Thursday, September 22, 2016

Must Marи


Must Marи (Õllenaut / Bottle Share) pdl 0,33 l. alc 9,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "imperial stout" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: ""Must Marи" on Vene Impeerial Stout stiili õlu, mis pruulitud koos Eesti rukkilinnase ja põldmarjadega."

Väike lihtne pudel, sildil on pruuulikoja tunnusmehike seekord saanud pähe räti ja lillekese :) Sentimeetrine tumepruun vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - vähese punaka helgiga must. 

Aroom ... ohhh ... kui mõnusalt sügav see on! Imp stoudi kohustuslik raske šokolaadisus ja kohvisus on paigas, kuid üle selle lehvib ja laiutab mõnus puuviljasus/marjasus. Vana Gambrinus peab tunnistama, et põldmarja koha peal laiutab tema maitsekaardil auk, sestap seob aju selle lõhna hoopis ploomidega, tumelillade moosiploomidega ja kuivatatud mustade ploomidega. .

Esmamekk on raske kehaga ja huvitavalt särtsakas. Ei saa öelda et see oleks hapu või isegi hapukas, kuid marjane ja samas šokolaadine. Kirsišokolaad? Viltkirsid?

Keskmaitse mõjub lausa õlijalt ... ja no pole midagi teha, ploomiselt. Ploomimeri. Suur Ploomiookean! Kui see meri kord mässama hakkab, siis ei anta merimeestele armu ja nii mõnigi vaene hing läheb sügavikus kaotsi. Sihandsee õllega peab ettevaatlik olema. Alkohol on kenasti poolpeidus, soendades küll keelt ja keha, kuid kirsišokolaadina ja kreegikompotina kergelt joodavana võib kiirelt oma lustaka töö ära teha :)

Lõppmaitses tajub keel ära rukkilinnaste leivase tahu. Peenleib ploomipovildoga. Leivasupp kirsside ja mustade ploomidega! Ja sellesse leivasuppi oli ploominalivkat kallatud!

Järelmekk on ilmselgelt purjus. Aga sõbralik nagu suuuuuuur must koerakutsikas, kes tagajalgadel seistes oma jõhkersured esikäpad sulle õlgadele paneb ja siis labidalaiuse keelega märja musi annab. Kõigi ploomide nimel, selles kirsis leidub jubepalju mustikaid! Mustika/mustasõstranastoika šokolaadiga.

Raske kehaga, nõrgalt karboniseerunud ja õlija paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika-magusaka buketiga MEGATASANDI RÜÜBE! Kohati ülevõlli, kohati lihtsalt hurmavalt maitsetihe, "tavapärasest" imp.stoudist (kui sellist looma olemaski on) ikka kohe kolme kraadi võrra erinev - ja oi see on hea erinevus!! Omaette digestiiviks sobiv klaasike.
-------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment