Monday, October 29, 2012

Vilniaus Alus seeria










Maxima kaubakett on  hakanud maale tooma ja müüma Leedu õlut - au ja kiitus talle!
--------

Vilniaus Šviesusis Nefiltruotas Alus (Vilniaus Alus). pdl 0,33 l. alc 5,2%. liigimääratlus: hele lager.

Lihtne pudelike, sümpaatse kujundusega sildike, rosinaks on kenake keerdkork. Suuremulline helevalge vaht kaob lõbusa kahinaga, jätmata mingeid jälgi. Õlle värvus: kergelt udune (filtreerimata värk ikkagi) ja sooja kuldse helgiga kollane.

Lõhn esmalt ülekarboniseeritud, kuid gaasipilve taandudes domineerib väga meeldiv puhas ja jõuline linnasearoom, millesse seguneb hapukas noot. Esmamaitse hapukasmagus ja taignane, edasi liikudes lisandub sülega puhaste linnaste magusat mekki. Lõppmaitses jääb pisut liiga tugevalt domineerima käärinud taignale omane teravavõitu happeline nüanss.


Keskmise kehaga ja sametja üldpildiga meeldiv, lõunakõrvaseks sobiv rüübe, mille palett on veidi happesuse osas tasakaalust väljas.

pilt siit
----------------

Vilniaus Kvietinis. pdl 0,33 l. alc 5,0 %. liigimääratlus: nisueil või heffeweisen.

Õhuke valge vahukihike, millel on keskmist püsivust. Õlle värv - heffeweissile ehk pool-nisuõllele iseloomulik sügavkuldne ja hägune toon.

Lõhn üllatavalt magus, jutskui oleks lisaks odra- ja nisulinnasele kasutatud veel ka maisi. Pikemal nuuskimisel muutub see magus lausa mesiseks, ehkki veidi kunstlikult mesiseks ... nagu odavamatel meepräänikutel.

Esmamaitse kerge ja magushapu, edasi muutub bukett mesisemaks, lõpuks jääb keelele aga kergelt vürtsikas magushapu mekk. Tavapärast nisuõlut ei meenuta see mitte, ka heffeweisse jaoks veidi liialt magus ... kas tõesti on kasutatud päris mett ... miskipärast kahtlen.

Õrnavõitu kehaga, tugeva järelmaitsega linnaseline õlu, mille nisualge on väga ära peidetud. Samas siiski kergelt joodav ja nt hautatud magushapu liha kõrvale paras rüübe.

pilt siit
-------------


Vilniaus Tamsusis. pdl 0,33l. alc 5,6%. liigimääratlus: dunkel ehk tume lager.

Kreemikas tugev ja paks vahumüts kaob aja jooksul olematuks. Õlle värvus - meeldivalt sügava tooniga vaskne merevaik.

Aroom on esmalt ebamäärane ... justkui röstitud linnased ... aga samas ka nagu midagi köögiviljalikku. Odav karamellsuhkur või veelgi odavamad karamellkommid ilmuvad nuuskija vaimusilma ette.

Esmamaitse kerge ja magusavõitu, edasi tulevad mängu pehmed karameljad ja kommised/lagritsased noodid. Järelmaitses tuleb taas esile see odavamate dunkel-õllede iseloomulik köögiviljalik, ebamäärane mekk, mis tuleneb kas valesti valitud humalasordist või halvasti röstitud linnastest.

Keskmise kehaga, pisut-pisut vürtsika järelmekiga, kuid üsna iseloomutu rüüpeke. Tugevamaitselise-vürtsika toidu kõrvale võib samas üsnagi paslik olla

pilt siit


No comments:

Post a Comment