Saturday, July 28, 2012

Mort Subite Gueuze Lambic

Mort Subite Gueuze Lambic (Brouwerij Mort Subite / Alken Maes). pdl 0,25 l. alc 4,5%. liigimääratlus: nagu nimestki näha "lambic queze", milles lambic tähendab ilma pärmita kääritatud õlut (nö iseeneslik käärimine) ja gööz on segu noorest ja vanast lambic-õllest. Ideaalis peaks see kokku andma vägagi veiniliku smeki, kuid nn metsik kääritus ei lase kunagi päris täpselt ette teada, mis juhtub.

Tumedates toonides nääpsuke pudel ja agraarne sildike paneb ootama rasket rüübet, kuid see on eksitav, tulemus maitseb täpselt vastupidi - kerge ja meeldiv saab see elamus olema. Vahtu tekib lambic-õlle kohta ootamatult palju, hoogsamalt kallates täidab tihe vahukork pool klaasist. Joogi värv sügavalt näib kuldne ja punakalt kumav. Lõhn eksimatu, lambicule omane, terav ja kuiv veiniaroom. 

Esmamaitse üllatavalt pehme ja meeldiv. Seejärel tuleb lausa kreemine pai kesk-keelele, säilub vaid väike happesärin keele all. Lõpp tundub aga suisa kreemjas ja üldse mitte nii kuiv kui peaks stiilipuhta göözi puhul olema - ilmselt see ongi ühe väikese kohviku majaõllest nii populaarse margi teinud (tuleb kahjuga tunnistada, et ka see pisike pruulikoda on mitme omanikuvahetuse järel jõudnud hiiu, täpsemalt Carlsbergi kätte ... aga õnneks lasevad nad õllepruulidel omatahtsi toimetada)
--------
pilt saadud siit

1 comment:

  1. Minu meelest on siin kirjelduses unustatud liisunud ja käärima läinud 2 nädalat tagasi surnud vanaema poolt klaveri alla unustatud sõstramoos vanamoodsas plastkannus, mis annab asjale eriti iseäraliku puudutuse - nõukogudeaegsed kondised eluaeg Ülikooli Raamatukogu prügilas töötanud vanaeidekäed, kes kohtasid humalat alles peale oma surma. Soovitan.

    ReplyDelete