Monday, September 19, 2016

Roulv


Roulv (Frejdahl, Taani) pdl 0,75 l alc 9,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Baltic Porter" ja hinnang 84 punkti

Tootjainfo: "Frejdahl Roulv is a Baltic porter brewed on Funen beech smoked wheat malt, local malted barley and Danish mead aged in used whisky barrels. Rich smoky flavor with notes of chocolate, raisins and plums. Made from all natural ingredients."

Oot-oot, mine nüüd tagasi tootjainfo juurde va võrukael! Kas kujutad ette, mida võib anda õlle valmistamisel viskivaadis olnud mõdu kasutamine? Ei kujuta? Vana Gambrinus ka ei kujuta!

Kopsakas pudel, mille korki hoiab traatkinnis. Sõrmepaksune pruunkas vahukiht on hõre ja mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt sügavikupunane. Aroomis on kõike seda mida lubatud. Suits ... nojah, kas see nüüd just pöökpuu suits on, seda ei tea :) Ploomid ja rosinad, veidi mõrušokolaadi. Noh ja omalt poolt lisaks siia ka tilgakese musta rummi ja kribuke vaniljet.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja suitsune, hapukas ja kohvine. Selline rikkalik, kuid mitte pealtükkiv, nagu on ühe tõelise gurmaani õhtusöök - ei mingeid bling-blinge ja kullast kahvleid, vaid lihtsalt mõnuga tehtud südamlik roog.

Keskmaitses asub domineerima suitsutatud ... ahhhaa ... arvasite et ütlen ploom? Ei, ploom on ka olemas, kuid suitsutatud on seekord rosinat. Või õigemini rosinakringlit! Selline soe, pehme, suitsune ja samas biskviidine. Oled kunagi kringlit suitsuse lõkke kohal küpsetanud? Novat kui sa end gurmaaniks pead, siis sa ju tahad nüüd seda järgi proovida!

Lõppmaitses taarub tuppa pisut purjakil naaber, tubli mesinik, rummipudel näpus. Ei noh sa ju tead et tegu on äääärmiselt muheda tegelasega, kellega sa heal meelel oma rooga jagaks. Aga taara näeb, et see vaniljese rummi ja suitsuse mesilasvaha järgi lõhnav taat jääb üsna kohe tukkuma niipea kui on kiiktooli istunud. Meevõtt väsitab ikka ära küll, vehi selle suitsulõõtsaga nigu segane.

Järelmekk maitseb nagu üks meevein, mida sai ükspäev segatud porteriga. Mida kõike need peastpõrunud gurmaanid kokku ei miksi, et ikka vaid enda maitsemeeli kõditada ja mängulustist mõnuleda. Suitsune ja šokolaadine, rummine ja rosinane.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, hapukas-suitsuse-magusakas-mõrkjas-hapukas-suitsuse-vürtsika-magusaka buketiga Napakalt Hea Überrüübe. "Mega" jääb ütlemata vaid seetõttu, et maitseid on pisut liiga palju kokku kuhjatud. Kas olekiste oodanud, et vana Gambrinus midagi sellist ütleb? Ega vist mitte. Aga tõepoolest, kihte ja kihikesi mida siin nautida on hiiiiglama palju, ehk isegi liiga palju.
------------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment