Monday, November 30, 2020

Põrgulikud jõulud

Põrgulikud jõulud (Pööningu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,7 %vol. Liigimääratlus: baltic imperial porter

Tootjainfo: "Põrguvärki, kas siia õlu sisse on pandud viina või? Jah, sest viinas leotati värske apelsini koort, kaneelikoort ja tähtaniisi, mis kõik siia sisse on kallatud
IBU 27"

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus. Tumepruun tihe vahukiht täidab kolmandiku klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt sünkjas-mustjas-punane. 

Aroom on üsna muljetavaldav. Magusale karamelliselt vundamendile toetuvad kaneelised seinad, selle sees kiirgavad apelsinised aknad ning neis omakorda aniisised küünlatulekesed.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja mõrkjas-magus, veidi kõrbenud servaga valeri-küpsise taoline. Keskmaitse torkab aga mõjusalt sooja ja tüseda alkoholise pöidla sulle ribidesse ja naeratab lahke šokolaadi-ploomi naeratusega. Lõppmaitse toob taskust välja kaneelipulga ja segab sellega rummipunši, milles on kõvasti ploome, rosinaid ja natukese lagritsat. Järelmekk - puhas melass, millele on raputatud kaneelipuru ning pähklitolmu ja tumeda mõrušokolaadi riibet. 

Raske kehaga, vähekarboniseerunud ja õlise paletiga, mõrkjas-magusa-mõrkjas-hapukas-magusa-vürtsikas-magus-mõrkja buketiga ÜBERTASEME rüübe. Natu-natukese ehk on see jook veel nooreke, kuid hei, jõuluajal võib väiksemaid patukesi ju andeks anda küll, ja see on tõepoolest piiisipatukeseke. Hea matsakas ning üsna briljantses tasakaalus vürtsporter.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment