Sunday, January 13, 2013

Ola Dubh









Taaskord on Gambrinuse ees üks õllekolmik, kuid sedapuhku saab see olema keeruline hindamine. Tegemist on šoti eiliga, mis on laagerdunud šoti viski Highland Park vaatides, üks 12, teine 16 ja kolmas 18 aastase omas.

Saab siis näha, kas suudab neid nüannse eristada. Ootused on igatahes kõrged, neid kütab üles juba ainuüksi õlle nimetus - Ola Dubh on tõlkes Old Engine Oil ehk Vana Mootoriõli :) Noh ja lisaks sellele on kõik need kolm varianti saanud ka 99 punkti Ratebeer järgi.

Tootja kirjeldus: "Ola Dubh (or ‘Black Oil’) is a collaboration between Harviestoun Brewery and Highland Park, Distiller of the Year*. It is based on Harviestoun’s award-winning Old Engine Oil. With more than a stylistic nod to the classic Imperial Porters (and Stouts) of the nineteenth century, this deliciously rich, dark, 8% a.b.v. beer is the first ale to be aged in malt whisky casks from a named distillery and, with traceable casks and numbered bottles, the rest with genuine provenance. Ola Dubh will initially be available in three different expressions; the initial release will be of small batches aged in casks formerly used to mature Highland Park 12 Year Old, Highland Park 16 Year Old and Highland Park 30 Year Old. Further variants are planned for the future. Ola Dubh is, in the words of beer afficionado Owen D.L. Barstow: “The most interesting new British beer I have tried in years.” "


---------

Ola Dubh 12Ola Dubh 12 (Harviestoun). pdl 0,33 l. alc 8%. Liigimääratlus: "old ale" ehk pikalt laagerdunud eil.

Disain kogu seerial tume, et mitte öelda raskepärane, aga samas elegantne. Fooliokaelus ja väike raamatuke - see mõjub soliidselt.

Hallikaspruun kahesõrmene vaht vajub minutikesega poole võrra vähemaks, kuid jääb üsna tihedaks. Õlle värvus - vähese punaka helgiga must ... noh nagu läbikäinud mootoriõli :)

Aroom on mõrušokolaadi ja suitsu segune, kusjuures aja jooksul suitsupool tugevenb. Esmamaitse mõjub stoutilikult, mõõdukalt tihkelt ja mage-mõrkjalt. Keskmaitse muutub karameljalt magusamaks, lisandub käredavõitu mõrusid suitsunoote. Lõppmaitses tajub keelepära tihkeid röstlinnaseid ja suulagi šokolaadimekki, mis järelmaitses muutub jällegi suitsuseks. Kerged happelised nüansid tulevad kohale mõnekümne sekundi pärast, meenutades röstitud rukkileiba. Viskisusest saad aru alles teise ja kolmanda lonksu ajal, kui suu on esimese maitsepalanguga harjunud. Aja jooksul muutub teravavõitu viski ja suitsuse tammevaadi mekk koguni domineerivaks.

Keskmisest raskema kehaga, üpris õlise paletiga, väga mitmekihine ja pikka avastamisrõõmu pakkuv mehine jook.
-----------
pilt tootja lehelt
-----------

Ola Dubh 16 (Harviestoun). pdl 0,33 l. alc 8%. Liigimääratlus: "old ale"

Ola Dubh 16 Vaht eelmisega võrreldes pisut pruunakam, õlle värvus sama must.

Aroom on kerge suitsuga segunenud linnaseline ja äratuntavalt viskine. Esmamaitse kergelt magusakas tihe stout. Keskmaitse suitsune, iirislikult magus ja väga tihke. Lõppmaitse mõjub kuidagi kohevalt, kreemjalt ja kohviselt ... justkui neelaks kohvilikööri vashtulöödud varianti. Järelmaitsestulevad kohale taas veidi suitsused ja üsna teravalt viskised noodid.

Üsna raske ja kreemja kehaga, õlise paletiga ning väga nauditav rüübe!
----------
pilt tootja lehelt
----------
Ola Dubh 18Ola Dubh 18 (Harviestoun). pdl 0,33 l. alc 8%. Liigimääratlus: "old ale"

Vaht jällegi tuhmpruun, õlle värvus sügavmust.
Aroom mõjub magusalt, iiriskommilikult ja martsipaniselt. Esmamaitse kergelt kohvine ja martsipanine, selline meeldiv magus-mõrkjas segu. Keskmaitses tunned mõnusat mandlite mekki ja  karamell-linnaste magusat nooti. Lõppmaitse muutub taas kohvisemaks ja kergelt alkoholiseks. Järelmekis kerge suitsuvine ja soe rammestus ... justkui istuks kergelt maha jahtuma hakkavas saunas ja naudiks mõnusat äraolemist.

Raske, kergelt kreemikas, õline ja külluslik. Täiesti väärt omaette nautlemist õhtu viimaseks klaasikeks.
--------
pilt tootja lehelt
--------

No comments:

Post a Comment