Wednesday, October 10, 2012

Kvaliteedist ja hinnast

Selle kommentaari tõukeks toimis uudis, et Tartu õlleteheas lõpetab nn maheõlle tootmise. Selle lõpus kurdab turundusjuht, et "Pigem näeme, et me ei ole suutnud seda õlut tarbija jaoks piisavalt väärtuslikuks muuta. Maheõlu iseenesest ei ole Eestis õllesõbrale ostuargumendiks."

Õige järeldus, kuid vale otsus, ütleb Gambrinus! "Mahedus" - mida iganes see ka ei tähendaks - pole tõesti väärtus omaette. Olulised on kaks kategooriat - maitse(-elamus) ja hind. Kui mahe õlu on maitsetu, siis teda ei osteta. Kui tal puudub maitse, nägu ja hing, siis võib toode kasvõi kolmekordselt "mahe" ja odav olla, kuid miks peaks seda ostma? Kuid kus kurat on kirjas, et mahe peab maitsetu olema?

Head Tartu õlletehase otsusetegijad, ärge lõpetage maheõlle tootmist. Tehke ta nauditavaks, lõhna- ja maitseküllaseks, lisage sellele juurde väike kiiks ja mõnus lugu ja müüge nii mis mühiseb. Hind pole esmatähtis, kui saadaval on elamus!
 

Jätan kõrvale kogu pika turundus-psühholoogilise jutu ja proovin öelda lühidalt. 

Ekspertide-nautlejate hinnangud ja müüginumbrid ei ole omavahel kooskõlas. Lähtudes viimasest, tuleb toote latti aina allapoole lasta, kasutada võimalikult odavat tooret ja tehnoloogiat ning võita käibe pealt. Eksperthinnagud  räägivad aga selget keelt, et nautlejad eelistavad iseloomuga õllesid
(vaata kasvõi viimase Rootsi õllevõistluse edetabeleid).

Jah, loomulikult on lihtsat masstoodangut võimalik müüa rohkem. Kuid tuleb mõista, et kvaliteetõlle kontseptsioon on teine, alates tootmisest kuni turustamiseni. Uskuge mind, Eestis on piisavalt palju õllegurmaane, kes tunnevad ennast alavääristatuna, kuna nende kodused tootjad ei vaevu nende nimel pingutama.

Tehke sellest maheõllest või mõnest muust tootest tõeliselt kiiksuga rüübe - olgu siis värvi, aroomi, maitse või kasvõi vahu mõttes. Lisage väärikas pakend ja küsige tema eest korralikku hinda. Loomulikult ei tõsta sellega üldiseid müügi- ja kasuminumbreid (need tulevad massitarbimise-jookidelt), kuid maine on turunduses sama oluline kui hind!

Õllepoe omanikuna võin kinnitada, et siin on palju õllenohikuid ja -friike, kes on valmis maksma hea toote eest kõva hinda. Pakkuge siis õllede Rolls-Royce, I-Phone, Harley Davidsone jne. Rikkaks sellega ei saa, aga hea enesetunde tagab kindlasti. Kuid see on ju peamine!

-------------
pilt võetud siit

No comments:

Post a Comment