Friday, December 28, 2012

Kipling


Kipling (Thornbridge). pdl 0,5 l. alc 5,2%. liigimääratlus: ameerika tüüpi hele eil, tootjamääratlusega South Pacific Pale Ale.

Stiilse disainiga tabatakse korraga nii historitsistlikke motiive kui kaasaegset lahendust. Helevalge vaht täidab pool klaasi, muutudes kiirelt suuremulliliseks ja vajudes krabinal alla. Õlle värvus - heledapoolne kuldkollane.


Aroom mõjub väga huvitavalt. Ameerikalik humalarohkus, pisut raskepärane vesi ja inglaslik kopitanud/rõske humalasort moodustavad kokku hapukas-mõrkja-raskepärase pilve, mida on heleda eili kohta päris palju.

Esmamaitse mõjub kergelt, magusakalt ja karboniseeritult. Keskmaitse üllatab lausa rämedalt bitterliku turbasamblase humalaga. Järelmaitses mängivad võrdsetel kõrgustel tsitruselised ja kibekad noodid, meenutades greibitinktuuri ja koirohu-nastoikat. Inglaslikud humalad mahendavad seda veidi oma kulunud olekuga ... justkui oleks jõrmile sadamakulile selga vistud härrasmehe tviidpintsak. Tootjakirjeldus lubab passion-vilja ja kiivit ... noh viimast võib siit küll oletada, kuid ainult üsna hea fantaasia korral.

Kergepoolse kehaga, keskmise karboniseeringuga, lapiti lajatava järelmaitsega väga iseloomukas jook. Paras rammusa seaprae kõrvale.
---------
pilt siit

5 comments:

  1. This beer uses 100% Nelson Sauvin, and only Nelson Sauvin hops - which are from New Zealand. No American hops or style in this one.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. it's ratebeer quotation "American Pale Ale"

      Delete
  2. Hmm. It's made in England, uses English malts and uses 100% NZ hops. Sometimes I think that Americans think they invented beer :)
    I'd call it how it is described - a South Pacific pale Ale. To my mind, the hops are softer and the malts fuller than a APA. It's interesting to note that Jaipur, which uses a combination of Nelson and also American hops, gets called an IPA!

    ReplyDelete
  3. Nelson Sauvin on küll kõike muud kui "inglaslik kopitanud/rõske humalasort". Midagi inglaslikku temas küll pole. Pigem, jah, meenutab USA tsitruselisi humalaid, kuigi ka see oleks eksitav määratlus. Tegemist on väga omapärase maitse- ja aroomiprofiiliga, lisaks troopilistele viljadele tulevad esile valge sõstar ja tikker ning Sauvignon Blanc viinamarjadest tehtud veini puuviljasus (nagu ka nimi viitab). Seda sorti ei ole põhimõtteliselt võimalik teiste sortidega asendada, ka teiste põnevate Uus-Meremaa sortidega mitte.
    Jõin samuti eile Kiplingut ning nõustun, et NS-i tüüpilisi noote ei ole selles õlles paraku küll eriti tunda. Olen NS-i oma pruulides kasutanud ja pean seda üheks oma lemmiksordiks, mistõttu olin veidi pettunud. Maitse asi muidugi, aga humalatega kehtib mu meelest üks reegel (just PA/IPA/BIPA-de puhul)- rohkem on alati parem. Selles õlles polnud neid vist lihtsalt piisavalt kasutatud. Muidu täitsa hea ja värskendav rüübe :)

    ReplyDelete