Monday, May 10, 2021

Hernesaks

Hernesaks (Pöide, Eesti). pdl 0,33 l. alc 3,5 %vol. Ratebeeri stiilimääratlus: "Pale Lager - International / Premium" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Gluten-Free" ja hinnang pole samuti välja kujunenud

Tootjainfo: "Gustav Ernesaks is considered Estonia's most beloved legendary song composer, the "Father of Song". Our gluten free hummus beer is dedicated just for him. Preferably consumed at 6°C while humming his songs.
IBU 19"

Väike lihtne pudel, pruulikojale omaselt viltune silt seekord noodikirjaline. Kollane vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt tumekuldne. 

Aroom. Hmmm. See on ... eee... kummaline. Alustame sellest, et ta on magus ja samas äratuntavalt laagerõlu. Aga kuna 35% linnastest oli asendatud kikerhernestega, siis tuleb see kummaline köögiviljane noot ilmselt nende kraesse kirjutada? Kuigi samas - kikerhernest olen ma toitudes kasutanud küll, aga absoluutselt ei meenu, et tal oleks mingi iseseisev lõhn?

Esmamekk on kerge kehaga ja hapukas ... või pigem isegi hapu ja mõrkjas. Keskmaitse - mõrkjas-hapu ja tugeva karamellise magusa fooniga. Lõppmaitse - ürdine, heinane, magus ja mõrkjas, kummaline ja heas mõttes huvitav. Järelmekk - hapukas, veidi röstine ja õrna vürtsika õhetusega.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapu-mõrkjas-hapukas-magus-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga väga omapärane rüübe. Kikerherne lisamine on pigem hea loo kui sisu mõttes, see ei tee veel õllest gluteenivabat jooki (kuid see -vabadus on siiski saavutatud, kuigi lihtsalt vastava ensüümi abil). Midagi otseselt äratuntavat, mille kohta oskaks öelda et "ooo jaaa, maitsebki nagu kikerhernes" siin ju ka pole. On aga selge teistsugusus, on omapärane lugu ja sellega haakuv lahe nimi ... nii et kogu asi tuleb siiski positiivsuse poole kanda!
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment