel, traatkinnisega kork-kork, külavaheteelik sildikujundus. Sentimeetrine kahvaturoosa vaht kaob kiirelt. Õlle värvus - mudruselt tuhmpunane. Aroom - metskirss, kusjuures täiesti ebaloogilise õhkõrna suitsuse kõrvaltooniga.

Esmamekk on keskmise kehaga ja happeliselt parkiv. Keskmaitse - kuiv, mõrkjas-hapu ja kirsikivi nüansiga. Lõppmaitse - happeline, kuiv, aroonia-punasesõstra-antoonoka agressiivse parkivhapuga. Järelmekk toob veeeeidikese leevendust mangusama murelitaolise pehmusega, kuid siis naaseb jälle sõdurliku otsekohesusega kuivhapu juurde.

ÜLEVÕLLINE KOLMKORDNE KUIVKIRSINE.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Teder - Simman 3

Simman 3 (Tedre, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,8 %vol. Liigimääratlus: saison

Tootjainfo: "Linnased: IREKS Pilnser, Simsons Wheat, Golden Naked Oats. Humalad: Vis Secret, Cashmere. Pärm: Mangroe Jack's French Saison Ale
IBU 28"

Väike lihtne pudel, sildil tantsuring lõkke ümber. Erkvalge vaht täidab pool klaasi, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom - vägagi saisonilik, kuid kerge atsetoonise kõrvaltooniga.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõru-hapukas. Keskmaitse - mõru-magusakas, vaigune ja viinamarjane. Lõppmaitse - hapu toon hakkab võtma happelist mõõtu, kuid peatub viimasel hetkel enne selle saavutamist, selle taustal on aga seesamilikku eeterlikkust. Järelmekk -hapukas-mõrkjas, kui ja mõõdukalt vürtsikas, magus komponent sellest meenutab aga mingit kaktusepõhist magustajat

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõru-hapukas-mõru-magusakas-hapu-mõrkjas-vürtsikas-hapu-magusaka buketiga Hea taseme rüübe. Saisoni kuldse magusakas-sädelev-vürtsika standardi mõttes on see kraam nüüd üsna nihkes, 7-aasta taguse algversiooniga kõrvutades on ühisosa üsna vähene. Ega iga retspetiga mängimine (ja muudetud on PALJU!) ei saagi alati edulugu olla :)
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Cornelissen - Limburgse Witte

Limburgse Witte True Original (Cornelissen, Belgia) prk 0,5 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Witbier / Belgian White Ale" ja hinnang 48 punkti. Untappd ütleb: "Wheat Beer - Witbier / Blanche" ja hinnang 3,47

Tootjainfo: "Limburgse Witte True Original is a classic, high-fermented Belgian 'white' beer and the winner of the Gold Medal at the World Beer Awards in 2018, A true Belgian wheat beer, it’s brewed according to traditional Belgian methods of brewing unfiltered wheat beers. Limburgse Witte has a light, fresh taste of citrus and a spicy touch of coriander, which combine to make it an outstanding thirst-quencher. We brew this beer in honor of our province of Limburg, one of the only places the Romans couldn’t conquer, and a people who Julius Caesar called, “The bravest of them all”."

Keskmist kasvu purk, massõllelik sildikujundus. Erkvalge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib märkimisäärselt kaua. Õlle värvus - õrnalt hämuselt kollane. Aroom - leebelt saiane ja kergelt koriandrine.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-mõrkjas, koriandri eeterliku puudutusega. Keskmaitse - hapukas, kergelt banaanilik ja mõrkjas. Lõppmaitse - koriandri mõrkjus tugevneb, muutudes veidi seebiseks-parfümeerituks. Järelmekk jätab aga kõik vahepealsed aspektid maha ning liigub magusasse serva, selleks et seejärel taas koriandrit meelde tuletada

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud ja siidise paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magus-mõrkja buketiga HEA taseme rüübe. Üsna klassikaline belgia nisukas. Peamine on aga siinjuures vana Gambrinuse siiras hämmeldus - poolteist aastat tagasi kirjeldasin ma samanimelist õlut kui jubedust?!? Kas tookord oli tegu mingi praakpartiiga või milles asi, aru ma ei mõista. Olen üsna mõnigi kord asju hinnanud hiljem veidi teisiti, ning siis on olnud ka tavaliselt üsna pikk ajaline vahe. Aga kuidas on see võimalik, et nüüd oleks nagu täiesti teise joogiga tegu?
---
pilt isetehtud

Friday, October 11, 2024

Nu - Wild Rabbit

Wild Rabbit (Nu pruul, Eesti) pd 0,33 l. alc 7,3 %vol.

Tootjainfo: "tumedate baasõllede 2104 & 2207 segu, millele maitsete vürtsitamiseks on lisatud mustsõstraid, apelsinikoort, kuusevõrseid ning erinevaid ürte (nelk, ingver, piparmünt)

Väike matsakas pudel, sildil sarvikjänes. Beež vaht täidab pool klaasist ja on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt mahagonipunane. Aroom - eemaltkaugelt on tunda piparmünti, lähemalt tõmmates täidab nina aga aigus karamelliseerunud apelsinikoor - hullult põnev ja ootuses silmikissitav bukett!

Esmamekk on keskmises veidi raskema kehaga ja magus-hapukas ning mustsõstramarmelaadise noodiga. Keskmaitse - kuusevaigu nätskes koorikus apelsinitsukaad ... isssssver kui mõnus kombo! Lõppmaitses hakkab ennast avama ingveritšakra, pressides ennast koos nelgi aromaatse mõrkjusega lähimasse puuõõnde. Järelmekk - bockilik röstpähkel, impstoudilik kõrbenud leivakoorik, kuusevõrse apelsinimarmelaadis.

MEGA! MEGAPÕNEV KOMBINATSIOON JA MEGAMEISTERLIK TEOSTUS! See on uskumatu, kuidas pruulmeister on sutunud kokku panna viis-kuus isekat maitset sellisel moel, et nad ei karju üksteisest üle ega lämmata teineteist, vaid laulavad selgehäälses kooris sel moel, et iga toon on eraldi tunda! USKUMATULT MEISTERLIK TEGU!
---
ei ole Gambrinuses saada
---
pilt isetehtud

Pühaste - Susanna/Susanne

Susanna/Susanne (Pühaste, Eesti) pdl 0,75 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Wild Ale - Other" ja hinnang 3,7 punkti

Tootjainfo: "Estonian Wild Ale w/ cherry, red grape, blackcurrant, raspberry."

Suur pudel, traatkinnisega kork-kork, latifundumlik sildikujundus. Tuhmroosa sõrmepaksune vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - mudruselt punane. Aroomis on tugev marjasus, milles domineerib mustasõstra ja vaarika duett.

Esmamekk on keskmise kehaga ja julgelt happeline. Keskmaitse - kuiv, happeline, vähese viinamarjaliku magusaga selle foonil. Lõppmaitse - parkiv-hapu, mustsõstraseemne-mõru, aktiiv-agressiivne. Järelmekk - näguväänavalt happeline ja arooniaparkiv.

FRIIKO-ÜLEVÕLLO. Esiteks on happesuse tase selline et võtab silmast pisara välja. Teiseks - üsna mõtetu on kuhjata kokku neli marja, teades et nad matavad üksteist lootusetult ära. Aga igatahes emotsioon joogist on VÕIMAS ning vana Gambrinus teab täpselt, mille peale nüüd näpuga näidata, kui küsitakse "midagi pärishaput"
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Nu - Choco Stout

Choco Stout (Nu pruul, Eesti) pd 0,33 l. alc 6,8 %vol.

Tootjainfot pole leida

Väike matsakas pudel, tehniline ja väheinformatiivne (nurin!) sildike. Kollakas-pruun vaht täidab 2/3 klaasistja püsib ülima otsustavusega. Õlle värvus - kirkalt ja mustavalt ränkpunane. Aroomis domineerib magus röst, meenutades veidi kõrbema läinud stritsliserva.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-hapukas ning kõrbenud. Keskmaitse - šokolaad, kohvi ja kõrbenud rosinad kringlipinnal. Lõppmaitse - köögileeklambiga ülemäära karamelliseeritud creme brulee pealiskiht, mis juba mustatäpiliseks on lastud. Järelmekis hakkab röstihapu juba agressiivseks muutuma, kipitades kirbevõitu teravusega kurgus.

Raskepoolse kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magus-hapukas-mõru-hapukas-magus-mõru-kirbe buketiga Ülevõllikas. Jah, meeldivalt intensiivne ning vastab nimest tulenevatele ootustele, kuid kõrvetatud linnaste osakaal on läinud veidi lappama ning asi läheb kirbuse mõttes tasakaalust välja
---
ei ole Gambrinuses saadaval
---
pilt isetehtud

Thursday, October 10, 2024

Nu - Draakon

Draakon (Nu pruul, Eesti) pd 0,33 l. alc 6,5 %vol.

Tootjainfo: "Draakoniaasta eripruul"

Keskmist kasvu lihtne pudel, sildil draakonloom. Aga vat mida sildil pole, see on stiilmääratlus ... ja selle peale nuriseb vana Gambrinus nüüd küll. Vaata selle pruulmeistri-poolse stiilimääratlusega on nii, et see moodustab olulise osa hinnangust. Et kui meister lubab pakkuda puravikku, aga pakub ananassi, siis on pahasti. Ananass on hea loom küll, aga puravik pole ta ju mitte. Ehk siis stiilitabamise hinnang jääb ära ning see on puudus! Ja koostisosade loetelu, eriti lisandit osas - kui nt pruulmeister väidab, et on lisanud kuivatatud krevette ja mekutaja neid ei tunne / tunneb, on kaks täiesti erinevat hinnangut.

Kollane vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kastanipunane. Aroom - eemalt tundub magushapu vaarika moodi, lähemalt pakuks aga hoopis mõrkjat metskirssi ja pihlakat ... koos intrigeeriva kohvise-röstise elemendiga.

Esmamekk on keskmisest ehk pool kriipsu raskema kehaga ja hapu-mõrkjas ning kuivapoolne. Keskmaits - kohvine, kirsine ja kergelt tubakane. Lõppmaitses segunevad suitsuse piiril olev röst (umbes nagu wee heavy'l), mida täiendab külmkuivatatud mustsõstra intensiivsus. Järelmekk - mustsõstraseemne parkivus, röst ja sõstrahapu ilma magustamata ja veidi kõrbema läinud moosikeet.

Keskmisest tiba raskema kehaga, vähekarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapu-mõrkjas-magus-mõru-hapu-magus-mõru-hapu buketiga VÄGA HEA rüübe, kuna ajab kenasti segadusse, paneb nina klaasi suruma ja eri nüansse tabama. Väheinformatiivse sildi eest langeb üldhinnang veidi, muidu oleks võinud kergelt ka "über" öelda
---
ei ole saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

General - Patriot 14%

Patriot 14% (General, Slovakkia) prk 0,5 l. alc 6,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 56 punkti. Untappd liigimääratlus: "IPA - Other" ja hinnang 3,52 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Harsh and really bitter, that's our IPA.
It represents a classic style. Bitterness gradually passes into an earthy taste, which at the end regroups into delicate fruit.
IBU 70"

Keskmist kasvu purk, efektselt insenerlik kujundus. Erkvalge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib otsusekindla valvurina kaua ja rühikalt. Õlle värvus - kirkalt täiskollane. Aroom on väga veenvalt humalane, IPA'le üld-ootuspärane, värske ja grebine.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõru-magus. Keskmaitse - vähese humalahammustusega mõru-hapukas, vaigune ja veidi tokerjas. Lõppmaitses humalahammustus veidi tugevneb ning pilt muutub hapukamaks. Järelmekk - magus-mõru, vaigune, puidune ja õrnalt karamelline.

Keskmisest raskema kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, mõru-magus-mõru-hapukas-mõru-magus-vürtsika buketiga Übertaseme rüübe. Väga kergelt joodav, veenvalt IPA'lik, värske ja meeldiv
---
ei ole saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Weihenstephaner - Helles

Helles (Weihenstephan, Saksa). alc 4,8 %. Ratebeeri liigimääratlus: "Helles / Dortmunder Export" ja hinnang 68 punkti. Untappd liigimääratlus: "Lager - Helles" ja hinnang 3,68 punkti

Tootjainfo: "The Weihenstephan Helles was first introduced on the market in May 2020 - a mild, quaffable beer with a subtle hop bouquet. Over a year was taken preparing the beer to perfection – with numerous tastings, fine-tuning and expert opinions.
IBU 16"

München õllekeldrist kaasavõetud kraam, müüakse ainult seal kohapeal kraanist, seega pakendi/sildi disainist rääkida ei saa. Valge vaht täidab veidi alla poole klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom - leebelt ja puhtalt magusmõrkjas linnaselõhn.

Esmamekk - õffff, liiga külm ... aga peale hetkelist suus-sojendamist hakkab avanema magus-hapukas teraviljane puhtus. Keskmaitse - hea klaari veega põhi, millel magus-mõrkjas linnaetekk peal. Lõppmaitse - hapukam, õrnalt puuviljane ja heledate rosinate vihjega. Järelmekk - veidi liiga kergeks-vesiseks tõmbuv (aga see on ilmselt ka liigse külma temperatuuri tõttu), kuid siis tubli mõrkjas-vürtsika saksa õlle selge kullaprooviga lõpetav.

Keskmisest veidi kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magus-hapukas-magus-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Helleste perekonnast natukese ootuspärasest kergema/vähemlinnaselise olekuga, kuid see on ilmselt taotluslik, saavutamaks seda "quaffable" efekti, mis tootjainfos kirjas ... ning kergestikuugatav ta tõesti on.
---
saadaval ainult Müncheni kraanis
---
pilt isetehtud

Wednesday, October 9, 2024

Nu - Hand Crafted Kookos Stout

Hand Crafted Kookos Stout (Nu pruul, Eesti) pd 0,33 l. alc 6,8 %vol.

Tootjainfot pole leida

Väike masajas pudel, tehniline sildikjundus. Suuremulline pruun vaht täidab 4/5 klaasist, vajudes aegamisi, takerdudes veidi ka klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt jahtuva laava punane. Aroom - plahvatus kookoseparfüümivabrikus!

Esmamekk on keskmise kehaga või isegi kergem, röstine ja mõrkjas-magus ning tugevalt kookoseline. Keskmaitse - kookosekarjatus röstitud raamiga. Lõppmaitse - kirbemõrkjalt ja hapukalt kookosekoll. Järelmekk - veider-hapukalt, lausa agressiivselt kurku kraapiv, võimaliku riknemise vihjega

RÄMEROPULT ÜLEVÕLLINE KOOKOSEKUHJATIS! Ebaloomulik ja häiriv
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Berhet - Paradise

Paradise (Berhet, Slovakkia) pr 0,44 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Sour - Smoothie / Pastry" ja hinnang 3,84 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke vahendusel): "Enjoy sunny days anytime, anywhere. Take Paradise and treat yourself to a sweet, beer-filled treat full of fruit. Your dream paradise is within your reach!"

