Sunday, March 17, 2013

Westvleteren 12


Westvleteren 12 (Westvleteren Abdij St. Sixtus). pdl 0,33 l. alc 10,2 %. liigimääratlus - quadrupel. see õlu on legend - 100 puntki nii ratebeer.com kui beeradvocate.com järgi. Sellist kõrgklassilist ühtelangevust kohtab väga harva!

Disain nagu sel pruulikojal ikka - täiuslikult puuduv. Korgil ilutsev kuupäevatempel - 18.01.15.


Õrnkreemikas vaht täidab alguses 95% kannust. Tasapisi ilmuv õlu on õrnalt udune, punaka helgiga tumepruun.

Lõhn ... oooo ... seda nuusutaks kaua-kaua ... see on iiriseline ja karamelline, kergelt rummine ja rammusalt biskviidine.

Esmamaitse mõjub magusalt ja raskepäraselt, kergelt ploomiselt. Keksmaitse muutub kordades külluslikumaks, rikkalikult linnaseliseks ja rummiseks, võiseks ja tammiseks. Lõppmaitse paiskab aga suisa selili ... see on nii hunnitult rikas nii pähkliste, linnaseliste, rosinaste, õrnalt šokolaadiste ja aromaatsete humalaste toonide poolest. Gambrinus pole põrmugi kindel, kas kõik kirja sai ... ei, viigimari tuli veel kohe meelde ja kindlasti midagi veel. Järelmekk muutub kreemjaks, tihkeks ja kangeks, vürtsikate päikeses kuumenenud mullaste aroomide laadseks ja ... taevas teab miks tuleb meelde lillaleheline basiilik?

Raske kehaga, kleepja kehaga, ideaalses tasakaalus olev rüübe. Kui õlleorgasmi oleks olemas, siis see oleks üks parimaid nendest. Mitte mingit toidusoovitust pole seekord vaja ... no kessse soovitab toitu seistmendas-taevas-viibimise kõrvale?
------------
pilt siit

4 comments:

  1. Kusjuures suhtusin kerge eelarvamusega sellesse õllesse just kõrgete hinnete ja ülivõrdes hinnangute tõttu. Kuid ei - nii ongi - tegu on võrratult hea õllega, tohutult mitmekülgse maitsega, kusjuures kõik see on nii hästi tasakaalustatud, et isegi norimise mõttes ei leia mitte midagi häirivat.

    Tõesti kahju, et Westvletereni õlled mitte mingi nipiga Eestisse kätte ei käi.

    ReplyDelete
  2. Ametlikult seda ju müüaksegi ainult ettetellimisega kohapeal. Brüsselis on võimalik ka seda osta, pudeli hind on ainult ca 10 euri.

    ReplyDelete
  3. See .15 on ju aasta? Mul mõned spontankriek'i pudelid näitavad .23 Peab ootama siis.

    ReplyDelete
  4. Olen kainud kohapeal kloostris jarel. Tasub vaeva t6esti.

    ReplyDelete