Monday, March 24, 2014

Mystic CDA (Crazy Dark Ale)

Mystic CDA (Crazy Dark Ale) (Muraste pruulikoda, Eesti). pdl 0,33 l. alc 8,5%vol. liigimääratlus: tume IPA.

Tootjainfo: "Humalad: Columbus, Centennial, Amarillo, Cascade, N.Brewer, Stickelbracl. Vesi, linnased, pärm. Suhkur Muscovado. IBU 145."

Väike lihtne pudel, hobiõlle kohta vägagi efektne silt. Tumekreemikas vaht täidab pool klaasist, olles väga püsiv. Õlle värvus - kirkalt mustjaspunane. Aroom mõjub väga humalakülluslikult, siin segunevad murused, vaigused, adrused, mesised ja vürtsikad noodid nagu vana manatarga ravimtaimede laoruumis.

Esmamekk on väga raske ja jõuliselt hapukas-mõrkjas-vürtsikas. See otsekui paneb sind proovile, et kas julged vana targaga edasi rääkida või taandud kohe häbelikult selg ees sammaldunud uksest tagasi. Keskmaitse kõnetab sind juba väärika rahuliku tooniga, milles kõmiseb aga aegade kogemus ja iidne teadmine - see on raskelt ja metsamarjaselt hapukas, raudrohuselt mõrkjas ja vaiguselt kleepjas. Lõppmaitse tunnustab su julgust edasi liikuda ning patsutab turjale adruselt nätske ja vürtsikalt veinise käega. Vanamees polegi tegelikult nii tõre nagu tema puhmaskulmud ja läbitungiv pilk algul lubab ... ta lihtsalt tahab enne näha, kas on mõtet sinuga edasi rääkida või oled järjekordne tühikargaja nagu neid iga päev kümneid värava taga kõõlumas näha võib. Järelmaitse kougib koldest välja erilises soolakas vaigu-mee-metsamarja-koorikus küpsenud kergelt suitsulõhnase kitsekoiva ning laseb sul lõpuks endal rääkima hakata. Ja usu mind, juttu jätkub sul nüüd kauemaks, sest ainuüksi selle pruulise kiitmiseks kulub nii umbes kolm lehekülge tihedas kirjas!

Raske kehaga, õlika paletiga, hapukas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-magus-mõrkja buketiga MEGARÜÜBE! Oi sa siunahk ja konnakoib ... selle taadi juurde tasub veel tagasi tulla. Ja kõrvalehaukamiseks suurem sületäis vürtsikaid grill-ribisid kaasa haarata!
----------
pilt isetehtud

2 comments: