Monday, June 24, 2013

Årh Hvad?!


BLOGGENÅrh Hvad.Årh Hvad?! (Mikkeller) pdl 0,33 l. alc 6,8% liigimääratlus: belgia hele eil

Lihtne sildike, millel valatakse õlut Mikkelleri sümbolkaabusse. Kuidas see seostub küsimusega "Ah mis?!" ... noh seda teab ehk Mikkeller ise ;) Miks see õllelooja belgia õlledega mängib? Asi selles, et enamasti tema välja mõeldud kraami pruulitaksegi Belgia eri pruulikodades, nagu ka see (De Proefbrouwerij). Kuidas selle õlle nime (mitte) hääldada, vaadake siit.


Oluline lisainfo - selle õlle valmistamisel on lisaks "harilikule" pärmile kasutatud ja brettanomyce-tüüpi tegelasi. Valkjas-kreemikas aht täidab alguses 99% klaasist, vabastades endast pikkamisi pruunikasoranži rüüpe. Aroom on tõesti lubatult belgiapärane, karameljas ja puuviljane.

Esmamaitse mõjub magusal ja kergelt, vesise ääremaile jäävalt. Keskmaitses muutub see tsipa tihkemaks ja väga mõnusalt hapukas-mahlaseks, bretanomüütside elutegevuse tulemusel tee-seene-joogi sarnaseks. Lõppmekk on kummaliselt meeldiv segu rosina- ja melonimaitsest ning maalähedasest hapukast kergusest. Järelmaitse kaob üsna järsult, jättes vaid omamoodi raskepärase mõrkja jälje suulakke ja üldise värskustunde.

Kerge kehaga, kummaliselt värskuse ja kleepjuse vahepeal balanseeriva paletiga, hapukas-magus-mõrkja buketiga väga omapärane jook. 96 punkti ratebeerist tõstis ootused kõrgele, bretti kasutamine pani meeled kihevile ... kuid tavapärasest belgia heledast eilist jääb jook üsna kaugele. Ehkki ... mine tea, ennemuiste võiski üks õige talupojarüübe nõnnamoodi maitsta. Soovitaks serveerida koos kalasuupistetega.
------
pilt tootja lehelt

No comments:

Post a Comment