Friday, January 16, 2015

Rõõsõkas

Rõõsõkas (Sulu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,2 %vol. Liigimääratlus: amber ale

Tootjainfo: "Karamelliste nootidega amber ale. Linnased: Pale Ale, Cookie, Crystal. Humalad: Mosaic ja Galaxy. IBU 60 (pole kindel kas see 60 ikka tähistab IBU)"

Lihtne väike pudel, puna-mustal toonil kohati raskesti loetav kiri. Kergelt kollakat karva vaht täidab pool klaasi, olles väga püsiv ja tugevalt end klaasiseintele haakiv. Õlle värvus - uduselt tumedapoolne punakasoranž. Aroom on karameljas, soe ja marjane, meenutades kuivatatud puuviljasegu täis kotikest ... koos pähklitega muuseas :)

Esmamekk on keskmise kehaga ja intensiivselt hapukas-mõrkjas. Keskmaitse ... vau ... see 60 on ikkagi IBU ... see on kohe ootamatult jõuline serviti antud laksakas vastu keelt. Väga korraliku IPA tasandil, või ei isegi üle enamike IPAde taseme humalane, vaigune, krehvtine, särtsuvalt hapukas-mõrkjas, mida vaid pisut taandab karameljas magusus. Lõppmaitse säriseb suus mõnusa vürtsikusega ja kergelt ülevõlli mõrkjashapuga ... nagu sööks pooltooreid pihlakaid koos kuusevõrsete ja astelpajuga. Järelmekk võtab kogu suuõõnt täitva maitseröögatuse kokku sõnaga "VAU!" ... vat seda pole "amber eil" nime alt pakutavast joogist küll proovinud!

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-hapuka buketiga ÜBERRÜÜBE! Tõsi küll, stiilist on kolm pikka sammu metsa pool astutud, kuid Gambrinusele selline ogarus meeldib :) Kõrvale sooviks midagi pehmet ja rahulikku, nt pirnilõike.
-------------------
pilt isetehtud

1 comment:

  1. Just degusteerimisel. Nõus - väga hea. Nõus - pigem IPA :)

    ReplyDelete