Wednesday, October 24, 2012

Koulu (Turku pruulikoda-pubi/restoran)



Gambrinus külastas ühte väga omanäolist õlleasutust. Soomes, Turku linnas on üsna kesklinnas paiknev vana koolimaja võetud kasutusele ... noh ütleme mitmenäolise restoranina, kus on eraldi tiivad nii veini kui õlle kui kõige muu jaoks. Jätame aga selle "kõik muu" kõrvale ja viskame koos pilgu nende suurimale väärtusele - omapruulitud õllele.

Gambrinus proovis neist ära kõik viis, mis hetkel kraanist saada. Koulu õllede üldine iseloomustav joon kõlab: kodune ja naturaalne. Ei mingit kunstlikku gaseerimist, ei mingeid ülevõlli maitseelamusi, kohati lausa koduõllesed nüansid ... kuid aus ja ehe kraam! Umbes nii kõlavad ka teiste hinnangud, pakkudes õllede keskmiseks reitinguks umbes 40, kuid kohta ennast iseloomustatakse siiski enamasti mõnusate sõnadega. Ainult et jah - wifi'ga on asi nutune, sestap postitan ülevaate järgmine päev. Aga nii on ehk paremgi;)

Oktober
pooleliitrine kann, 5,0%. Õhuke valge vahukirme, mis ilmutab püsivust. Õlle värvus vaskselt punane.

Aroom mõjub nõrgalt, kuid meeldivalt linnaseliselt, õrnalt magusalt ja röstitult. Maitse üsna lihtne, kui väga meeldiv. Algus mõjub üpris kergelt, kuid mitte vesiselt. Keskmaitses lisandub tubli ports mõõdukalt röstitud linnaseid, järelmaitses tuleb lisaks humala mõrkjus. Kokku on tegu koduse ja kergelt kopitanud buketiga ... kuid seda sellises mõnusas, suvilalikus mõttes. Jääb mulje, et linnased on kuivanud niiskel pööningul.

Mõõduka ja tasakaalus maitsega, keskmise kehaga. Üsna meeldiv rüübe.

--------------
Lehtori. 4,7%. Mõnemillimeetrine vahukihike. Õlle värvus – hägune, valkjaskuldne, tegu on filtreerimata laagertüüpi õllega.

Aroom on nõrk, karboniseerimata, linnaseline. Esmamaitse kerge ja karge, keskmaitses lisandub superkogus linnaseid (Gambrinus polegi vist nii linnaselist õlut saanud). Lõppmaitses lisanduvad humalad ning seda üsna teraval moel (kuivhumaldamine? pärast saingi kinnitust, et humalad on lisatud keetmise järel). Maine, kodune, hele ja samas üsna jõuline.

Humalase ja lihtsa linnaselise üldtooniga keskmise kehaga kerge õlu. Väga meeldiv kooslus – midagi sellist kergelt laagrilt ei ootaks.

----------------
Aura Juhla 5,2%. Korralik jalaga klaas, õhuke tihe vahukiht. Nõrk linnaseline magusakas lõhn. Helekuldne värv, kristallselge. Maitse lihtne, puhas ja linnaseline. Kogu maitsebukett üsna ühetaoline, selge ja klaar. Sülega linnaseid, kuid üsna mõõdukalt humalaid. Samas järelmaitse on huvitavalt terav, suud kirvendama panev.

Kerge kehaga, väga värskendava olemusega.
---------------- 

Masteri 5,5%. Väike sale kann. Väga õhuke vahukirme. Õlle värvus – tumepunane, pruunaka varjundiga. Esimene õlu nende seeriast, millel on korralik lõhn – mõnusad kergelt suitsused röstlinnased.

Esmamaitse üsna õrn, kuid see muutub kohe, kui õlu hakkab üle keelelae jooksma. Hapukas-mõrud linnased ja röstleiva maitse ... väga mõnusalt kerge ja kuiv, samas intensiivne. Väga tasakaalus maitse, ei mingeid väljaulatuvaid nurki. Samas – see on ka õlle nõrkus, oleks nii intensiivse lõhna juurde oodanud ka jõulisemat maitset.

Kerge kehaga, mõnusa lõkkel kärsatatud leiva järelmaitsega.
------------------
Reksi 7,2%. Väike kann. Õhuke ja kiirelt kaduv vahukiht. Õlle värvus – sügavkuldne. Lõhn praktiliselt puudub ... ehkki nad ise nimetavad seda oma „kroonijuveeliks“

Maitse on aga teine tera. Siin on juba sügavust ja soojust. Esmamaitse linnaseline, keskel hakkas lisanduma kergeid humalaid, soe alkoholine embus haarab kogu keele ja võimendab kogu buketti. 

Kergelt õlise, tugevalt humalase üldmuljega, soe ja kosutav suutäis.

No comments:

Post a Comment