Thursday, March 24, 2016

Hel & Verdoemenis Port Charlotte BA (peated)


Hel & Verdoemenis Port Charlotte BA (peated) (de Molen, Holland / Belgia) pdl 0,33 l. alc 11,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial Stout" ja hinnangut veel pole. Tõsis küll, tootja enda määratlus kõlab nii: "extra strong beer, smoked imperial stout'ish"

Tootjainfo: "Indigrients: water, barely malts (pils, caramel, chocolate, roasted, brown), bitter hops (saaz, columbus), top fermenting yeast. Barrel-aged
102 EBU"

Väike lihtne pudel, tehniline sildikjundus ja vahakaelus. Tumepruun setimeetrine vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - no mõistagi muuuuust! 

Aroom. Mõmõhh. Raske. Õnnis. Lollakalt luksuslik. Absoluutselt armastusväärne. Vanilje ja suitsutatud kirss. 

Esmamekk on raske. Ja mõnus. Ja siirupjas. Magusakas-mõrkjas ja täidlane. Mõisaköögis istuvad maha tallimees ja kokk, aeg on teha üks õhtune naps. Aidamees tuleb pisut hiljem, aga tema uus leiutis - väikeses suitsus vinnutatud kirsid - on juba laual ning nende aroom täidab kogu toa.

Keskmaitse on ühekorraga mõrkjas ja vaniljene. Tammine ja pehme. Tume rumm ja šerri kokku segatuna ... aga miks ka mitte? Seda enam et aidamees ka juba jõudis kohale ning temale sellised lollused meeldivad.

Lõppmaitse vürtsikas veinisus on sama üllatav nagu mõisahärra enda ilmumine kööki. Ehk siis üldse mitte liiga üllatav - vanahärra astub meelsasti õhtul altkorruselt läbi, et koos temaga vanaks jäänud teenijarahvaga üks klaasike võtta ja homseks ülesanded paika panna. 

Järelmekk on soe ja muhe. Napsusoojus võistleb jauhtuvast pliidisuust hoovava süte rauge kumaga. Homme tuleb tegus päev - vaja jahiseltskond vastu võtta. Kuid seni on aega võtta veel üks tibake seda hunnitut nestet, mis aja jooksul muutub ploomisemaks.

Kokkuvõtet ei tule. Kolossaalsus ei vaja seda. Ja vana Gambrinus on ka kõigest inimene, keda peale SELLIST elamust haarab roidumus ja laiskus. 
------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment