Friday, January 4, 2013

X-mas Porter Fra Til Via


X-mas Porter Fra Til Via (Mikkeller). pdl 0,75 l. alc 8,0%. liigimääratlus: Imperial porter või siis Baltic porter.

Geniaalne kinkeõlle, kas teate - see keeruline Fra ... Til ... tähendab maakeeli Kellelt ... Kellele, Via Mikkeller aga Mikkelleri kaudu. Lihtne, kas pole? Kirjutad sildile nimed peale ja asi vask ;)

Lakooniline postkaardilik silt ning kuldne kaela-foolium loovad piduliku mulje. Tihe tumepruun vaht täidab enamik klaasist ja ... sisuliselt tardub sellesse asendisse :) Õlle värvus - täiuslik must, tume nagu kaarnatiib.


Lõhn ... ooohhhoooo ... see on sügav ja tume ja lõputu kui koobas mäealuses. Tume röstlinnas ja marjalik-hapukas humal, sekka veidi suitsu ja veel mingit tihket essentsi ... meenutab justkui küpseliha ja -leiba korraga ... sihuke lõkkel küpsenud rammusa roa kauge hõngus koopasuul, mille lõpus trollide sülge-neelama-ajav õhtusöögi lõkkekuma.

Esmamekk mõjub pehmelt ja suitsuselt. Kesmaitses ... sa püha graal ... see on nii jõuline, nagu vajutaks õlu sõdurisaapaga oma kannajälgi su keelesse ... tihe ja tugev röstlinnas, küpseõunalik magus-hapu ja kergelt mõrkjas korraga. Lõppmaitse mõjub veelgi tihkemalt, kuigi tundus, et enam jõmakamaks minna ei saa. Rabamarjadest tehtud ja sooürtidega maitsetsatud vein, millest on keedetud tihe kaste, et õilistada tulel praetud põhjapõdraliha ... novat sihandse mulje jätab see lõpumaitse. Selle pöörase aistingute puntratantsu taandudes õõtsub järelmaitses vaid tugev-tugev suitsune ja vaigune kadakas, millega koopaseinu ürgse rituaali jaoks pühitseti.

Jumaka keha ja tankraske paletiga õlu, mis vajutab ettevaatamatu maitsja mõneks ajaks pikali. Siia juurde süüa ... see oleks puhas raiskamine. Seesinane rüübe on niiiiiiiiiiiiii rammus, et täidab kõhu ja meeled.
-----------
pilt siit

No comments:

Post a Comment