Monday, November 5, 2012

Hobi pruulikoda: Suitsuporter

See pruulikoda lausub enda kohta nii "Eesti esimene hobipruulimiskoolitusi ja käsitööõlle mekkimis üritusi korraldav nano pruulikoda" ... eriti sümpaatne on see "nano" ... et isegi mitte mikro :)

Suitsuporteri pudeli avamisel lööb kohe ninna lubatud suitsulõhn. Sihuke mõnus ja tuttavlik (nagu saunas või jaanipäeva paiku, täpsustan igaks juhuks, et ka linnavurle aru saaks, millest ma räägin;) ).

Kreemikas vaht on tugev ja püsiv, haakudes kaunikesti klaasile. Rüüpe värvus - vähese punakaspruuni helgiga must.

Peale pooleminutist lahtumist on suitsulõhna jäänud klaasi kõvasti vähem, kuid seda jääb siiski nuhutamiseks parasjagu. Kuna sellesse seguneb ka magus-hapukaid linnasenoote, siis kokku meenub miskipärast ahjust võetud hapukapsastega ja ploomidega täidetud seapraad ;)

Maitse esmane kergus meenutab pigem stoutide lahjemat otsa, kuid edasi tuleb kohale asjakohane annus suitsu- ja röstkohvi segu, millele lisandub portsuke aromaatseid humalaid. Korralik põhjamaine porter, kus pole pearõhk raskusel ega magususel, pigem selgel röstil ja tublidel humalatel. Ütleks lausa, et tegu on IPA ja porteri ristsugutisega (nii nagu sama tootja IPA's oli kröömike porterimekki tunda).

Korraliku kehaga, röstise ja sametja paletiga, kergelt joodav rüüpeke, mida ei häbeneks ühelegi külalisele pakkumast ahjuprae kõrvale!
 ----------
pilt siit

2 comments:

  1. Suurtänu Karmo !
    et võtsid vaevaks nii põhjalikult ka minu pruulitud õlut maitsta ja analüüsida !
    Minu jaoks on komplimendiks juba see, et asetad Hobi Pruulikoja õlled samasse nimistusse koos väga tuntud ja kuulsate pruulikodadega. Ehki pruulimine on minu jaoks hetkel hobi nagu pruulikoja nimigi juba ütleb. Nanoks nimetan pruulikoda, sest keedu suuruseks on 55 L (napilt üle piiri 50 L). Pruulin peamiselt Inglise stiilis ale, kuid aegajalt ka muid stiile kõik sõltub tujust, ideedest ja põnevast toorainest mida kätte satub. Alati püüan kasutada nii palju kohalikku toorainet kui võimalik ja jälgida hooajalisust. Väga põnevaid ja maitsvaid katsetusi olen teinud erinevate Eesti rukki linnastega, mida küll on suhteliselt keeruline kätte saada. Õlut olen pruulinud pea kolm aastat ja hobi pruulimis koolitusi ning õlle mekkimisi üritusi korraldan teist aastat, peamiselt katmaks kulusid mis pruulimis hobiga kaasnevad.

    Parandan siin ka oma vea ja lisan iga õlle kirjelduse juurde maitse hindamise jaoks olulise tehnilise info ning luban edaspidi olla siltide tegemisel põhjalikum.

    Ilmar Räni
    Hobi Pruulikoda

    Suitsu porter

    Stiil: Robust porter
    Linnased: Suitsulinnas, Pale Ale, Caramunich 2, Munich 2, Carafa 3, Šokolaadinisu
    Humalad: H.Northern Brewer, Challenger, Fuggles
    Pärm: Fermentis S-04
    OG 1.053
    Alk: 4,7 %

    ReplyDelete