Sunday, December 24, 2017

Laugas


Laugas (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 12,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Traditional Ale" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Translation: Bog Pool. Imperial Gruit spiced with caraway, juniper berries and bog plants, aged in bourbon barrels"

Väike lihtne pudel, sildikujundus on tagurpidi ja õõtsuv ... sootaimede mõju ilmselt :) Vahaplönn korgi pealt avaneb lihtsamalt kui mõnelgi varasemal versioonil - ja see on meeldiv. Kollane hõredapoolne sõrmepaksune vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldpunane.

Aroom. Oimumeie. Siin ikka kohe on mida nuusutada. Kuivatatud kirsid ja taruvaik. Vaniljekreem ja konjakikomm. Koorepumat ja india pähklid.

Esmamekk. Rabas on päikesetõus kirkam kui mujal. Linn on kaugel ja tema mured kadunud. Pisike lapik pudel annab sooja ja silmapiirile kerkiv päike tõstab uduvinet. 

Keskmaitse. Sa oled omadega rappa läinud, kui sa leiad end rabas olevat. Loogiline kas pole? Peotäis rosinaid, mida vaikselt nosida. Kastepiiskadest libe ja viltuvajunud laudtee. Pool kummikutäit vett.

Lõppmaitse. Sinu raskuse all kigisevasse torni tasub ronida. Eriti hommikul, et näha kuidas udukuhjatistest vupsavad välja kellegi poolt lendu lingutatud sulised. Datleid tasub kanda kaasas väikeses karbikeses, et neis sisalduv konjak taskusse ei nõrguks.

Järelmekk. Kui raba-platvormidel pakutaks hommikuti datliveini, siis käidaks siia kui palverännakule. Aga õnneks ei pakuta ja nii saad sa nautida vaikust ja seda ainumast mõtet, mis su peakolus leidub: "Ma ei taha siit veel ära minna". Sootaimede mõju ilmselt :)

Geniaalne ja lubamatu. Võtta see vaaaaanaaaaa humalavaba retsept ja astuda sellest kohe kolm kilomeetrit edasi. Muistsed pruulmeistrid nii teha ei osanud. Moodsad enamasti ei taha. Põhjala omad aga ei hooli. Ja vana Gambrinuse jäme kael kummardub selle ees. 
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment