Wednesday, September 11, 2019

Jovaru Alus


Jovaru Alus (Jovaru, Leedu) pdl 1,0 l. alc 5,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Traditional Ale - Other" ja hinnang 36 punkti. Untappd ütleb: "Farmhouse Ale - Other" ja 3,08 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "Rustic Live Beer"

Suur plastpudel, lihtne kolhoosilik sildike. Valge vaht täidab pool klaasist, psüib kaua ja haakub hõredate latakatena klaasiseintele. Õlle värvus - õrnalt hämuselt pruunakas-oranžikas. 

Pärmirahva hulgas on see tootja legendaarne - selles kojas on vaarisade pärmi sajandeid elus hoitud, sellest üha uusi ja uusi õllelaare keetes. Nii et tegu on hetkel pruulmeistrite seas menuka Norra kveik-pärmi leedulasest sugulasega. 

Aroom on hapukas ja üsna veider. Niimoodi lõhnab lahti lõigatud ja siis päev otsa soojas toas seisnud taliõun, mille lõikepind on muutunud nahkjalt nätskeks. Niimoodi võiks lõhnata käärimaläinud angervaks (kuigi ma ei kujuta ette, mispuhul angervaks võiks käärida). Niimoodi lõhnab vaskses uhmris lödiks pressitud alõtša ja fenoli segu. Ja siis veel umbes kolmkümmend kuus asja. Ehk siis - vana Gambrinus on segaduses ja ei suuda öelda ühtegi konkreetset lõhna, kuid see aroomibukett on kentsakalt köitev. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas ning haputaignane. Keskmaitse - hapu, mõrkjas, ürdine, vaskne, kuiv, veidi vürtsikas ja kääriv. Lõppmaitse - köömned, fenkol, arooniad, lodjamarjad, sidrunväändik ja rosepipar. Järelmekk ... käärimaleinud leivasupp, hapendatud nelk, hõõgveinis pikalt ligunenud kadakamarjad, lagrits ja muskaat?

Friigikas. Veider ja konarlik, kodune ja rustikaalne, üsna selgelt omanäoline, kuid samas omamoodi võõrastest maitsetest tulvil. Kuna seda sisuliselt mitte kuskilt mujalt kui ainult kaugest Leedu pruulikojast kätte ei saa, siis pole teil enamikul võimalustki järele proovida :)
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment