Tuesday, May 7, 2013

Cocoa Psycho


Cocoa PsychoCocoa Psycho (BrewDog). pdl 0,33 l. alc 10%. liigimääratlus: imperial stout.

Tootjainfo: "Welcome to the world of Cocoa Psycho, a liquid dimension where pure indulgence reigns. Originally brewed some 250 years ago to celebrate the Russian Royal Family, this 10% Imperial Russian stout borrows from the decadence of the time with its extravagantly smooth blend of crushed coffee beans, cocoa nibs and dark malts. But continue to dig a little deeper, past the infusions of vanilla pods and toasted oak chips, and eventually you'll come face-to-face with the madness required to make this beer; a kind of insanity that would have made Rasputin himself proud. To fully unleash the aromas and bittersweet luxury of this stout, we recommend drinking it from a stemmed beer glass before taking a sledgehammer to a Faberge Egg."


Brewdogi seeria äratuntav kujundus.Selle õlle erakordsus algab juba väljavalamise hetkest - pigimust kraam valgub klaasi ning alles ajapikku erituvad sellest kaks kihti - õlu ja vaht. See vaht on aga pöörane ... tuhm tumepruun ja tihe nagu makroflex. Õlle värvus - sitikmust, kusjuures see sitikas on otsatult pimedas vaarao hauakambris ja seda ümbritseb pilvpime egiptuse öö.

Aroom ... ooooooo ... kas te olete nuusutanud värskelt jahvatud kohvi? Sihukest jämedalt jahvatatud ja hapuka röstiga kohvi hoovab siit klaasist kolme meetri kaugusele.

Esmamaitse. See on MAITSE! Keel satuks kui kohvilikööri sisse, nii intensiivne, tihke ja tummine on see sametpehme puudutus. Keskmaitses muutub elamus veelgi ogaramaks, sihandset tihket keskkonda pole ammu kogenud. Kleepjastihe, hapukasmagus, tiine ja tiirane, puidune ja kakaone, võine ja liköörine.

Kui kunagi raatsid edasi libistada seda võimsat massi piki keelt, siis saad lõppmaitses sulni õnduses osaliseks. Või ei, taevalikust õndsusest siin rääkida on kohatu, siin peab kõnelema põrgulikust raskusest, tündertümina ja jeeriku pasunate kimedal kõlal saabuvast Maitsest, mis astub kohale, põlvini tihkelt mulksuvas keevas kohvilaavas, ajades kolmhargiga eemale januseid, kes seda rüübata ihkavad.

Järelmaitse jaoks ei jätku enam sõnu ega tunnetust ... kõike matab enda alla tuhmtume küllus, mis otsib patuse pilguga, millist viimast maitsenäsakest täita oma sarvest. Langenud ingel on oma töös sama ilus kui tema taevased vennad. Kõik need on ühe täiuse eri tahud. See õlu siin on absoluutne vastand kergele joogiõllele. Seda ei saa juua. Lihtsalt. Ei saa. Saab vaid piiskhaaval mekkida. Ja mõelda, kas siin ilmas on veel midagi, millega sind üllatada saab. Aga õnneks sa tead, et saab :)

Tankraske kehaga, mõrkjas-hapu buketiga, ülimalt jõuline rüübe ... ei, rüübe on vale sõna. Aga igatahes unustage ära söök. Küsige parem suur klaas külma vett, et oma keelt pisutki toibutada sõõmude vahele.
----------
pilt tootja lehelt

1 comment:

  1. Jaa, tõepoolest päris tõhus ja tummine rüübe. Mulle tundub ainult aastaaeg olevat veidike vale sellise kohvi-kakao-vanillipommi nautimiseks - tuisusel talveõhtul mõjuks ehk isegi kuidagi ehedamalt.

    ReplyDelete