Tuesday, October 30, 2012

Ale või lager?

Kas sa eelistad "ale" või "lager" tüüpi õlut? Liiginimed said jutumärkidesse, sest ingliskeelne kirjapilt tundub Gambrinuse jaoks kohmakas, kuid eestipärane "eil" ja "laager" võib paljude jaoks tunduda sama häiriv.

Kuid jutt pole seekord mitte nimetustest, vaid maitse-eelistustest. Gambrinus teab, et suurema osa õlletarbijate jaoks tuleb see üllatusena, et õlu polegi mitte lihtsalt "tume" või "hele". Samamoodi pole õllegurmaani jaoks arusaadav, kuidas saab seda erinevust mitte teada. Kuid ka see pole oluline.

Hetkel on oluline see, mida sa arvad. Blogi ülanurgas on küsimustik, millele Gambrinus palub vastata (lootes väga, et seekord ei jookse blogspot küsitlusmootor jälle pange).

16 comments:

  1. Real ale, mida kallatakse http://en.wikipedia.org/wiki/Beer_engine
    abil. Pole sellist asja Eestis näinud. Äkki juba on kuskil?

    ReplyDelete
  2. sõltub mida sa pead silmas "real ale" all? kui rääkida lihtsalt vaadi-eilidest, siis mõnes kohas on sees nt Newcastle jt.

    ReplyDelete
  3. Alehead'e ehk pinnakäärituse sõpru by far rohkem.

    ReplyDelete
  4. Suurem osa sõpradest UK'st nimetavad "Real Ale"iks Bittereid - http://en.wikipedia.org/wiki/Bitter_(beer). Mõnikord isegi mõne IPA nime all müüdav õlu on samuti bitter. Ja "Real Ale" kohta on ka http://en.wikipedia.org/wiki/Campaign_for_Real_Ale

    ReplyDelete
  5. mõnikord nimetatakse ka "old ale" pärieiliks.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Aga kas steam beer või Kölsch :)?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nojah, eks ka meie armastatud ja kodune Balti porter jääb nende kahe maailma vahele

      Delete
  8. Eesti keeli pinnakääritusölle kohta, mis mujal maailmas pruulitud, eil öölda sobib täitsa - Iiumaal ja Saaremaal on ÖLUT, sest meite koduölled ju ka enamaste köik pinnakääritusölled on. Ja sönatüve sarnasuselt ju eesti keeli öölduna EIL, läti/leedu ALUS, skandinaavia öl/øl, soome olut, eesti õlu ja saare-iiu ölut köik samade juurtega - sest vanim ölle tüüp on ju pinnakääritusölu. Ja nagu Brew Dog'i öllepruulid on öelnud, et ega mandrieüruupa lagereid ikka öige eiliga vörrelda anna - eks nad ikka ühed PEERUD on, eriti briti eilidega vörreldes. Ja kui tahta selgeks teha, kumba tüüpi ölu siis ikkagi parem on, kogutagu kokku öllevöhikutest hindajatekogu ja antagu neil vörrelda EILISID ja LAGER-öllesid... olen veendunud, et EIL vöidab.

    ReplyDelete
  9. susi söögu seda küsitlusmootorit! viimati, kui vaatasin, oli seis u nii - 29 eili kasuks, 3 eelistas lagerit ja 3 teatas, et ei tee neil vahet.

    noh ja nüüd on kõik see kadunud!

    aga tendents on ikkagi ilmne. õllehindajad eelistavad eile. õllemüüjad aga on massid harjutanud kasutama lagerit. miks?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olgem ausad eil on hetkel (Eestis) "underground" mainstream kaup, mis paljude arvates võrdub maitseõllega. Laager tüüpi õlut võetakse automaatselt, kui Heinekeni või Carlsbergi. Huvitav kas vastajad unustasid ära Tsehhi laagrid(millega neil on kindlasti rohkem kogemust, kui paarikümne Brewdogi/Mikkelleriga)? Või pole nad tõesti saanud mitte ühtegi korraliku Saksa laagrit?
      Minu point on, et nii eile kui laagreid annab teha maitsega. Ja igale õlule on oma aeg ja koht.

      Delete
  10. Teatavasti on PEERU pruulimine tehnoloogiliselt lihtsalt lühemaajalisem ja lihtsam - ÄRI.

    ReplyDelete
  11. Kui laagrit peeruks nimetada, siis võiks pinnakääritus saadust sama rumalasti nimetada lakibensiiniks ohtra diatsetüüli, estrite ja muu säänse tootmise eest. Kas mitte kõik need maitsvad tšehhi õlled pole mitte laagrid? Ise naudin mõlema pärmiliigi tublit tööd ning käimas on ka esimene laager õlle katsetus :)

    ReplyDelete
  12. nojahh - ohh seda eestlaste tösimeelsust... beer ja peer ju na sarnased kirjapildilt :P

    ReplyDelete
  13. Haa :) ma mõtlesin, et peer tuleb tuleb sellest, et laagripärm oma elutegevuse käigus tekib väävliühenditele iseloomulikke aroome, aga sain peenest sõnademängust nüüd aru :D

    ReplyDelete