Saturday, April 22, 2017

Mjølner Barleywine 2010


Mjølner Barleywine 2010 (Herslev, Taani) pdl 0,5 l. alc 11,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus "barley wine" ja hinnang 89 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke vahendusel): "A brewed from barley malt, sugar beet, hops and yeast. A used much of the entire, clear and powerful, malt flavor profile. Moderate hoppy. A beer that lends itself to be enjoyed in good company. Large enough to share. Brewed in 2010, tapped 2011. considerate storage developer beer and become more vinøst."

Keskmist kasvu pikakaelaline pudel, tehniline tume sildike. Sentimeetrine valge vahukiht on üsna püsiv. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolne kuldne. 

Aroom - odraveinide klassika. Magusakas-mõrkjas, täidlane, puuviljane. Pihlakad ja kuivatatud virsikud, kuldsed rosinad, värskelt viljakehast väljapigistatud datlikivi. Sidrunväändiku hapukas toon.

Esmamekk. Pehme, jõuline, täidlane, külluslik. Paraad, trummitüdrukud ja mürtsuv trumm - linna on saabunud PIDU! Põhjus? A kas see on oluline? Ülev ja rõõmus hõiskamine tänavate ääres, käeviiped tuttavatele ja nurgakohvikus kiiruga kummutatud klaasike šerrit.

Keskmaitse. Magus ja mõru käsikäes. Vanad vimmamehed on mõlemad põuest tõmmanud ühte värvi lipukesed ning tervitavad teineteist rõhutatud viisakusega. See läheb üle, aga hetkel on nad paraadil ja põhjus näikse olevat õige.

Lõppmaitse. Mööduva orkestri suuuuur trumm taob nii innukalt, et isegi kolmandal korrusel elav kändkurt vanamutt lükkab akna lahti, pistab pea välja ja lehvitab. Tema ähmaste silmade arvates saabusid linna husaarid ning sel puhul peab end ometigi korda tegema, nii kaobki mammi end sättima.

Järelmekk. Kas kamper võiks olla uus IPA? Miks odravein ei saa olla saunajook? Kuidas teha selgeks, et tripel võib olla hoopis midagi muud kui triple? Kuidas hoida seda jooki kauem klaasis kui kolme suuuure lonksu jagu?

Raske, kohati lausa väga raske kehaga. Karboniseerung on kohati ületähtsustatud, kuid siinkohal korras. Kui mitu korda peaks ütlema "magus" ja "mõru" et saaks aru kui imeilusti need kaks lihtsat maitset üksteist võimendavad, eriti kui mõlemad mõisteda on nii poole toa suurused? Alla "mega" pole siin midagi öelda. 7 aastat laagerdunud odravein, mõelge ise!
---------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment