Saturday, March 7, 2015

Wal & Schip (Wild Turkey B.A.)


Wal & Schip (Wild Turkey B.A.) (de Molen, Holland) pdl 0,33 l. alc 10,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "imperial stout" ja hinnang 42 punkti

Tootjainfo: "Indigrients: water, barley malts (pils, caramel, roasted, chocolate, brown), bitter hops (sladek), top fermenting yeast, barrel aged
34 EBU"

Väike lihtne pudel, must vahakaelus, must-valge tehniline sildikujundus. Tumepruun sõrmepaksune vahukiht kaob kirmeks, kuid püsib siis pikalt. Õlle värvus - mõistagi mustjasmust.

Aroom hellitab juba meetrikauguselt sõõrmeid mõrkjas-magusa tuttava buketiga, kus heljub nii rasket rösti kui karget viskit ja ümarat tammevaati. Lähemalt tutvudes leidub siin metskirsse, šokolaadi, tumedat rummi ja käärimaläinud ploome.

Esmamekk on väga raske ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse tervitab alguses kääriva kirsikompoti teravusega, kuid siis muutub see rammusaks šokolaadikoogiks, mis täidab su pea ja veel pool tuba ... ja selle koogi põhi on immutatud lõuatäie karmi rummiga. Lõppmaitse ümar-pehme koorekaramell lebab voodis koos äkilise ja nurgelise mägilasega, kellel on ka sängis papaaha peas ja kinžall hammaste vahel, see on vastuoluline segu, kuid üldmulje on igati meeldiv, et mitte öelda imeline. Lõppmaitses  domineerib hapukas-mõrkjas metskirss, mis on paksu šokolaadivõõba sees ... kuid keegi on siia tilgutanud ka veidi tärpentini ... muuseas, see ei riku seda segu, vaid ainult võimendab ja muudab soojemaks.  Järelmekk kraabib pisut kurku, paneb keelepära alguses alkoholiselt kuumama, kuid siis silitab kakaokreemi mahedusega haavatud kohad üle. 

VÄGA raske kehaga, nõrgalt karboniseerunud ja naftataolise paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusaka buketiga ÜBERTASANDI rüübe! Gambrinus pole kategooriliselt nõus ratebeeri sellekordse hindega. Jah, võrreldes mõne sama tehase poolt toodetud šedöövriga on antud eksemplar ehk robustsevõitu, kuid ei mingil juhul halb ega kohe kindlasti mitte keskpärane! Soovitaks pakkuda koos tilgakese kuuma kange kohvi ja külma mineraalveega.
------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment