Friday, September 16, 2016

Öö XO


Öö XO (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Baltic Porter" ja hinnang 95 punkti!!

Tootjainfo: "A special version of the famous Öö Imperial Baltic Porter, aged for months in Cognac barrels"

Väike lihtne pudel, sildil Öö kuunäoline kuma. Mudrunn-tudrunn, klunksub klaasi muuuuust vedelik. Sentimeetrine tumedapoolne kakaopruun vaht taandub kirmeks. 

Aroom. See saab olema pikk. Ja põhjalik. See nuusutamine ma mõtlen. Jutt ilmselt lühike. Sest tähelepanu koondub mujale. Ninale.

Vanilje. Marineeritud artišokk. Kakao. Veinikaste. Kapparid. Konjak. Veider aga üdimõnus.

Esmamekk. Tihke. Raske. Mõnus. Talv. Soe tuba. Kui mujalt kaminat ei leia, siis telekast ikka näeb.

Keskmaitse. Mammamia. Magus. Kakaokreem. Rosinad. Kirikukellad löövad jõulude ajal nii hellalt. Näpid mõtlikult kuuseokast ja vaatad härmas aknasse. Kohe saabub aeg välja võtta ahjupraad, millest sa toitud kolm järgmist päeva. 

Lõppmaitse. No mis maitse, puhas emotsioon. Sest nii väga tahaks külma, et hinnata sooja. Sooja, mis peitub siin klaasis. Ei ta ei peitu, vaid pakub end avali ja pikuti. Puhuti. Ploominastoikaga immutatud biskviit.

Järelmekk. Kui õige joonistaks kuu. Musta värvi kuu. Mustal taustal. Sest siis on hea ja rahulik. Piparkoogikarikas, millesse kallad portveini ja siis sööd ära. Kuu ja karika. Naeratad lollakalt kalendrile ja pöörad uue lehe. Mis sest et aasta lõpuni on veel kolmjapoolkuud aega.

Tüdrukud ja poisid, kokkuvõtet ei tule. Sest seda pole olemas. Miks peaks selline jook lõppema? Ehkki ... ega teda pole olnudki. Eks ole ju.

Jeerum, aga mulle hakkas mõte piparkoogitaignast küpsetatud joogitopsist meeldima. Kiire lonksuke ja mõnulev pealehammustus.
----------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment