Monday, November 5, 2012

Parema õlle nimel :)

Kas teate, kui palju on Belgias õllesorte? Ühe allika andmeil on neid enam kui 2500 (http://www.bierebel.com/biere.php?sort=all).

Tõsi, Belgias elab u 10 korda rohkem inimesi kui Eestis, seega võiks meil olla 250 sorti. Olgu, nad on riigina u 2 korda rikkamad (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29_per_capita) seega jääks 125.

Miks on siis Eestis aga tootmises vaid u 60-70 sorti õlut (http://www.eestiolu.ee/eesti-olled/ loe kokku eri tootjate omad ja liida veel mõned mikrotegijad juurde). Ja kui võtta arvesse, et absoluutne enamik nendest pruulistest on vaid ühe ja kõige kahvatuma liigi ehk laagerõllede premium-õlle esindajad ... siis on pilt ikka üsna lage. Kus on meie eilid või kasvõi nisuõlled, muudest eripärasematest rüübetest rääkimata? Ja kui veel siia juurde rääkida sellest, KUIDAS meie suurtes tehastes see õlu kokku segatakse ... aga olgu, ärme räägi ebameeldivast. Keskendume positiivile, heale alternatiivile.

Siit siis moraal - hea õllesõber, rikasta omaenda ja meie kõigi õllemaailma! Tarbi vähem peavoolu masstoodangut. Tee selle asemel ise head õlut või telli oma sauna- ja pidupäevaõlled kamraadilt, kes õilsat õllevalmistamiskunsti elus hoiab! Tarbi toodangut, mis pakub sulle tõelist maitseelamust ja naudingut, mitte lihtsalt ei kustuta janu.

Ehk sunnib see suurtootjaidki oma valiku kallal töötama. Nii nt on ju leivategijad asunud turu nõudluse tõttu ammu ja paindlikult tootma sadu eri sorte seemne-, koorik- ja muid leibu. Ja ehk sünnib siis suurte kõrvale ka kümnete kaupa ka väiksemaid pruulikodasid, kus tehakse ausat ja ehedat kraami. Nii näiteks on sellessamas Belgias u 800 pruulikoda, mis sama valemi järgi annaks Eestile lootust nt 40 tootja eluspüsimiseks (800:10:2 = 40)

Kuid isegi kui seda tuuleveskite pööramist ei juhtu, saad sa vähemalt ise paremate elamuste osaliseks!

4 comments:



  1. Ma siin üritaks ergutada Drink Shopi ja Gambriniuse õllepoodi võtma oma tootesortimenti hobipruulijate õllesid. Mul puudub vähemgi aimdus, kui keeruliseks see seadustega on tehtud. Aga meie riik on täis JOKK skeeme, et mingi võimaluse peaks leidma.
    Hea on lugeda siit blogist hobiõllede revüüsid, tänuväärne tegevus, mis näitab, et asjaga tegeletakse. Ent samas jääb see minu jaoks läbi interneti vesistamiseks :( Ja ma arvan, et ma pole ainus. Tahaks julgustada ent kuidas?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuna õllepruulide hulgas on ka mõni jurist, siis tuleks tõesti mõelda ja uurida.

      Delete
  2. Ütlemata ilus jutt. Kuivörd see siin, paadunuimate orjahingede maal, aga mingitki tähelepanemist saab, see on väga kahtlane. Ja erandid pole massi hulgas iial suutnud möjule pääseda - orjad jäävad orjadeks. Aga las siis erinevad ajavad oma rida ikkagi edasi.

    ReplyDelete
  3. Kahjuks piirdub suuremas osas foorumites õlleteemaline jutt vaidlusega, kas parema maitsega on carlsberg või heineken. Gambrinuse näol on pilkases pimeduses vähemalt küünal süüdatud, et teed juhatada.

    ReplyDelete