Thursday, November 8, 2012

Karksi Porter Eripruul

 Karksi Porter Eripruul (AS Karme). pdl 0,5 l. alc 6%. liigimääratlus: balti porter

Kõigepealt - kulla pruulikoda, tehke endale veebileht või kasvõi FB-konto! Tänapäeva maailmas on selle tegematajätmine üsna veider. Teiseks - võtke palun ühendust, Tartu õllepood sooviks teie õllesid oma valikus näha!

Disain on väga väärikas seekord. Tartu õlletehase aktsia-ost on vähemalt selles osas hästi mõjunud - reljeefne pudel, maitsekalt ja jõuliselt kujundatud sildid ning koguni omanimeline kork ... kõik see tõstab müügiväärtust!

Elevandiluu-kollakas vaht paneb pisut üllatama, tavaliselt on porterite vahud tumedamad. Kuid see-eest on tegemist üsna püsiva nähtusega, mis vaatamata suuremullisele olekule katab õlle nagu kord ja kohus pikaks ajaks vahuvaibaga ning haakub koguni mingil määral seintele. Õlle värvus - klaar tumepruun, vähese punaka helgiga.

Lõhn - esmalt on see üle-üle-ülemäära karboniseeritud ... süsihappegaasi pilv matab kõik muud aroomid. Kui see häiriv lõhnatapja aga kaob, ilmuvad alt esile tõsiselt meeldivad noodid. Üsna robustne kirbevõitu suits, minimaalselt kohvisust ja pisut hapukaid linnaseid.

Esmamaitse on samavõrra kirbe ja käre-suitsune ... just see, mida ootad balti porterilt. Edasine teekond üle keele muutub aga palju pehmemaks, domineerivad pigem skandinaavia porteritele omased hapukamad-marjasemad mekid. Järelmaitse aga üllatab oma lameda ja lapiku olekuga, kuhugi keelenurkadesse jääb kestma vaid õrn-vürtsine tinin ... ja ongi kõik. Kus on aga raske tempel kurgulakke, mis peaks seesinasest porterist tulema?

Kergepoolse kehaga stout, ütleks ma lõpuks. Õlisevõitu, õrnalt vürtsikas ja mitte kuigi meeldejääv.

pilti kahjuks ei leidnudki!

1 comment:

  1. Mina igatahes olen veendunud, et seda toodab ja villib A Le Coq isiklikult kohapeal ning Karksi õige tehasega seda miski peale nime ei seo (kehtib ka nende eripruulide kohta). Liiga erinev maitsetaust on nendel õlledel võrreldes Karksi originaaltoodetega. Ka alkoholiregister näitab nii.

    ReplyDelete