Monday, January 21, 2013

Lobkowicz hele ja tume


Hea koostööpartner / maaletooja Svensky tõi täna prooviks mõned uute õllede näidised - selle eest kiidan!

Kõigepealt Tšehhi õllede paar: hele ja tume.
------------
Lobkowicz Premium (Pivovary Lobkowicz). pdl 0,5 l. alc 4,7%. liigimääratlus: boheemia/tšehhi tüüpi pilsner.

Elegantne sildikujundus ja kuldne vapikirjadega kaelafoolium jätavad hea mulje. Küsimusi tekitab ainult sildil olev kirje "Knížecí Pivovar" ... Knížecí on piirkond Prahas ... aga sellenimelist pruulikoda Gambrinus ei leia. Samas tuleb aga tootjat kiita - õllemargil on oma veebileht, mis on tšehhi, poola ja vene keeles! :)


Valge suuremulline vaht täidab esmalt kolmandiku kannust, kuid kahaneb üsna ruttu. Õlle värvus - kuldse helgiga tumekollane. Lõhnas domineerib tõeliselt hea vesi koos heledate linnaste mõnusa koduse aroomiga.

Esmamaitse mõjub kergelt magusakalt ja küpselt. Keskmaitses tuleb esile tublide tšehhi humalate klassikaline mõrkjas mekk. Järelmaitses segunevad linnaste magus-hapukas ja humala mõrudapoolne maitse mõnusaks seguks ... ja järelmaitses lisandub siia kergelt küpseõunane või isegi ploomine nüanss.

Kerge kehaga, keskmise karboniseeringuga, pilsner-klassi õllede parimaid esindajaid. Sobilik tubli seaprae ja soolakringlite kõrvale ... ideaalne piduõlle, piisavalt maitseküllane ja samas mitte liiga jõuline.
----------
pilt siit
----------

Lobkowicz Premium Cerne (Pivovary Lobkowicz). pdl 0,5 l. alc 4,7%. liigimääratlus: dunkel.

Jällegi elegantne sildindus, seekord sobivalt tumedates toonides. Kreemikas vaht püsib tunduvalt kauem kui heledal vennaksel ning seekord jäävad ka kenad randid seintele. Õlle värvus - kerge punaka helgiga must. Aroomis lisaks heale veele tublid röstlinnased.

Esmamaitse on kerge ja sametiselt pehme. Keskmaitses tunned kreemikat kohvist röstmekki, mis lõppmaitses muutub väga tugevaks, pehmeks ja täidlaseks nagu tumedavõitu pontsakas piiga. Järelmekk taandub pikalt ja külluslikult ... midagi nii maitserikast poleks laagerõllelt küll oodanud!

Kerge keha, kuid üllatavalt täidlase maitsebuketiga tume laagerõlu. Sobilik tugevama lihapala kõrvale ... nt noore veise grillitud ribid vürtsikas kastmes.
---------
pilt isetehtud

4 comments:

  1. "Knížecí Pivovar"- ei tähenda mitte midagi muud kui "kuninglik õllekoda" (kniz peaks vastama i.k knight, v.k vürst'ile või moodustama sarnase analoogia). Lobkowiczid on Tsehhi üks kuulsamaid ja vanemaid aadlisuguvõsasid. Sealt ka siis nimi. Tänapäeval koosneb Lobkowicz 6-7 tsehhi kapitalil põhinevast õllekojast (umbes nagu Carlsberg grupp ainult palju palju väiksem).

    ReplyDelete
  2. Leidsin sellised andmed:
    http://www.pivovary-lobkowicz.cz/en/our-breweries/

    ReplyDelete