Sunday, November 3, 2013

Aurora Australis

Aurora Australis (Bridge Road / Nøgne Ø). pdl 0,25 l. alc 11,0%vol. Liigimääratlus: quadrupel. 99 punkti ratebeeris, beeradvocate koondhinne veel sündimata.

Tootjainfo: "In Norwegian tradition alcoholic beverages are sent across the globe to benefit from the temperature variations one experiences when crossing the equator. This beer was brewed at Bridge Road Brewers in Beechworth, Australia. Maturation took place in red wine barrels on its journey to Norway. Blending and packaging was carried out by Nøgne Ø." Ootused on mäekõrgused!

Väike sale pudelike kannab tumedates toonides silti, milles tumekuldsetes toonides kiri: ""An intercontinental and transequatorial quadrupel aged at sea in Australian red wine barrels". Tumekreemikas vaht täidab 4/5 klaasist, olles jäägitult püsiv. Õlle värvus - tuhm ploompunane, meenutades vastu päikest marmelaadjalt läbikumavat üliküpset heledat kuldpunast ploomi.

Aroomis domineerib esmalt vein, olles kuidagi koduselt tuttav, meenutades punase sõstra keedist. Mõni minut hiljem (jaa, nuusutamisele kulb minuteid!) tunneb ära juba tammevaadi raskepärasuse. Sellele hunnitule aroomile lisandub mingi tudmatu vine, mis meenutab midagi ... hmmm ... kas see võib olla see vaigune-kirbe aroom, mida kohvirahvas kirjeldab kui "animaalne"?

Esmamekk on rakse ja kleepjas, pohla ja punasesõstra hapu. Keskmaitse kandub brändi ja mustsõstralikööri radadele, pannes silme ees heljuma pildikesi gurmaanide salaklubi hämaratest tagatubadest, kus vaikivate nautlejate ette tuuakse üha uusi katseklaasi-suurusi anumaid ... kuulda on vaid rahulolevaid üminaid ja märkmikusse kribamise kahinat.

Alles lõppmaitses hakkab tulema ette midagi quadruplile ehk Õllede Kuningale omast. See on raskepoolselt, koduveiniselt magushapu ja õrnalt vürtsikas, mustsõstrapungade vaigune ja hurmavalt paheline. Koormajagu tumedaid rosinaid ja kuivatatud jõhvikaid ... ja veel ka külmavõetud pihlakaid. Järelmaitse mõjub parkivalt ja kuivapoolselt, paneb silmi kissi ajama ja omaette joigudes sisevaatlusega tegelema. Kogu suuruumi täidab sügav rahulolu ja dekadentluse patune eneseimetlus.

Väga raske kehaga, kuid samas kuivapoolse paletiga, magus-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magus-hapuka buketiga ÜBERRÜÜBE! Dessertõlu pisut pahelises tähenduses, mille kõrvale ei sobi mitte miski peale vaikuse ja kriuksuva nahk-tugitooli!
----------
pilt siit

No comments:

Post a Comment