Keskmist kasvu purk, rõõmus sildikjundus. Pöidlapaksune vahukiht kaob tõtlikul kahinal. Õlle värv - mangomehu. Aroom - mangomehu ja joogijogurt.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-hapult smuutilik. Keskmaitse - mangumehu kerge kõrvitsalise kõrvalpõikega. Lõppmaitse - keefir ja mangomehu. Järelmekk - hapu, veidi lausa keeltparkiv mango-kõrvitsamehu punasõstramahlaga.

ÜLEVÕLLIKAS. Veidi vesine ja tugevalt happeline mangosmuuti. Õllefaktor kõnnib majast mööda ja vaid mühatab põlglikult. Tervisesmuutifaktor kolib sisse ja vaatab võidukalt ringi
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

General - Grunt 11°

Grunt 11° (General, Slovakkia) prk 0,5 l. alc 4,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pilsener - Bohemian / Czech" ja hinnang 46 punkti. Untappd liigimääratlus: "Pilsner - Czech / Bohemian" ja hinnang 3,24 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Light lager on tap. Grutn lager is characterized by a lighter malt body and pleasant bitterness, which is added to the beer by Czech hops
IBU 30"

Keskmist kasvu purk, sildikujundus oskuslikult lihtne-geomeetriline, kuid meeldjääv. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib päris korralikult. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom - meeldiv leivane puudutus juba kaugelt, lähedalt klassikaline peenleivaline hapukas-linnaseline kuldne traditsioon.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõru-maguasakas. Keskmaitse - mõru, leivane, hapukas ja intensiiselt leivapätsi põhjakoorukese mõrkjas-kõrbenud nüansiga. Lõppmaitse - puhas ja karge pilsnerimaitse, teravili ja linnased! Järelmekk - nõõõõõõksa hakkab juba kirbet nurka puudutama, kuid peatub hetk enne seda.

ÜBER! SUPERÜÜBER hästi teostatud tšehhi pilsner, mis siis et slovakkide pruulikojas! Oleks vaid selliseid pilkusid rohkem!
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Tuesday, October 8, 2024

Valmiermuiža - Klostera Alus / Abbey Ale

Abbey Ale (Valmiermuiža, Läti) pdl 0,5 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Red Ale / International Amber Ale" ja hinnang 30 punkti. Untappd liigimääratlus: "Belgian Blonde" ja hinnang 3,35 punkti

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "The story of the founding of Riga and the Daugavgriva monastery inspired the owner of Valmiermuiža beer to brew his own version of a classic monastery ale, based on the style of beer cultivated by Cistercian monks over many centuries."

Kollane vaht täidab ligi pool klaasist, kuid kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt sügavkuldne. Aroom - tume kommisuhkur - belgia klassika! Selle taga ole kergelt atsetoonine vine - belgialik, kuid viitega odavusele/kärsitusele.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse - mõrkjas, magus, karamelline, pisut röstine, tumedate rosinate küllane. Lõppmaitses hakkab alkoholine soojus tiba liiga esile tulema, kuid koos belgialiku kuivatatud puuviljade buketiga on ikkagi kohane. Järelmekk - hapukas, karamelline, nõks pähkline, liiga mõrkjas selle stiili kohta

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-magus-hapukas-vürtsika buketiga Hea taseme rüübe. Selgelt belgialik ning seeläbi heakskiidetav. Seda võiks õhtu jooksul isegi mitu tükki ette võtta. Kuid samas üldisel belgia foonil - ei midagi enamat kui lihtsalt OK.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Saku - Toffee Ale

Toffee Ale (Saku, Eesti). pdlk 0,568 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus "Cream Ale" ja hinnang pole eel älja kujunenud. Untappd ütleb: "Cream Ale" ja hinnang 1,82 punkti

Tootjainfo: "Pähkel ja magus komm on alati olnud osa pühademeeleolust ja meie Sakus otsustasime selle pudelisse villida. Ale ise on juba kergelt pähkline ja röstine, ning koos iirise maitsega loob see kokku magusa ja pähklise kombo, kus on parajalt keha ja tugevust, et külmal talveõhtul vastu pidada."

Keskmist mõõtu reljeefkirjadega pudel, mahedate iiriskommiliste toonidega kujundus. Kollane vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt soe söepunane. Aroom on magus, üllatava kombinatsiooniga kohvi-iirisest ja ingverist.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-ingverine. Keskmaitse ... õmmmhhh ... kummaline, vesine, magus, kohvine ja ingverine. Lõppmaitse - magus-lahja ingverine viljakohvi piimaga? Järelmekk - magus-hapukas, leebelt ingverine, kohvi-piima-iiriskomm.

Friigikas. Olin valmis palju hullemaks, lugedes ennem hirrrrrmsaid arvamusi. Einoh jahnoh, et kas see mõte panna iiriskomm ja ingver kokku on hea mõte ... nommmaitea. Aga igatahes on see, tavatu, julge ja emotsioone tekitav! Üllatav on ka see, et kuidas saab see 6-kraadine ja magus kraam olla kehalt nii kergeke? Kuna aga ingver meeldib vanale Gambrinusele igas asendis, siis meeldib ka siin. Aga arvan et 90-95% proovijate jaoks on see ühekordne ost ja "ei-iial-enam" kogemus. Millest on kahju. Sest ingveriõllede osas on eesti õlleturul kõrb! Aga ühest ma aru ei saa - miks nii ratebeeris kui untappdis on liigimääratluseks pandud "cream ale" - seda ta ju pole? See on üks väheseid kordi, kus üdini mõtetu stiilimääratlus "flaoured - other" omandaks mõtte!
---
ei ole saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Herrenwald - Centurion

Centurion (Herrenwald, Slovakkia) prk 0,5 l. alc 4,4 %vol. Ratebeeri liigimmääratlus: "ISA - Session IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - Session" ja hinnang 3,55 l.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "A hop-packed, low-level Session IPA that's refreshingly refreshing on these steamy summer days"

Keskmist kasvu purk, efektselt-abstraktselt sinine kujundus. Valge vaht täidab alla poole klaasist ja püsib mõneti. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on nõrgake, kuid siiski greibiselt IPA'ne

Esmamekk on kerge kehaga ja tugevmõrune. Keskmaitse - hapukas-mõrkjas, greibine, veidi seebine ja vaigune. Lõppmaitse muutub veidi magusamaks jasamas mõrkjamaks ning vana männivaigu võrdluspilt muutub järjest kohasemaks. Järelmekk - magusakas-hapukas, kusjuures alguses suurte munadega mõru kukub nagu mutiauku ja kaob, selle asemele tekib õnneks aga vähene vürtsikas õhetus.

Kerge kehaga, vähekarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõru-hapukas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga HEA TASEME rüübe. Session IPA'na täiesti kvalifitseeruv, vältides selle stiili tüüpvigu, aga erilist vaimustust kah ei tekita
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Sunday, October 6, 2024

Nu - Sume

Sume (Nu pruul, Eesti) pd 0,33 l. alc 7,0 %vol.

Tootjainfo: "Tammine kibuitsa-vanilje saison
Linnased: Pale ale, Vienna, Munich, Wheat malt, Caramel malt. Humalad: Northern Brewer, Styrian Golding, Saaz, Magnum, Perle. Pärm: LaBrew Belle Saison, Mangroe Jack Belgian Ale. Muud toorianed: kibuvitsamarjad, vaniljekaunad, tamelaastud"

Väike lihtne pudel, jõekaldane kujundus. Beežika varjundiga sõrmepaksune vahukiht pole püsiv. Õlle värvus - kirkalt punakaskuldne. Aroomis võistlevad üsna parfümeeritud intensiivsusega vanilje ja tamm (veidi liiga dominantne), saisoni enda olemus kipub nende kahe vägilase taha ära kaduma.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja intensiivselt hapukas-metalne ning vanilje-mõru. Keskmaitse - tamm oskab ülemäärasuse korral olla metalne, see siin ongi metall-tamm. Lõppmaitse - nüüd pääseb lõpuks ka saisoni enda vürtsikas-kuldne pale veidi välja paistma, kuid veidi liiga tajutav-alkoholises võtmes. Järelmekk - taaskkord on vasktamm üle kõige, marjane-puuviljane saisonike küünib napilt oma vürtsika säraga välja paistma.

Keskmisest tiba raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-metalne-mõrkjas-metalne-magusakas-vürtsikas-metalse buketiga nii ja naa rüübe. Ühelt poolt on ta ju meeldivalt-intrigeerivalt intensiivne ning maitse-emotsioone pakkuv. Teisalt aga tamm saanud liiga palju raudset-metalset tuge kibuvitsadelt ning seeläbi viltu kasvanud.
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Berhet Cheri Lady

Cheri Lady (Berhet, Slovakkia) pr 0,44 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Milk / Sweet" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Stout - Milk / Sweet" ja hinnan 2,84 punkti.

Tootjainfo: "Chocolate Cherry Cream Stout"

Keskmist kasvu purk, väga huvitavalt šokolaadi ja kirsi motiividega mängiv kujundus. Punakas-pruun vaht täidab üle poole klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - tuhmilt määrdunudpruun. Aroom - see on pigem hais kui aroom, kanalisatsioonist pärinev magus roiskumine.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja magus-hapukas. Keskmaitse - määnduma läinud marjad, mida on üritatud päästa kakaos veeretamisega. Lõppmaitse - kamašokolaad, kergelt kopitanud kirsipirukas. Järelmekk ujub senisest päris-nirust tasemest välja ja meenutab juba üsna kenasti kirsišokolaadi.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magus-hapukas-mõrkjas-magus-hapuka buketiga Niru rüübe. Kirsi ja šokolaadi ühildamine on mõnikord ebaõnnestunud ka parematel tegijatel, see läbikukkumine on aga märkimisväärse sügavusega.
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

General - Citra

Citra (General, Slovakkia) prk 0,5 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Lager - Hoppy / India (IPL)" ja hinnang 65 punkti. Untappd liigimääratlus: "Lager - American" ja hinnang 3,49 punkti

Tootjainfo: "Citra in the name of the lager? Don't be fooled, you won't find any added citrus here!
However, what you will definitely feel are the citrus notes in every sip. All this thanks to the hop used, which is the very popular American Citra hop. It is this that gives the beer its characteristic citrus body.
So don't hesitate and treat yourself to a combination of the spectrum of flavors of beer specials and light lager."

Keskmist kasvu purk, kahvatukollane kujundus. Valge vaht täidab pool klaasist ja püsib üsna kenasti. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on üsna olematu, ehk selline puhas-seebine-saunapesuruumine vine.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse - hapukas ja murumõrune. Lõppmaitse - tsitruseline, greibine, hapukas-mõrkjas. Järelmekk - tibakese kirbemõrudusse lange, kuid see-eest kena puhta vürtsika säraga.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga Väga hea taseme rüübe. Heas maitsetasakaalus IPL, mille ainus puudus on lõhna sisuline puudumine
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Saturday, October 5, 2024

Drunk Monk - Good Morning, Sunshine

Good Morning, Sunshine (Drunk Monk, Eesti) pdl 0,33 l. alc 3,5 %vol.

Tootjainfo: "Hot Tomato gose
Sip, savor and feel your regrets melt away. Wether it's hangover or just a case of Modays, concider this your spicy rescue plan"

Väike lihtne pudel, kujunduses tšillivad tomat ja tšilli :) Erkvalge vaht täidab ligi pool klaasi ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom - tšillile iseloomulik tolmune ja samas magusakas tervitus paneb meeled valmis millekski toredaks.

Esmamekk on kerge ja magus-hapukas, esimese hooga vaid tomatine. Keskmaitse - konservtomatid ja tasapisi hakkab ennast ilmutama ka tore tšilliloomake. Lõppmaitse - vürtsikas soojus sobib otse suurepäraselt magus-hapu tomatimarinaadiga. Järelmekk - tšilli ehitab ennast kenasti korrushaaval kõrgemaks, kuid jääb kuni lõpuni üsna hillitsetuks ja viisakaks tegelaseks, kellel juuksed kammitud ja lips triigitud. Ahjaaa, soolane foon on ka lõpuks päris kenasti tunda.

Kerge kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, magus-hapukas-vürtsikas-hapu-magus-vürtsika-mõrkjas-hapu-vürtsika buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Gosena üsnagi veenev. Tšilli ja tomat - mõlemad kahtlusteta olemas, kuid sellelaadsete õllede hulgas samas ka mitte millegagi üllatav. Tubli mõte ja ilus teostus igatahes!
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Nu - Mustsõstra odravein

Mustsõstra odravein (Nu pruul, Eesti) pd 0,33 l. alc 8,0 %vol.

Tootjainfo: "Linnased: pale ale, melanioidin, Red Ale, Crystal 330. Humalad: Hallertau, Magnum, East Kent, Goldings. Pärm: SafBrew S-33. Muud toorained: mustad sõstrad, suhkur, laktoos"

Sale kääniskorgiga pudel, lihtne kuid esteetiline ja infoküllane kujundus. Kollane vaht täidab poole klaasist, püsides vägagi kaua ja haakudes tublisti ka klaasiseintele - see pole odraveinide puhul kuigi tavaline. Õlle värvus - õrna uduvinega punakaspruun. Aroom - mõnusalt ja rõhkelt marjaküllane, magus-hapukas, veidi ülelüpsenud ja juba mahavarisenud sõstraid ja pihlakaid meenutav, koduveinilik.

Esmamekk - üllatavalt mitte-raske kehaga ja kummastavalt ning lõhnaga vastuoluliselt mage-hapukas. Keskaitse värvub vaid veidi magusamaks, lisandub aga tublisti sõstrakestalist parkivust. Lõppmaitse - magus-mõru, külmkuivatatud pohlade ja jõhvikate segu ülekuivanud tumeda rosinaga. Järelmekk - veiniviinamari koos kui-parkiva arooniaga.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-magusakas-magus-mõru-hapuka buketiga VAU-efektiga kraam. Vana Gambrinuse keelele satub kuiv odravein ilmselt vist alles teist korda, samas on siin väga tugev ja rõhutatud marjane pool suisa esikohal, õllest endast tugevalt eespool. Tavatu, meeldejääv ning veidi vastuoluline - aga igatahes emotsioonipakkuv!
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Kaltenecker - Lager

Lager (Kaltenecker, Slovakkia). pdl 0,33 l. alc 4,5% vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pilsener - Bohemian / Czech" ja hinnang 17 punkti. Untappd liigimääratlus: "Lager - Vienna" ja hinnang 3,18 punkti

Tootjainfo: "Kaltenecker 11°
An exceptional pilsner-type lager of a golden color with a delicate aroma of Žatec hops, a rich body and a full, pleasantly bitter taste."

Väike lihtne pudel, merimehene kujundus. Valge vaht täidab ligi poole klaasist, kuid pole püsiv. Õlle värvus - veidi uduselt kuldne. Aroom on magusakas ja kuidagi pudrune, keedetud köögiviljade/kaalika meenutusega.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse - mõru, leivane ja magusakas. Lõppmaitse - hapukas-mõru, kuivapoolne ja pisut pärmine. Järelmekk - plastik ja hapukas leivapärm.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-mõru-hapuka buketiga kasin rüübe. Masstoodetud odavlaagri käekirjaga, kuigi sildil on kirjas "slovak craft brewery"
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Friday, October 4, 2024

Drunk Monk - Sarvus X

Sarvus X (Drunk Monk, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,7 %vol.

Tootjainfo: "Eisbock
Experimental freeze distilled version of Sarvus doppelbock"

Väike lihtne pudel, kujunduses sünge sarvikloom. Beež pöidlajämedune vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt murelipunane. Aroomis on ohtralt karamelli, biskviiti ja pähkleid.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-mõrkjas, veidi melassine. Keskmaitse - magus-hapukas, õrnalt kuivatatud õunte fooniga, kuid esmamulje on pigem kashu pähklite meenutusega. Lõppmaitse - karamelline, iiriskommi ja võikaramelli segune, mõõduka düšessi lisandiga. Järelmekk - veidi metalne, röstine, karaküpsiste, kuivatatud õunte ja sarapuupähklipuruga kaetud õunakoogi taoline.

Keskmisest raskema kehaga, vähekarboniseerunud ja siidise paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-magus-mõru-magusa buketiga Übertaseme rüübe. maitseintensiivsuse ja -pildi poolest meenutaks pigem lihtsalt tublit doppelbocki, suurim pluss on väga pehme alkoholitunnetus, suurim küsitavus on kuivatatud õunte / maltoosalik maitsejälg
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Sandorf - Štamgast

Štamgast (Sandorf, Slovakkia) pdl 0,5 l. alc 4,4 %vol. Ratebeer liigimääratlus: "Pilsener - Bohemian / Czech" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Lager - Helles" ja hinnang 3,17 punkti.

Tootjainfo: "Svetlý výčapný ležiak"

Keskmist kasvu pikakaelaline pudel, sinisoliidne kujundus. Kollaka varjundiga vaht täidan 2/3 klaasist ja püsib vaatamata hõrenemisele väga kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom - meeldivalt ja intensiivselt tervailjane, suisa oktoberfest tasandil.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse - hapukas, linnaseline, teraviljane. Lõppmaitse - leivane, eelkõige peenleivane, mõrkjas-puiduse kõrvalteljega. Järelmekk - hapukas-magus, täisterasepikuline ... ja lõppeks ka kenasti ja kohaselt vürtsikas

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-hapukas-magus-vürtsika buketiga VÄGA hea taseme rüübe! Väga hästi tabatud hellesbieri olemus, maiste-intensiivsuse eest lisapluss
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Sandorf - Summer Ale

Summer Ale (Sandorf, Slovakkia) pdl 0,5 l. alc 4,8 %vol. Ratebeer liigimääratlus: "ISA - Session IPA" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Pale Ale - American" ja hinnang 3,19 punkti.

Tootjainfo: "Summer ale"

Keskmist kasvu pikakaelaline pudel, meresuvine kujundus. Pöidlapaksune erkvalge vahukiht on üsna kenasti püsiv. Õlle värvus - vähese hõljumiga kuldne. Aroom on magus-mõrkjas, pärmine ja ürdine.

Esmamekk on kerge kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse - mõrkjas-hapukas, pärmine ja apelsinikoorene. Lõppmaitse - pärmine ja leivane. Järelmekk - pärmine ja veidi kirbe

Kerge kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkja buketiga kasin rüübe. Maitses on läbivaks dominandiks toorevõitu pärm, aga otse ära kallama see siiski ei pane.
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Thursday, October 3, 2024

Drunk Monk - Sarvus (7,6%vol)

Sarvus (Drunk Monk, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,6 %vol.

Tootjainfo: "Doppelbock
dark strong lager with malty and nutty flavors"

Väike lihtne pudel, kujunduses sünge sarvikloom. Kahjuks on kork lekkinud, miska on silt kahjustada saanud, nagu ilmselt ka õlu ise. Sentimeetrine kollakas vahukiht pole püsiv. Õlle värvus - kirkalt punakas-pruunakas-oranž. Aroom - magusakas-mõrkjad röstpähklid.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja üllatavalt hapukas-magus. Keskmaitse - magus-hapu, linnaseline, karamelline, barbariss-kommine. Lõppmaitse - veidi röstine, pihlakane, tugevalt karamelline ja kuivatatud õunte noodiga. Järelmekk - magus, õunaliköörilik, leivane

Seda õlut oleks ebaõiglane praegusel juhtumil hinnata. Korgiviga on u 10% õlut välja lasknud imbuda, ilmselt on sellevõrra õhku sisse läinud ning maitsepilt paigast ära. Muidu ikkagi meeldivalt maitseküllane, aga stiilile mitteomane hapu tekitab küsimusi
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Sandorf - XANTIPA

XANTIPA (Sandorf, Slovakkia) pdl 0,5 l. alc 5,2 %vol. Ratebeer liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 39 punkti. Untappd liigimääratlus: "IPA - Other" ja hinnang 3,4 punkti.

Tootjainfo: "Top-fermented light beer"

Keskmist kasvu pikakaelaline pudel, veider-kirju kujundus. Valge vaht täidab poole klaasist ning on vägatihe ja vägapüsiv. Õlle värvus - õrna uduvinega kuldne. Aroom on lilleline ja vana männivaigu moodi magus-mõrkjas.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse - mõrkjas-hapukas, veidi vaigune, veidi kuiapoolne. Lõppmaitse - vesisevõitu, kuid siiski humalakõditusega. Järelmekk - mõru-hapukas, tiba kirbet serva riivav.

Keskmise kehaga, keskmise karboniseeringuga kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magus-mõrkjas-hapukas-mõru buketiga Hea taseme rüübe. Vesiseõitu ta ju on, pigem session-IPA oma maitsepildilt, kuid täitsa joodav
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Sandorf - Tmavá Dvanástka

Tmavá Dvanástka (Sandorf, Slovakkia) pdl 0,5 l. alc 4,8 %vol. Ratebeer liigimääratlus: "Dark Lager - Dunkel / Tmavý" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Lager - Dark" ja hinnang 3,25 punkti.

Tootjainfo: "Dark lager"

Keskmist kasvu pikakaelaline pudel, tumeväärikas kujundus. Tuhmkollane vaht täitis kolmandiku klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt punakaspruun. Aroom - röstitud kuivatatud hernes.

Esmamekk on kerge kehaga ja mõrkjas-magus. Keskmaitse - magus röstitud konservhernes. Lõppmaitse - röstitud herneleotis. Järelmekk - leivakali konservherne vedelikuga.

Õfffffff - konservhernes on tore asi, aga sellemaitselist õlut ei oska vana Gambrinus heaks pidada. Oleks ta siis pulli pärast tehtud nende hernestega, aga ei ole! Teatud tingimustel on röstlinnastel herne/oa lõhn või maitse. Siin on nii lõhn kui maitse. ÕÜfffffffffffffffõõõ!
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Wednesday, October 2, 2024

„kas tänapäeval veel koduõlut tehakse veel“ (kirjapilt muutmata)

Ei ole ilmselt paremat pealkirja tervele suurele teemavaldkonnale, mida lahti kirjutada, seega tänan selle küsimuse esitajat!

Vastus sellele küsimusele kõlab aga „oi ja veel kuidas!“ ja „ega eriti mitte!“ – sõltub lihtsalt küsija koordinaat-teljestikust.

Kui võtta nüüd lähtekohaks lihtsalt mõiste „kodu“, siis köögis, garaažis või keldris mingi õllekraami mulksutajaid leidub nõndapalju, nii et vastajal kael väsib noogutamisest ära. Kui aga võtta aluseks erinevate põlvkondade eri kogemusi, siis jääb noogutamise hoog vähemaks ning asendub kõhkleva kõikumisega.

Et seda segast pilti veidi selgemaks saada, esitan nelja-astmelise vastuse teljestikul: vanamoodi-kaasaegne:

1) Ennemuistseid kombeid järgivaid ning algusest lõpuni kõike kodus/taluköögis tegevaid tegemisi praktiliselt enam polegi. Ühele Hiiumaal vanu traditsioone järgivale kojale tuleb siinkohal tunnustvalt noogutada ja öelda, et kõigele vaatamata saab ka ise linnaseid (sealses murdes „magesid“) teha ning sellest ennemuitsel moel ise ölutit vaaritada. Aga see on pigem erand, mis kinnitab reeglit.

2) Nõukogude ajal levinud kombele pagaripärmi abil nö kolhoosimaltoosa baasil kange meestemurdja tegijaid jääb järjest vähemaks – vastavaid teraskehasid küll mõnikord pakutakse müügiks, kuid eriti populaarne see tegevus pole. Probleem on siin üks – niimoodi tehes valmib suur kogust õlu üks tükk, mis tuleb üsna ühekorraga ära juua, samas kui kaasaegsem tegemine võimaldab valmistada mängulisemaid jooke ja villida neid pudelitesse ning tarbida kasvõi mitme aasta jooksul ühe väikese anuma haaval

3) Kaasaegsete õllevalmistamise komplektide baasil on võimalik teha palju eripalgelisemaid joogipooliseid, saades paarkümmend liitrit pudelitesse villitud kraami (vt eelmine punkt), mida siis ükshaaval avada ja venitada proovimisprotsessi kasvõi aastate pikkuseks. Neid tegijaid on ilma liialdamata tuhandeid, kuid enamasti tehakse seda oma lõbuks ja sõprade januks, nii et neid pole väga näha.

4) Neid tegelasi, kes nüüd jällegi päris-päris õlut teha viitsiks linnaste baasil (mida müüakse erinevates pruulipoodides), pole küll palju, kuid nende tulemused on kõige põnevamad. U 10 aastat tagasi kasvas nendest entusiastidest välja enamik praeguseid ametlikke väikepruulikodasid, kuid see turg on aga nüüd ammu saavutanud küllastumuse. Samas loodame, et see protsess ei jää enam kunagi seisma.

Seega vastus algsele küsimusele on „ei“ ja „jaa“, sõltuvalt küsija ootustest :)
---
pilt võetud siit